874
Η Ανγκελα Μέρκελ γίνεται δεκτή από τον Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα υπό το «βλέμμα» του Ατατούρκ | Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Μέρκελ και Ερντογάν τσακώθηκαν δημοσίως

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 10:54
Η Ανγκελα Μέρκελ γίνεται δεκτή από τον Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα υπό το «βλέμμα» του Ατατούρκ
|Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Μέρκελ και Ερντογάν τσακώθηκαν δημοσίως

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 10:54

ΝΑΤΟ, Προσφυγικό, Συρία, Κυπριακό: Η Ανγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν με μία πυκνή ατζέντα σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις –και κατ’ επέκταση η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το Προσφυγικό αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας– δοκιμάζονται.

Αλλά ένα από τα ζητήματα που έθεσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον τούρκο πρόεδρο ήταν η σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. «Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη Δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η ίδια αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. «Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ’ αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ενώ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν. «Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Μέρκελ.

Αναφέρθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση που επιδιώκει να κάνει ο κ. Ερντογάν αι η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι «ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένα».

Επίπληξη Ερντογάν σε Μέρκελ

Η κοινή συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε το ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας σε μείζονα θέματα, όπως της τρομοκρατίας και συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο.

Η Μέρκελ μίλησε ευθέως για «ισλαμιστική τρομοκρατία» για την περιγραφή των επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστικές οργανώσεις και ο Ερντογάν αντέδρασε δημοσίως. Δεν δίστασε να επιπλήξει τη Μέρκελ και να απαιτήσει να αποσυρθεί ο εν λόγω όρος. «Η έκφραση “ισλαμιστική τρομοκρατία” μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται», τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η λέξη “Ισλάμ” σημαίνει “ειρήνη”. Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ). Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ», κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στη συζήτησή τους επικράτησε το ζήτημα της Συρίας και του Ιράκ αλλά και της κατάστασης στο Αιγαίο. Ο ίδιος εξήγησε ότι συζήτησαν για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

Υστερα η κυρία Μέρκελ συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

2017-02-02T155035Z_1713633319_LR1ED22180AQ8_RTRMADP_3_TURKEY-GERMANY
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συναντά τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ (Hakan Goktepe/Prime Minister’s Press Office/Handout via REUTERS)

Στόχος της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν να καταλήξει με τους τούρκους συνομιλητές της σε «κοινές λύσεις» στη βάση κοινών συμφερόντων, όπως είχε τονίσει νωρίτερα στην ενημέρωση των ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος είχε πει ότι ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητούνταν θα ήταν και η συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, την κατάσταση στη Συρία αλλά και το Κυπριακό.

Οι σχέσεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αφορούν κατ’ εξοχήν τα ελληνοτουρκικά. Και αυτό ζήτησε από την καγκελάριο ο κ. Τσίπρας στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη. «Δεν μπορεί να συνεχιστούν οι προκλήσεις στα Ιμια. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο» ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, που αναμένεται να «περάσει» η Ανγκελα Μέρκελ στον Ερντογάν.

2017-02-02T133443Z_847663074_LR1ED2211PKK1_RTRMADP_3_TURKEY-GERMANY
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία αίθουσα στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα (REUTERS/Umit Bektas)
 «Επιχειρησιακό ζήτημα» το Κυπριακό

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας είχε επισημάνει ότι η γερμανίδα πολιτικός μετέβαινε στην Αγκυρα με «επιχειρησιακό πνεύμα» για πρακτικά αποτελέσματα. Σκοπός ήταν να συζητήσει με τους τούρκους συνομιλητές της την περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στο Προσφυγικό, καθώς και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία. Επίσης θα επιδίωκε μια συζήτηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η σημερινή εκεχειρία σε «διαδικασία» του ΟΗΕ. Ως «επιχειρησιακό ζήτημα» ο κ. Ζάιμπερτ χαρακτήρισε και το Κυπριακό υποδεικνύοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου.

2017-02-02T135349Z_698311864_LR1ED2212LDL5_RTRMADP_3_TURKEY-GERMANY
Χειραψία ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Ταγίπ Ερντογάν (REUTERS/Umit Bektas)
Πληροφορίες για «εκβιασμό» από την Αγκυρα

Ο κ. Ζάιμπερτ δεν σχολίασε το άρθρο του περιοδικού Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα «εκβιάζει» το Βερολίνο προκειμένου να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στις αεροφωτογραφίες που συλλέγουν γερμανικά αεροσκάφη Tornado στο Ιράκ και στη Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική πλευρά απειλεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την ανέγερση κατοικιών του γερμανικού προσωπικού στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στα Αδανα. Φυσικά ο λόγος που ζητά τις αεροφωτογραφίες η Αγκυρα -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- είναι για τον εντοπισμό κούρδων μαχητών.

Πάντως, το σχετικό άρθρο σχολίασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Μπόρις Ναντ ο οποίος υπενθύμισε ότι εντολή των γερμανικών Tornado είναι να συλλέγουν αεροφωτογραφίες που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία και ότι με αυτό ακριβώς το κριτήριο γίνεται η επιλογή των φωτογραφιών που στη συνέχεια καταχωρούνται σε τράπεζα δεδομένων. Σε αυτή την τράπεζα έχουν πρόσβαση όλες οι συμμαχικές δυνάμεις, δηλαδή και η Τουρκία. Οπως είπε ο κ. Ναντ, στη βάση αυτής της εντολής η γερμανική βουλή ανανέωσε πρόσφατα για 12 επιπλέον μήνες τη συμμετοχή των στρατιωτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...