736
|

Για ποια σύντροφο χώρισε ο Πούτιν τη Λιουντμίλα

Για ποια σύντροφο χώρισε ο Πούτιν τη Λιουντμίλα

Αν έπρεπε να παίξω στο στοίχημα για το αν είναι πιο πιθανό ο Πούτιν να δείρει μπροστά στις κάμερες τον Μεντβέντεφ, από το να χωρίσει τη Λιουντμίλα, θα τα πόνταρα όλο στο πρώτο. Στη μεγαλύτερη ανατροπή που έχει κάνει μέχρι σήμερα, πάνω στη φιλοσοφία της ζωής του, καθώς απεχθάνεται να μιλάει για τα προσωπικά του, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την μεγάλη έκπληξη και το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από το μπαλέτο «Εσμεράλντα» που παρουσιάστηκε στη σκηνή του Κρεμλίνου, ανακοίνωσε από κοινού με τη σύζυγό του Λιουντμίλα πως, ουσιαστικά, ο γάμος τους έχει τελειώσει. Με ψιθυριστή φωνή και τη μοναδική σίγουρα φορά όπου η κάμερα τον συνέλαβε αμήχανο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν -σε ζωντανή μετάδοση, αφού υποσχέθηκε πως θα είναι πάντοτε στο πλευρό της επί τριάντα χρόνια συζύγου του- γύρισε σελίδα στη ζωή του. Η αλλαγή αυτή σελίδας και με τον τρόπο μάλιστα ο οποίος έγινε, καθώς κάλλιστα μπορούμε να μιλήσουμε για τον πιο πολιτισμένο χωρισμό αρχηγού κράτους, άρχισε να του προσθέτει πόντους.

Ας το σκεφτούμε λίγο: Ένας αρχηγός και σκληρός ηγέτης, αντί να μπει στη διαδικασία εξωδίκων, δικηγόρων, κουτσομπολιών περιοδικών και άπειρων φημών, παίρνει τη γυναίκα του από το χέρι, την πηγαίνει στο μπαλέτο και ύστερα και οι δυο τους και με ένα στόμα μια φωνή ανακοινώνουν τον χωρισμό τους. Από το επόμενο εικοσιτετράωρο της κίνησης Πούτιν, η οποία σίγουρα θα έκανε πολλούς επικοινωνιολόγους να σκίσουν τα πτυχία τους, τα ποσοστά δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου άρχισαν να εκτοξεύονται, σε μια μάλιστα εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, καθώς οι τριγμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μεντβέντεφ έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις. Η αποδοχή από τη ρωσική κοινωνία και ιδιαίτερα από τον γυναικείο πληθυσμό της απόφασης Πούτιν δεν ήλθε τυχαία, καθώς μέχρι σήμερα ακόμα και οι πλέον φανατικοί πολέμιοί του, αναγνωρίζουν πως ουδέποτε έχει προκαλέσει, τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του, με την προσωπική τους ζωή τη ρωσική κοινωνία. Αντίθετα, κάλλιστα μπορούμε να μιλήσουμε για μια αόρατη οικογένεια καθώς ζήτημα είναι να έχουν διαρρεύσει 4 φωτογραφίες των δυο του κορών, της Εκατερίνας και της Μαρίας.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο πέρασε στα ψιλά είναι η δήλωση των Πούτιν «πως ο καθένας έχει τη δική του ζωή». Φράση η οποία μεταφράζεται πως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σέβεται τις όποιες αλλαγές κάνει ή έχει κάνει ήδη στη ζωή της, η σύζυγός του. Γράφω συνεχώς τη λέξη «σύζυγος». Δεν μου ξεφεύγει, αλλά μέχρι και εχθές ουδείς από τους δυο είχε καταθέσει στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης αίτηση διαζυγίου. Το επόμενο δευτερόλεπτο τα περισσότερα ΜΜΕ, σοβαρά και μη, έσπευσαν να υποστηρίξουν πως ο γάμος του με την ολυμπιονίκη της Αθήνας, γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα, είναι προ των πυλών. Τη συγκεκριμένη φήμη, όπως και την ύπαρξη οποιουδήποτε άλλου προσώπου στη ζωή του Ρώσου προέδρου, διέψευσε ο στενός του συνεργάτης και γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος εμφανίστηκε απόλυτος λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλη γυναίκα στη ζωή του Προέδρου και ότι οι λόγοι του χωρισμού του με τη Λιουντμίλα είναι αυτοί που και οι δυο εξήγησαν μπροστά στις κάμερες. Της εργασιομανίας, δηλαδή, του Πούτιν και της αντιπάθειας προς τη δημοσιότητα της Λιουντμίλα.

Τι θα πράξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πραγματικά άγνωστο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, γίνεται κατανοητό πως θα ήταν άκομψο την επομένη του χωρισμού του να παρουσιάσει στο πλευρό του ή την Καμπάεβα ή κάποια άλλη. Λέω "κάποια άλλη", γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει διαρρεύσει ούτε μια φωτογραφία που να δείχνει τον Πούτιν με κάποια γυναίκα στο πλευρό του. Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, και είναι ίσως και το ουσιαστικότερο, είναι για το αν έχει λόγο να παντρευτεί. Να το σκεφτούμε. Ένας ηγέτης χωρίζει την επί τριάντα χρόνια γυναίκα του και μητέρα των κορών του για ένα άλλο θηλυκό το οποίο λέγεται «δουλειά». Η μοναχική ζωή και η αφοσίωσή του εξ ολοκλήρου στη χώρα, από τη στιγμή μάλιστα που ειδικά ο Πούτιν μπορεί να έχει όποια γυναίκα θέλει, αν το κρατήσει μέχρι τέλους, είναι βέβαιο πως θα του χαρίσει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της χώρας. Μια απόφαση που στο παρασκήνιο του επιτρέπει να κάνει ό,τι θέλει και με όποια θέλει.

Αν μου ήταν αδύνατον να φανταστώ πως ο Πούτιν θα χώριζε μπροστά στις κάμερες, άλλο τόσο δεν μπορώ να τον φανταστώ να παντρεύεται μπροστά σε αυτές. Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη η οποία λέει πως ένας Τσάρος θέλει και έναν τσαρικό γάμο. Μένει, λοιπόν, να δούμε αν ο Πούτιν -που μέσα του φέρει τα καλά της τσαρικής Ρωσίας και τα καλά της μπολσεβίκικης- θα επιλέξει έναν τσαρικό γάμο ή τη συντροφικότητα αποκλειστικά απέναντι στη χώρα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News