668
| Menelaos Myrillas / SOOC

Κοντονής: Μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – διαστρεβλώθηκαν όσα είπα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 16:34
|Menelaos Myrillas / SOOC

Κοντονής: Μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – διαστρεβλώθηκαν όσα είπα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 16:34

Συκοφάντες και οπαδούς του σταλινισμού χαρακτηρίζει ο Σταύρος Κοντονής τους (πρώην;) συντρόφους του στην Κουμουνδούρου που συνέταξαν την ανακοίνωση-ράπισμα εναντίον του για τις δηλώσεις (εδώ) με τις οποίες συνόδευσε την ανακοίνωση παραίτησής του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επαναλαμβάνοντας ότι συγκεκριμένες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ήταν ανεπίτρεπτα λάθη, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για διαστρέβλωση των λεγομένων του, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του «βάζοντας στη γωνία» τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ  (περισσότερα εδώ) .

Αναλυτικά η δήλωση Κοντονή έχει ως εξής:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».

Παρασκευόπουλος: Εχει δίκιο ο Κοντονής – Υπήρξαν αστοχίες

Με την τοποθέτηση Κοντονή για την εσπευσμένη κατάθεση και ψήφιση των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα από την κυβέρνηση Τσίπρα, συμφώνησε και ο επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος («πατέρας» του ομώνυμου νόμου).

«Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής», δήλωσε στον Real FM ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου. «Είναι σωστό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει».

«Για να έχουμε έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολό του από τον προηγούμενο, περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες», παραδέχθηκε ο κ. Παρασκευόπουλος για να συμπληρώσει:

«Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας κώδικας ψηφίζεται ως ένα άρθρο στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις. Αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα άλλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τον πολιτικό χρόνο για να της κάνει… τον ψήφισε και έφυγε. Εκ του αποτελέσματος θα σας έλεγα ότι η γνώμη μου σήμερα θα ήταν διαφορετική σε επιμέρους άρθρα, όχι στο σύνολο του».

Κατατέθηκε η τροπολογία

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Ραγκούση, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη και τον αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών, Μίλτο Χατζηγιαννάκη.

Στο κείμενο προτείνεται να αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα («εγκληματική οργάνωση») και κατά τον χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η τροπολογία συνιστά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλ. ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...