421
Εικόνα από την Εθνική Οδό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου | Facebook/Aegean Motorway

Κομμένη στα δύο η Ελλάδα – «λίμνη» η Εθνική Οδός – άγνωστο πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 11:14
Εικόνα από την Εθνική Οδό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
|Facebook/Aegean Motorway

Κομμένη στα δύο η Ελλάδα – «λίμνη» η Εθνική Οδός – άγνωστο πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 11:14

Μια χώρα πλημμυρισμένη και κομμένη στα δύο. Το πλήγμα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία είναι βιβλικών διαστάσεων –και αυτό, δυστυχώς, δεν είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, τις καταστροφές των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου, τρομακτικό είναι και το πλήγμα στο εθνικό οδικό δίκτυο: η Εθνική Οδός στο ύψος της Λάρισας έχει μετατραπεί σε λίμνη, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, η οποία παραμένει αποκομμένη από τη Βόρεια Ελλάδα, από τα Τέμπη και πάνω.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για το πότε ο βασικός οδικός άξονας της χώρας θα είναι εφικτό να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία –ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, άλλωστε, δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της ΠΑΘΕ.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ίσως χρειαστούν αρκετές μέρες για να είναι και πάλι πλήρως λειτουργικός ο αυτοκινητόδρομος. Τούτο διότι δεν αρκεί να απομακρυνθούν τα νερά, η στάθμη των οποίων υποχωρεί μεν αλλά με αργούς ρυθμούς, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος για να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών και της διάβρωσης που μπορεί να έχουν προκαλέσει τα επί μέρες συσσωρευμένα ύδατα.

Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έδωσε τη Δευτέρα βίντεο στη δημοσιότητα, στο οποίο μέσα από εναέρια πλάνα φαίνεται η τραγική κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στον κύριο οδικό άξονα της χώρας.

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τον Μαλιακό ως το Κλειδί Ημαθίας λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366). Η κυκλοφορία πραγματοποιείται μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Μεγάλες οι ζημιές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Από την πλευρά του, πάντως, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Εθνική Οδός «θα ξαναδοθεί σύντομα σε κυκλοφορία». Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο το πότε θα συμβεί αυτό. «Σε ώρες ίσως και μέρες. Δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή χρόνο αποκατάστασης, δεν ξέρουμε πώς θα κινηθούν τα νερά», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM» τη Δευτέρα.

Ο υπουργός ανέφερε πώς, αντίθετα, οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι μεγαλύτερες.

«Στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχουμε εκτεταμένες ζημιές σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, σε υποδομές, στην επιδομή και σε γέφυρες. Αυτό σημαίνει ότι το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί πλήρως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Μέχρι τον Δομοκό, πιθανότατα, θα συνεχίσει να υφίσταται δρομολόγιο. Από τη Λάρισα και μετά μπορεί να γίνεται και χρήση λεωφορείων, αλλά παρατηρούνται εκτεταμένες ζημιές. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν για καταστροφές και σε 30 ισόπεδους κόμβους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...