455
|

Όταν ο ήρωας βγάζει τη στολή

Όταν ο ήρωας βγάζει τη στολή

Προς το τέλος της δεύτερης ταινίας Kill Bill, έχει μια σκηνή κατά την οποία ο Bill (David Carradine) μιλά στην Beatrix (Uma Thurman) για τη μυθολογία των υπερηρώων. Όλοι έχουν τη στολή τους η οποία κρύβει την ταυτότητά τους εκτός από έναν, λέει. Ο σούπερμαν δεν φορά στολή. Η ενδυμασία του είναι σχετική με τον Κρύπτον, τον πλανήτη από τον οποίο ήρθε. Για τον σούπερμαν, η στολή που κρύβει την ταυτότητά του είναι τα καθημερινά ρούχα του Κλαρκ Κεντ. Έτσι, με τα γυαλιά και το κουστούμι γίνεται ένας από εμάς και περνά απαρατήρητος.

Αυτή η σκηνή της ταινίας μου ήρθε στο μυαλό μόλις έπεσε το μάτι μου πάνω σε μια φωτογραφία των, μεγάλων πλέον σε ηλικία, αστροναυτών του προγράμματος Απόλλων. Την είδα σε μια σελίδα που παρακολουθώ στο Facebook αφιερωμένη στον αστροναύτη David Scott. Ο Scott είναι ο αστροναύτης που τίμησε τον Γαλιλαίο με το πείραμα της ελεύθερης πτώσης σφυριού και φτερού στην επιφάνεια της Σελήνης, το οποίο τίμησα και εγώ στο Κλικ Ιδεών.

Με εξαίρεση τον Buzz Aldrin (τον δεύτερο άνθρωπο στην ιστορία που πάτησε στη Σελήνη με την αποστολή Απόλλων 11) και τον Jim Lovell (που είχε την τύχη να φτάσει δυο φορές ως το φεγγάρι μας αλλά την ατυχία να μην πατήσει πάνω του λόγω της περιπέτειας του Απόλλων 13, που έγινε και ταινία με τον Τομ Χανκς), τους υπόλοιπους μάλλον δεν θα τους γνώριζα αν τους έβλεπα στον δρόμο ακόμα και νέους. Θα πέρναγαν δίπλα μου με το κουστούμι τους ή το τζινάκι τους και δεν θα έδινα πολλή σημασία. Και όμως είναι ήρωες…από τους λίγους. Δώδεκα άνθρωποι όλοι κι όλοι έχουν πατήσει στη Σελήνη. Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ζήσει πάνω στον πλανήτη μας αλλά μόνο μερικές εκατοντάδες έχουν πάει στο Διάστημα όλες αυτές τις δεκαετίες…άνετα θα χωρούσαν όλοι τους μέσα σε ένα αμφιθέατρο.

Δεν είναι βέβαια οι μόνοι ήρωες γύρω μας. Στο διπλανό αμάξι στην κίνηση, είναι ίσως μια γιατρός που έχει σώσει εκατοντάδες ζωές. Ένας πυροσβέστης που έχει κουβαλήσει στα χέρια του μέσα από φλόγες τους γονείς κάποιου. Ένας λιμενικός που παλεύει με κύματα μέσα στο σκοτάδι για να σώσει ταλαιπωρημένα παιδάκια. Και τόσοι άλλοι που χωρίς στολή και χωρίς προβολή από τα Μέσα δεν θα τους μάθουμε όπως θα θέλαμε ως πρότυπα. Θα τους μάθουν λίγοι μέσα στην ατυχία τους αν τους χρειαστούν. Αυτό το άρθρο είναι ένας φόρος τιμής σε όλους τους ήρωες με στολές που σώζουν ανθρώπους ή πάνε την ανθρωπότητα πολλά βήματα μπροστά και μετά φοράνε το σακάκι τους και χάνονται ανάμεσά μας.

* Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι Walt Cunningham (Απόλλων 7), Jim Lovell (Απόλλων 8 & 13), Dave Scott (Απόλλων 9 & 15), Buzz Aldrin (Απόλλων 11), Charlie Duke (Απόλλων 16), Tom Stafford και Gene Cernan (Απόλλων 10 & 17). Τους ευχαριστούμε για τη μεγάλη προσφορά τους στην ανθρωπότητα. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News