260
Στιγμιότυπο από τις συγκρούσεις του περασμένου Σαββάτου στα Τίρανα μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων | REUTERS/Florion Goga

Αλβανία: Παραιτήθηκαν οι βουλευτές της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 21:37
Στιγμιότυπο από τις συγκρούσεις του περασμένου Σαββάτου στα Τίρανα μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων
|REUTERS/Florion Goga

Αλβανία: Παραιτήθηκαν οι βουλευτές της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 21:37

Οξύνει την ένταση της πολεμικής της η αλβανική αντιπολίτευση: στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής με τη διακυβέρνηση Εντι Ράμα, την οποία εγκαλούν ως διεφθαρμένη, οι βουλευτές του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου την απόφασή τους να παραιτηθούν.

«Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και των συμμάχων τους, αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις έδρες τους: αυτή η κυβέρνηση έχει νοθεύσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2017 και εμπλέκεται σε ποινικές υποθέσεις και υποθέσεις διαφθοράς» δήλωσε ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και για πράξεις που «βύθισαν τη χώρα στη διαφθορά και στη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει την Αλβανία σε πρόωρες εκλογές.

Το περασμένο Σάββατο το Δημοκρατικό Κόμμα οργάνωσε διαδήλωση η οποία σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και συλλήψεις. Νέες κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση Ράμα και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του διαθέτουν 44 βουλευτές από τους 140 της Βουλής (78 έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα).

Η παραίτηση των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος φέρνει τη χώρα στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο 54χρονος Εντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, αστειεύτηκε για «τις απεγνωσμένες απόπειρες» της αντιπολίτευσης.

Η αλβανική πολιτική ζωή χαρακτηρίζεται από λεκτικές επιθέσεις, ανταλλαγές προσβολών, κατηγορίες για διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης έριξε μελάνι στον Ράμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...