303
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι, σύμφωνα με την CIA, υπεύθυνος για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι | REUTERS/Amir Levy/File Photo

«Η CIA πιστεύει πως ο σαουδάραβας διάδοχος διέταξε τον φόνο του Κασόγκι»

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2018, 11:55
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι, σύμφωνα με την CIA, υπεύθυνος για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι
|REUTERS/Amir Levy/File Photo

«Η CIA πιστεύει πως ο σαουδάραβας διάδοχος διέταξε τον φόνο του Κασόγκι»

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2018, 11:55

Στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία εκτελέστηκε κατόπιν εντολής του διαδόχου στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει καταλήξει η CIA των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι έγκυρες εφημερίδες Washington Post και Wall Street Journal.

Η Washington Post, στην οποία μάλιστα αρθρογραφούσε τελευταία ο Κασόγκι, επικαλείται πολλές ανώνυμες πηγές για το πόρισμά της. Το συμπέρασμα της CIA φαίνεται να εντείνει τις αμφιβολίες για το πόρισμα των σαουδαραβικών εισαγγελικών Αρχών, οι οποίες την Πέμπτη ανακοίνωσαν πως ο πρίγκιπας δεν είχε γνώση της υπόθεσης.

Η εκτίμηση της CIA βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αυτοεξόριστος Κασόγκι με τον αδελφό του διαδόχου -και πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ- Χαλίντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προέτρεψε τον δημοσιογράφο να μεταβεί στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη ώστε να παραλάβει έγγραφα που χρειαζόταν για τον επικείμενο γάμο του.

Σύμφωνα με την Washington Post το τηλεφώνημα του Χαλίντ έγινε για λογαριασμό του αδελφού του, Μοχάμεντ, και εντοπίστηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, η εφημερίδα πρόσθεσε ότι ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν έκανε αυτή την κίνηση ωστόσο σημειώνει ότι δεν είναι σαφές το κατά πόσον ο ίδιος γνώριζε πως ο δημοσιογράφος επρόκειτο να δολοφονηθεί.

«Αυτό δεν θα είχε συμβεί και δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί δίχως την ανάμειξη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν» ανέφερε πηγή της εφημερίδας.

Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους πάντως, που μίλησαν στην WSJ σημείωσε πως το πόρισμα της CIA βασίζεται και σε βαθύτερη γνώση «του πώς λειτουργεί» το σουνιτικό βασίλειο.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για αυτές τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα και με τον Guardian.

Και όλα αυτά, ενώ την Πέμπτη, ο γενικός αντεισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε ότι η απόφαση για θανάτωση του Κασόγκι ελήφθη επί τόπου από τον επικεφαλής της ομάδας που είχε σταλεί στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον «επαναπατρισμό» του δημοσιογράφου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...