441
|

Εδώ Λονδίνο: Κάρυ, sister – Part 2

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 23 Ιουνίου 2013, 03:23

Εδώ Λονδίνο: Κάρυ, sister – Part 2

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 23 Ιουνίου 2013, 03:23

Πριν λίγες μέρες, σας σύστησα την Trupti από την Ινδία. Και την «You know, Xenia, it's a hard life» οπτική της. Είχα πει ότι θα επανέλθω στην ιστορία της, καθώς το Λονδίνο είναι γεμάτο Trupti.

Υποθέτω οι υπολογισμοί ολοκληρώθηκαν. Οι αριθμοί προφανώς αποκλείουν μια αναμενόμενη οικονομική πραγματικότητα ενός αμιγώς καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος, Αγγλία: βουρ για το πολύσπορο ψωμί, το αλεσμένο σε μύλους χρυσούς! Χωρισμένη σε Ασία και Ευρώπη η Trupti δε χάνει ποτέ το χαμόγελό της. Ίσως μόνο όταν μαθαίνει για τις επιθέσεις γυναικών στην πατρίδα της και μετράει τα χρόνια που η κόρη της μεγαλώνει μακριά από αυτήν. Γέννησε, τη μεγάλωσε για έναν χρόνο και μετά τα μαζέψανε με τον Ashish και ήρθαν στο Λονδίνο. Ο Roy, ο 4χρονος γιος τους, μεγαλώνει με την αδερφή του «σκαϊπικά». Ένας λόγος που η Trupti απέκτησε smartphone και ας χάνεται ανάμεσα στον πυρετό των applications και των πληροφοριών.

Τη θαυμάζω την Trupti, πάντα λέει «όπου και αν είμαι νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα μου δόθηκαν». Και ξέρω ότι τα λόγια της δεν είναι γέννημα μιας θρησκοληπτικής προσέγγισης, αλλά αγάπης για τη ζωή. Θυμάμαι πέρσι με κάτι τρελές θερμοκρασίες, το Λονδινάκι πλημμύρισε σάρκα και γυαλιά ηλίου, η αποκλειστική ενδυματολογική πρόταση ενός καυτού τριημέρου! Η Trupti μου είχε πει τότε ότι δεν έχει φορέσει ποτέ κοντή φούστα, στην πατρίδα της δεν της επιτρεπόταν, εδώ όμως ο Ashish δεν είχε πρόβλημα. Όταν τη ρώτησα γιατί δεν δοκιμάζει, μου απάντησε «δεν έχω συνηθίσει, νιώθω περίεργα, δεν είμαι εγώ». Δεν είμαι εγώ. Άντε τώρα να εξηγήσεις σε μια γυναίκα που μεγάλωσε σε ένα κοινωνικό απαγορευτικό πλαίσιο τι συμβαίνει κατά δύση μεριά. Όχι ότι δεν τα ξέρει, η ίδια μου εξομολογήθηκε πολλές φορές ότι στην πατρίδα της ο ρόλος της γυναίκας έχει οριστεί και καθοριστεί χρόνια πριν και αν καμία επιχειρήσει «Τσεγκεβαρικές επαναστασούλες», αλί, έπεσε ο ουρανός -και καμιά 10αριά πλανήτες- στο κεφάλι της!

Μιλούσαμε για τον έρωτα, για παράδειγμα αν μια γυναίκα ερωτευθεί κάποιον αφού παντρευτεί, μιας και ο γάμος είναι «συμφωνία οικογενειών». Ή αν ερωτευθεί τέλος πάντων πριν την απόφαση των γονέων και κηδεμόνων. «Δεν θα ερωτευθεί», έτσι μου είπε, «γιατί τον τιμάς τον άντρα σου και μαθαίνεις να τον αγαπάς». Η Trupti στάθηκε τυχερή σε αυτό, ο Ashish τη λατρεύει, δεν έχει «κολλήματα» και τον ερωτεύτηκε όχι επειδή «έμαθε» να το κάνει, αλλά γιατί προέκυψε. Ελευθερία, πάντα διαπραγματεύσιμη, κυρίες και κύριοι!

Το θέμα της βίζας. Αν γυρίσει πίσω θα είναι κοντά στην κόρη της, αλλά θα αδυνατεί να κερδίζει αρκετά για την εκπαίδευση των παιδιών της. Αν μείνει, ίσως εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον Roy και τη Nalini. Έκανε αίτηση και την απέρριψαν. Δεν βγάζει αρκετά είπαν. Έκανε έφεση. Αναμονή τώρα. Ανάμεσα στο "εγώ" και το "Δεν είμαι εγώ".

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News