361
Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Σάρα | CreativeProtagon

Ξεκούδουνο: Τι γυρεύει ο αφρικανός καρδινάλιος στο εξώφυλλο του Paris Match;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 15:14
Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Σάρα
|CreativeProtagon

Ξεκούδουνο: Τι γυρεύει ο αφρικανός καρδινάλιος στο εξώφυλλο του Paris Match;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 15:14

Γνωστό για τα λαμπερά του εξώφυλλα με ηθοποιούς και πριγκίπισσες, το εβδομαδιαίο περιοδικό Paris Match τάραξε τα νερά του γαλλικού Τύπου, βάζοντας αυτή τη φορά έναν καρδινάλιο.

Πρόκειται για τον 77χρονο Ρόμπερτ Σάρα, έναν αυτοαποκαλούμενο «ριζοσπαστικό» της Καθολικής Εκκλησίας, ο οποίος όμως φέρεται να διαφωνεί με την πιο ανεκτική στάση του πάπα Φραγκίσκου απέναντι στους ομοφυλόφιλους και το Ισλάμ.

Το περιοδικό τον περιγράφει ως «έναν ειρηνόφιλο άνδρα με επιρροή», εξοργίζοντας τους δημοσιογράφους του περιοδικού, αλλά και τη γαλλική Αριστερά, όπως γράφουν οι Times.

Ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος Βενσάν Μπολορέ που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του Paris Match,, θέλει να δει τον Σάρα στον παπικό θρόνο όταν έρθει η ώρα αλλαγής στην κεφαλή του Βατικανού. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ο πρώτος ποντίφηκας της σύγχρονης εποχής από την Αφρική. Ο Σάρα θα ακολουθούσε μία πιο συντηρητική πολιτική σε θέματα όπως οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών, τα διαζύγια και οι αμβλώσεις.

Η Ενωση Δημοσιογράφων του Paris Match χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το εξώφυλλο και είπε ότι θα βλάψει την εικόνα του εβδομαδιαίου περιοδικού. Οι δημοσιογράφοι του μέσου φοβούνται ότι θα αλλάξει στα χέρια του Μπολορέ, ο οποίος έχτισε την αυτοκρατορία του κάνοντας εμπόριο με την Αφρική και αγοράζει «με το τσουβάλι» γαλλικά ΜΜΕ, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το επίμαχο εξώφυλλο με τον καρδινάλιο

Ο Μπολορέ είναι ήδη ο ιδιοκτήτης του Canal Plus και του Europe 1, ο κύριος μέτοχος του ομίλου Vivendi, που έχει το 18% της Universal Music και αναμένεται να αγοράσει τον όμιλο Lagardere, στον οποίο ανήκουν το Paris Match και ο εκδοτικός κολοσσός Hachette.

Οι αριστεροί τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ του για να προωθήσει τις συντηρητικές καθολικές πεποιθήσεις του και ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την υποψηφιότητα του ακροδεξιού  αντι-ισλαμιστή Ερίκ Ζεμούρ, στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Ο Μπολορέ το αρνήθηκε, αλλά η Liberation έγραψε ότι «αφού απέτυχε να βγάλει πρόεδρο, τώρα θέλει να βγάλει πάπα».

Ο καρδινάλιος Σάρα, γιος αγρότη, που μεγάλωσε σε χωριό της Γουινέας, είπε στο Paris Match ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει ποντίφηκας. Παρόλα αυτά, θεωρείται ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του Φραγκίσκου, όταν ο αργεντίνος ποντίφηκας αποσυρθεί ή πεθάνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...