334
Πλατύ το χαμόγελο της επιτυχίας στο πρόσωπο της Κόουκ | Sergei Ilnitsky/Pool via REUTERS

Ξανά στη Γη ύστερα από ρεκόρ 328 ημερών στο Διάστημα αμερικανίδα αστροναύτισσα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 14:08
Πλατύ το χαμόγελο της επιτυχίας στο πρόσωπο της Κόουκ
|Sergei Ilnitsky/Pool via REUTERS

Ξανά στη Γη ύστερα από ρεκόρ 328 ημερών στο Διάστημα αμερικανίδα αστροναύτισσα

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2020, 14:08

Πολύτιμες υπηρεσίες στην επιστήμη προσέφερε η αμερικανίδα Κριστίνα Κόουκ, η οποία επέστρεψε την Πέμπτη στη Γη έπειτα από 328 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Κόουκ βγήκε χαμογελαστή από την κάψουλα Soyuz MS-13 που προσεδαφίστηκε στο Καζακστάν. Μαζί της έφτασαν στη Γη ο Λούκα Παρμιτάνο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και ο ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Σκβόρτσοβ.

Αφού τέθηκε σε τροχιά τον περασμένο Μάρτιο, η διάρκεια της αποστολής της Κόουκ παρατάθηκε τον Απρίλιο από έξι μήνες, που ήταν αρχικά, σε ένα χρόνο, όταν εκείνη βρισκόταν ήδη στον διαστημικό σταθμό.

Η αποστολή της 41χρονης Κόουκ κατέρριψε το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχόμενης παραμονής στο Διάστημα από γυναίκα, το οποίο προηγουμένως είχε η Πέγκι Γουίτσον της NASA.

Εχει στο ενεργητικό της και ένα ιστορικό ορόσημο σε διαστημικό περίπατο ρουτίνας μαζί με τη συνάδελφό της αστροναύτισσα της NASA Τζέσικα Μέιρ, όταν τον περασμένο Οκτώβριο για πρώτη φορά δύο γυναίκες βγήκαν ταυτόχρονα από τον διαστημικό σταθμό.

Η πρώτη προσπάθεια της NASA για έναν διαστημικό περίπατο από γυναίκες τον Μάρτιο του 2019 αναβλήθηκε επειδή μία από τις μετρίου μεγέθους στολές αστροναυτών δεν είχε διαμορφωθεί εκ των προτέρων, προκαλώντας μια διαμάχη για την ισότητα των φύλων στο εσωτερικό της διαστημικής κοινότητας.

Οι αστροναύτες στον ΔΔΣ, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια σε τροχιά γύρω από τη Γη, έχουν πραγματοποιήσει 227 διαστημικούς περιπάτους συντήρησης, εκ των οποίων περίπου 24 περιλάμβαναν αυστροναύτισσες. Η Κόουκ και η Μέιρ πραγματοποίησαν άλλους δύο διαστημικούς περιπάτους μαζί τον Ιανουάριο.

Η NASA ανέφερε ότι η μακρά αποστολή θα προσφέρει στους ερευνητές πολλά δεδομένα για το πώς η έλλειψη βαρύτητας και η διαστημική ακτινοβολία επηρεάζουν το γυναικείο σώμα στις διαστημικές αποστολές μακράς διάρκειας.

Οι πληροφορίες μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για τη NASA που φιλοδοξεί να κατασκευάσει έναν μόνιμο διαστημικό σταθμό στην επιφάνεια της Σελήνης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Ο Σκοτ Κέλι το 2015 είχε περάσει 340 ημέρες σε τροχιά. Η εξέταση αργότερα έδειξε ότι η μακρά παραμονή στο Διάστημα έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως η πάχυνση της καρωτίδας και του αμφιβληστροειδούς, αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων και ελαφρά νοητική βλάβη στους άνδρες.