503
Ο Ηλίας Ψινάκης | ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Ψινάκης για το Μάτι: «Φταίει η Πυροσβεστική, δεν κατάλαβε πού πήγαινε η φωτιά»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 19:43
Ο Ηλίας Ψινάκης
|ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Ψινάκης για το Μάτι: «Φταίει η Πυροσβεστική, δεν κατάλαβε πού πήγαινε η φωτιά»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 19:43

Σχετικά προσφάτως απήλλαξε τον εαυτό του από την… κακή ιδέα των δημαρχιακών ευθυνών, δηλώνοντας ότι δεν ξαναβάζει για δήμαρχος. (Νωρίτερα βέβαια τον είχε… απαλλάξει από τη λαϊκή εμπιστοσύνη ο Μαραθώνας.)

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου πάντως ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης ενοχοποίησε την Πυροσβεστική για την «εσφαλμένη εκτίμηση της πορείας της φωτιάς» που έκαψε τον περασμένο Ιούλιο την Ανατολική Αττική. Και αυτό το έκανε γραπτώς, με υπόμνημα προς τους εισαγγελείς που ερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας.

Ο κ. Ψινάκης κατέθεσε διά συνηγόρων το υπόμνημα ως ένας από τους 21 κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου.

Σε αυτό ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες του δήμου του ήταν κατά την ημέρα της πυρκαγιάς απόλυτα προετοιμασμένες, σε απόλυτη ετοιμότητα, επιφυλακή και συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναφέρει κιόλας ότι παρείχαν από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες. Εκφράζει μάλιστα και βαθιά θλίψη και συμπαράσταση προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, σημειώνοντας ότι έχει ακλόνητη πεποίθηση ότι από πλευράς των υπηρεσιών του δήμου έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν.

«Γιατί έλειπα»

Ο κ. Ψινάκης για την απουσία του από τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου αναφέρει ότι είχε φύγει για λίγες ημέρες καθώς είχε επιλέξει να βρίσκεται στον Μαραθώνα τον Αύγουστο που θεωρούνταν πιο επικίνδυνος μήνας για πυρκαγιές και ότι μόλις ξέσπασε η φωτιά είχε επικοινωνία με τους συνεργάτες του, αναζητώντας τρόπο να επιστρέψει στον δήμο. Ωστόσο, όπως αναφέρει, πτητικό μέσο δεν μπορούσε να προσεγγίσει εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των καπνών της φωτιάς, ούτε πλωτό, που επιχείρησε να χρησιμοποιήσει, λόγω έντονης θαλασσοταραχής.

Στο 29 σελίδων υπόμνημα του κ. Ψινάκη αποδίδονται ευθύνες στην Πυροσβεστική για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ επισημαίνεται ότι «η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος». Αναφέρεται επίσης ότι «η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του Δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία». Συμπληρώνει δε, πως το σύνολο του προσωπικού του δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, διατέθηκε υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση και υπογραμμίζει ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο δήμος».

Για το θέμα της απομάκρυνσης πολιτών ο κ. Ψινάκης τονίζει ότι αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής, η οποία ουδέποτε έστειλε επίσημα ή ανεπίσημα σήμα για οργανωμένη εκκένωση του δήμου. Λέει επίσης ότι όταν η καταστροφή απειλεί περισσότερους του ενός δήμους, αρμόδια για την απόφαση εκκένωσης είναι η Περιφέρεια και καταλήγει: «Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διώνη. Δυστυχώς υπήρξε μία ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

Με το υπόμνημα επίσης ο κ. Ψινάκης καθιστά σαφές πως ο δήμος «δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι».

Η σειρά της Δούρου

Την Πέμπτη έχει κληθεί ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία πιθανότατα θα καταθέσει τις εξηγήσεις που της ζητούνται διά υπομνήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News