373
|

Όταν ο Μέσι υποστήριξε την Παλαιστίνη

Avatar Λουκρητία 29 Ιουλίου 2014, 00:36

Όταν ο Μέσι υποστήριξε την Παλαιστίνη

Avatar Λουκρητία 29 Ιουλίου 2014, 00:36

Το hashtag #Gaza στο twitter θέλει δύο ζευγάρια μάτια για να το παρακολουθείς με συνέπεια. Και μέσα σε αυτήν τη ροή από tweets, θα πρέπει επίσης να έχεις καθαρό μυαλό για να αντιληφθείς τα αυτονόητα. Πράγματα που υπό συνθήκες απόλυτης ηρεμίας, θα τα ξανακοιτούσες και πιθανότατα να τα έψαχνες στο google, πριν πατήσεις το retweet. Τώρα όμως, η κατάσταση κάθε άλλο παρά στιγμές ηρεμίας προσφέρει. Κάπως έτσι, βρέθηκε πολλές φορές ο Μέσι στο timeline μου κρατώντας ένα t-shirt το οποίο γράφει «Free Palestine». Και δεν ήταν ο μόνος, φυσικά. Παρέλασε επίσης και ο Κριστιάνο Ρονάλντο με πλακάτ «Όλοι με την Παλαιστίνη».

Είμαι σίγουρη πως αν άφηνα τη ροή ανοιχτή μέχρι το τέλος της ημέρας, θα περνούσε όλο το ρόστερ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ σε ανάλογα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Είμαι επίσης σίγουρη πως καμιά από αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι αληθινές, παρά αποτελούν προϊόν μοντάζ. Μια αναζήτηση στο google θα πείσει κι εσάς. Και όχι μόνο. Θα δείτε πως πριν ο Μέσι υποστηρίξει την Παλαιστίνη, είχε πράξει το ίδιο και με το Ισραήλ στην ακριβώς ίδια φωτογραφία -εκτός της στάμπας στο t-shirt, φυσικά. Βέβαια, για αυτό υπάρχει εξήγηση: Ο Μέσι δώρισε ένα εκ. ευρώ στο Ισραήλ. Αστειεύομαι -περίπου. Η είδηση υπάρχει κι έχει αναπαραχθεί σε πολλά μέσα, αλλά δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Όλα ξεκίνησαν από ένα αλγερινό σατιρικό σάιτ και πήραν κατόπιν τον δρόμο τους. Ομοίως και οι φωτογραφίες.

Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά μα ούτε και η τελευταία που παραποιούνται φωτογραφίες για να ευαισθητοποιήσουν ή να εξυπηρετήσουν κάποιον σκοπό. Το πρόβλημα ξεκινάει στην προθυμία του χρήστη να καταναλώσει και να υιοθετήσει ακρίτως ό,τι βρίσκεται μπροστά του. Κάτι το οποίο μπορεί να τον εκθέσει. Όχι βέβαια όπως τον μπασκεμπολίστα του NBA, Dwight Howard, ο οποίος έσπευσε να σβήσει tweet του που έγραφε #FreePalestine και να διορθώσει αργότερα, αναρτώντας: «Το προηγούμενο tweet ήταν ένα λάθος. Δεν έχω σχολιάσει ποτέ τη διεθνή πολιτική και ούτε θα το κάνω». Γιατί αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα δούμε ποτέ τον Μέσι ή τον Ρονάλντο να υποστηρίζουν ανοιχτά οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές. Οι ίδιοι δεν έχουν χρόνο για τηλεόραση και φωτογραφίες. Και αυτοί που διαχειρίζονται το όνομα και την εικόνα τους, ενδιαφέρονται μόνο για παιδιά που μπορούν να ψωνίσουν μπάλες, φανέλες και παπούτσια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News