408
|

Εδώ Λονδίνο: Απλά εν πλω

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 20 Νοεμβρίου 2013, 00:23

Εδώ Λονδίνο: Απλά εν πλω

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 20 Νοεμβρίου 2013, 00:23

Μετά από μία ισχυρή εβδομαδιαία προ-Χριστουγεννιάτικη δόση «Central London», έτρεξα να γειωθώ με την πρώτη ευκαιρία. Η «πρόσκληση γείωσης» ήρθε από την Deborah, μια παλιά μου συμφοιτήτρια που ζει με τον άντρα και τον γιο τους σε narrow boat στο Regent's Canal. Για όσους ζουν εδώ, μάλλον τα θυμούνται το καλοκαίρι, με τα μπάρμπεκιου, τα κρασιά, τις μουσικές, την ηλιοθεραπεία στις οροφές των boat. Αυτοί οι άνθρωποι όμως επιλέγουν να ζουν έτσι όλο τον χρόνο, χτίζοντας μια αληθινά δυνατή κοινότητα. Και μη θεωρήσετε δεδομένο ότι πρέπει να είσαι και «λίγο χίπης» για να ακολουθήσεις αυτό το life style. Ας σπάσουμε τα στεγανά μας, η «εν πλω» ζωή ίσως έχει να σου προσφέρει χρώματα πιο φωτεινά από τα christmas lights της Oxford Street.

Περίπου 15.000 άνθρωποι ζουν σε 6.500 narrow boats στη χώρα. Η αγορά ξεκινά από 30.000 λίρες. Το αγκυροβόλι κοστίζει ετησίως μεταξύ 2.000 και 12.000 λιρών. Πληρώνεις council tax και περίπου 900 λίρες ετησίως για το British Waterways licence. Ο Alan Wildman, πρόεδρος του Residential Boat Owners Association, σημειώνει: «Το να ζεις σε narrοw boat είναι μια συνειδητή επιλογή τρόπου ζωής, όχι απλά μία λύση για να έχεις φτηνότερο σπίτι». H Deborah αναφέρει συνέχεια τη λέξη community, τονίζει τη σπουδαιότητα της βαθύτερης επιθυμίας να ζεις με «απλότητα σε μια πόλη περίπλοκη». Και αυτή και ο άντρας της έπρεπε να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα σχετικά με τον έλεγχο, τον εξοπλισμό, τη λειτουργία και τη συντήρηση ενός narrow boat. Τα κανάλια του Τάμεση είναι ο δικός τους υδάτινος χάρτης. «Πολλοί νομίζουν ότι δεν έχουμε μπάνιο, θέρμανση, internet και ότι η ζωή είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με καθημερινές ανάγκες. Μόνο όταν επισκεφτείς ένα canal boat (το λένε και έτσι) αντιλαμβάνεσαι πως τελικά σου προσφέρει μάλλον περισσότερα από όσα νόμιζες».

Μια αφισούλα στο boat wall με τα λόγια του Λ. Τολστόι "Δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει απλότητα, καλοσύνη και αλήθεια", επιταχύνει την ολοκλήρωση της γείωσης. Ο χειμώνας είναι πιο ζόρικος, μιας και πολλές φορές παγώνουν τα νερά. Τα καύσιμα για τη μηχανή κοστίζουν αρκετά, αλλά για θέρμανση χρησιμοποιούν σόμπα και όταν έχει ήλιο solar panels. «Κάθε Παρασκευή μαζευόμαστε σε ένα boat και ανταλλάσσουμε ιδέες για crafts living in a boat. Δε μου λείπει καθόλου η ζωή στο διαμέρισμα, είμαι πιο κοντά στους γείτονές μου και ενώ ζω στο Λονδίνο, νομίζω ότι είμαι πιο κοντά στη φύση από ποτέ».

Να πω ότι δε ζήλεψα; Ότι δεν είδα τα μινιόν εν πλω ποδαράκια μου να θέλουν να μείνουν καρφωμένα εκεί; Απλότητα. Αξία διαχρονικά αλώβητη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News