437
O Καρίμ Καγιμκανούλι Μασίμοφ, πρώην πρωθυπουργός, συνελήφθη κατηγορούμενος για προδοσία μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας (ΚΝΒ) συνεπεία των επεισοδίων που προκλήθηκαν από αύξηση των τιμών των καυσίμων | Kenzaburo Fukuhara/Pool via REUTERS/

Καζακστάν: Μπαράζ συλλήψεων αξιωματούχων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2022, 11:40
O Καρίμ Καγιμκανούλι Μασίμοφ, πρώην πρωθυπουργός, συνελήφθη κατηγορούμενος για προδοσία μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας (ΚΝΒ) συνεπεία των επεισοδίων που προκλήθηκαν από αύξηση των τιμών των καυσίμων
| Kenzaburo Fukuhara/Pool via REUTERS/

Καζακστάν: Μπαράζ συλλήψεων αξιωματούχων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2022, 11:40

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, πρώην πρωθυπουργό και μέχρι πρότινος επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία, ανακοίνωσε το Σάββατο η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας (KNB).

Η KNB ανακοίνωσε ότι ο Μασίμοφ τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη μετά την έναρξη έρευνας εναντίον του για εσχάτη προδοσία, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φαινόταν ότι την Παρασκευή είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, έπειτα από μέρες ταραχών.

Ένας αξιωματικός επιβλέπει τα αυτοκίνητα σε ένα σημείο ελέγχου, μετά από μαζικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής των καυσίμων

Νωρίτερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών.

Ο πρώην πρόεδρος καλεί τον κόσμο να υποστηρίξει την κυβέρνηση

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ κάλεσε τον πληθυσμό να υποστηρίξει την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση που περνάει η χώρα, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπός του.

Ο Ναζαρμπάγεφ «κάλεσε όλους τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο του Καζακστάν για να του επιτρέψουν να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας» αναφέρει ο εκπρόσωπός του Άιντος Ουκίμπεϊ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο διεθνές μικροσκόπιο η κρίση

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη ρωσική επέμβαση στη χώρα και ότι θα καταγράψει ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι εξελίξεις στο Καζακστάν δεν θα επηρεάσουν τις υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για το ουκρανικό, οι οποίες θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα στη Γενεύη.

Η Ρωσία και οι συμμαχικές της χώρες του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (Αρμενία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν) ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της κυβέρνησης του Καζακστάν και απέστειλαν στη χώρα 3.000 στρατιώτες των ειδικών τους δυνάμεων, με κορμό 2.500 Ρώσους αλεξιπτωτιστές. Τη συμπαράστασή του προς το Καζακστάν και τον πρόεδρό του εξέφρασε και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους του Καζακστάν, με το οποίο έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στενότερες πολιτικές σχέσεις.

Στο μεταξύ, ένας αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός και τραπεζίτης του Καζακστάν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Παρίσι –καθώς κατηγορείται στην πατρίδα του για οικονομικά σκάνδαλα– εμφανίστηκε ως αυτόκλητος αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ κάλεσε, μέσω του πρακτορείου Reuters, τη Δύση να παρέμβει ενεργά στην κρίση του Καζακστάν, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα «θα μετατραπεί σε Λευκορωσία και ο Πούτιν θα επιβάλει μεθοδικά την αναδημιουργία μιας δομής όπως η Σοβιετική Ενωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...