433
|

«Εμείς ή ο Πούτιν»

Νίκος Σωκιανός Νίκος Σωκιανός 29 Οκτωβρίου 2015, 14:02

«Εμείς ή ο Πούτιν»

Νίκος Σωκιανός Νίκος Σωκιανός 29 Οκτωβρίου 2015, 14:02

Στις 28 Οκτωβρίου σήμανε η έναρξη το ετήσιου τριημέρου συνεδρίου επί θεμάτων logistics στο Βερολίνο. Το συνέδριο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από εκθεσιακό κέντρο, είναι σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή προοπτική θεμάτων που άπτονται της βιομηχανίας, του εμπορίου, των μεταφορών, της τεχνολογίας και επικοινωνίας. Το παρακολουθώ κάθε χρόνο, λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Οι διοργανωτές καλούν συχνά την πρώτη ημέρα ένα στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης για να δώσει πολιτικό στίγμα. Οι υπουργοί ανταποκρίνονται συνήθως, διότι έχουν ακροατήριο με πολλαπλασιαστή μέσα από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που εκπροσωπούνται. Αυτή τη χρονιά ήλθε ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και βαρύ πυροβολικό στην Ευρώπη.

Ο κ. Σόιμπλε δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Την Ελλάδα την πέρασε με μισή κουβέντα, πως έχει μάλλον μπει σε καλό δρόμο. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο, από τα τρία τέταρτα που είχε στη διάθεσή του, για να εξηγήσει την απόφαση της Γερμανίας να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες, μια υποχρέωση που πρέπει να φέρουν σε πέρας οι κοινωνίες της Ευρωπαϊκης Ένωσης, με μπροστάρη τη Γερμανία. Δεν παρέλειψε να πει, ότι εάν πάνε καλά τα πράγματα με τα ενταξιακά προγράμματα των προσφύγων στην Γερμανία, θα μειωθεί το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, αυτό της γήρανσης του πληθυσμού και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, που διαφαίνεται απειλητικά στον ορίζοντα της γερμανικής βιομηχανίας. Να σημειώσω ότι υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις στη γερμανική κοινωνία αλλά και μέσα στην κυβέρνηση λόγω της πολιτικής της καγγελαρίου Μέρκελ να δεχθεί πρόσφυγες χωρίς περιορισμούς.

Ο κ. Σόιμπλε γνώριζε σε ποιο ακροατήριο μιλούσε: Σε διοικητές και σε στελέχη γερμανικών βιομηχανιών και υπηρεσιών που είναι συνήθως οργανωμένες, ακολουθώντας… στρατιωτική ιεραρχία, πειθαρχία και δόμηση. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε πως ναι μεν δεν είναι η Δημοκρατία το πιο αποτελεσματικό σε δράση πολίτευμα, αλλά ανταποκρίνεται καλύτερα από κάθε άλλο σε αξίες και κοινωνικές επιταγές όλων των πολιτών. Και ότι διαθέτει μεγαλύτερη Sοft Power από άλλα πολιτεύματα. Επικαλέστηκε δε, ως σημείο αναφοράς, τον φιλόσοφο Ράιμουντ Πόπερ και την «Ανοικτή Κοινωνία» του, η οποία υπερτερεί έναντι κλειστών πολιτευμάτων. Από το σημείο αυτό πέρασε στην επίθεση στον Πούτιν και στην κλειστή κοινωνία που εκπροσωπεί ο Ρώσος πρόεδρος. «Στην Ουκρανία θα κριθεί εάν θα κερδίσει ή θα χάσει ο δυτικός κόσμος απέναντι στη στρατηγική του Πούτιν», είπε ο κ. Σόιμπλε. Πρόκειται για μια σύγκρουση αξιακών και πολιτικών συστημάτων.

Την ώρα που ο κ. Σόιμπλε μιλούσε, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε ραντεβού με τον πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα. Οι εικόνες που μετέδωσε το βράδυ η γερμανική τηλεόραση από τη συνάντηση στην ρωσική πρωτεύουσα έδωσαν την εντύπωση… ψυχρού πολέμου.

Σημείωση
Το παγκοσμίως γνωστό έργο του φιλοσόφου Ράιμουντ Πόπερ, έχει τίτλο «Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News