228
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας είχαν συναντηθεί τελευταία φορά, τον περασμένο Ιούλιο, στην Ινδονησία | Stefani Reynolds/Pool via REUTERS

Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Εσείς φταίτε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 14:03
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας είχαν συναντηθεί τελευταία φορά, τον περασμένο Ιούλιο, στην Ινδονησία
|Stefani Reynolds/Pool via REUTERS

Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Εσείς φταίτε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 14:03

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιδίωξε να επιρρίψει στις ΗΠΑ την ευθύνη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως η Ουάσινγκτον δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στον πόλεμο.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι οι παραδόσεις όπλων υποδαυλίζουν τη σύγκρουση, ενώ πλησιάζει η πρώτη επέτειος της ρωσικής εισβολής, την οποία το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει.

«Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που πυροδότησαν την ουκρανική κρίση και ο μεγαλύτερος παράγοντας τροφοδότησής της και συνεχίζουν να πωλούν βαρέα και επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, κάτι που απλώς παρέτεινε και ενέτεινε τη σύγκρουση», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες των ΗΠΑ πως κινεζικές εταιρίες προσφέρουν υποστήριξη στη ρωσική πλευρά. Καταδίκασε τις κατηγορίες αυτές χαρακτηρίζοντάς τις «αδικαιολόγητες υποψίες» και «αβάσιμο εκβιασμό».

Η Μάο πρόσθεσε πως η Κίνα «δεν θα μείνει άπρακτη να παρακολουθεί τις ΗΠΑ να πλήττουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιριών».

Η αύξηση των διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ σημειώνεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται στο Πεκίνο την Κυριακή.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα θα είναι η πρώτη επίσκεψη αμερικανού υπουργού Εξωτερικών από το 2018.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν,  λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να παραβιάσουν οποιεσδήποτε «κόκκινες γραμμές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News