296
Τριών μηνών, αλλά ζυγίζει ένα κιλό λιγότερο από την ημέρα που γεννήθηκε… | REUTERS/Stringer

Μια εικόνα από το Τιγκράι που δεν έγινε viral

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 22:38
Τριών μηνών, αλλά ζυγίζει ένα κιλό λιγότερο από την ημέρα που γεννήθηκε…
|REUTERS/Stringer

Μια εικόνα από το Τιγκράι που δεν έγινε viral

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 22:38

Η κουβέρτα στην οποία έχουν ξαπλώσει αυτό το υποσιτισμένο βρέφος έχει χρώμα χτυπητό ροζ, όμως το μέλλον του παιδιού που «χτυπήθηκε» από τον αιθιοπικό εμφύλιο πόλεμο μάλλον διαγράφεται μαύρο: το παιδάκι είναι τριών μηνών και ζυγίζει δύο κιλά και τριακόσια γραμμάρια, δηλαδή ένα κιλό λιγότερο από το βάρος που είχε όταν γεννήθηκε. Γιατί ένα βρέφος μπορεί να χάσει ένα κιλό μέσα σε ενενήντα ημέρες; Δεν είναι μυστήριο: επειδή η μάνα του δεν έχει σταγόνα γάλα στο στήθος της για να το θρέψει, επειδή ο πατέρας του δεν έχει λεφτά να αγοράσει γάλα σε σκόνη, επειδή και λεφτά να είχε θα του ήταν άχρηστα στην ερημωμένη αγορά του Μακαλέ, πρωτεύουσας του Τιγκράι.

Το μωρό είναι η παράπλευρη απώλεια του πολέμου που μαίνεται στην αφρικανική χώρα εδώ και 14 μήνες και έχει θύματα κυρίως χριστιανούς του αιθιοπικού Βορρά. Αυτούς τους δύστυχους βομβαρδίζει από την Αντίς Αμπέμπα και με τη βοήθεια των τουρκικών drones ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης Αμπί Αχμέντ που κυβερνά τη χώρα. Εννοείται ότι εκτός από τους χιλιάδες σκοτωμένους, οι επιχειρήσεις του κράτους εναντίον των ανταρτών έχουν προκαλέσει και τεράστιο επισιτιστικό πρόβλημα, τα αποτελέσματα του οποίου «αναλύονται» μια χαρά από το καρέ που βλέπετε. Σημειωτέον ότι στο Τιγκράι δεν φθάνει καν ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, αφού ο εξοπλισμένος από τον Ερντογάν Νομπελίστας Ειρήνης την απαγορεύει.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά εναντίον της κυβέρνησης της Αντίς Αμπέμπα: οι διεθνείς οργανισμοί έχουν καταγγείλει επανειλημμένως τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ μάλιστα, με ημερομηνία 30ής Δεκεμβρίου, ισχυρίζεται ότι στο Τιγκράι δεν έφθασε κανένα φορτίο τροφίμων από τα μέσα Δεκεμβρίου. Και από τα 100 φορτηγά ανά εβδομάδα τα οποία απαιτούνται για την υποστήριξη των αναγκών των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, μόνο το 10% ενδέχεται να έχει καταλήξει στον συγκεκριμένο προορισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...