478
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος. | INTIME NEWS/ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κικίλιας: Τα νέα Canadair προίκα για τις επόμενες γενιές

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 15:52
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος.
|INTIME NEWS/ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κικίλιας: Τα νέα Canadair προίκα για τις επόμενες γενιές

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 15:52

Η νέα στρατηγική του Πυροσβεστικού Σώματος είναι «ένα πλέγμα ενεργειών με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών» με άμεση δράση, τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος και την αγορά των επτά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Ο κ. Κικίλιας περιέγραψε μερικές από τις αλλαγές που προβλέπονται, όπως την άμεση κινητοποίηση των εναερίων μέσων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και την έμφαση στην πρόληψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Political».

Οπως εξηγεί, «με το νέο επιχειρησιακό δόγμα, τα εναέρια μέσα θα σηκώνονται άμεσα με την έναρξη της πυρκαγιάς και με σκοπό τον άμεσο περιορισμό και την έγκαιρη οριοθέτησή της», τα οποία, όπως τόνισε μέχρι πρότινος «κινητοποιούνταν σε δεύτερο χρόνο από την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και κατόπιν αναμονής αιτήματος από τις επίγειες δυνάμεις με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος».

Στο επίκεντρο η πρόληψη

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στο νέο νόμο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θέτει στο επίκεντρο την πρόληψη. Ο κ. Κικίλιας περιέγραψε μερικές από τις παρεμβάσεις όπως το ότι «φέτος για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα- το υπουργείο Περιβάλλοντος με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ μπαίνουν στα δάση για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου υπάρχουν σταθμοί και καλώδια υπερυψηλής τάσης», ενώ αναφέρεται και στη δημιουργία ζωνών σε περίμετρο 100 μέτρων γύρω από τα στρατόπεδα.

Μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και άλλων σωμάτων ασφαλείας με τη Δασική Υπηρεσία, ενώ επεσήμανε ότι έχουν προχωρήσει 990 προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και στη δημιουργία 10 επιπλέον ΕΜΟΔΕ σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «θα δώσουν κι αυτό το καλοκαίρι μεγάλες μάχες στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών», καθώς «θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος».

Πιο αυστηρές ποινές

Ακόμη ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών «όχι μόνον για τους εμπρηστές» αλλά και «για όσους παραβιάζουν τις απαγορεύσεις συγκεκριμένων εργασιών και ενεργειών στην αντιπυρική περίοδο ή ακόμη χειρότερα σε ημέρες υψηλού κινδύνου», γεγονός που εντάσσεται όπως εξήγησε στην επέκταση της πρόληψης και προς αυτή την κατεύθυνση. «Κάνουμε ως υπουργείο μπαράζ ενεργειών και ελέγχων ακόμη κι αν δεν είναι δική μας αρμοδιότητα ακριβώς για να μην πετάει κανείς σε κανέναν το μπαλάκι», υπογράμμισε.

Επένδυση για το μέλλον

Σχετικά με την αγορά των 7 νέων Canadair ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «είναι μια σημαντική επένδυση για τη χώρα μας και προίκα για τις επόμενες γενιές». Οπως εξήγησε η χώρα «θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα Canadair το 2027 και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2030», ενώ τόνισε ότι βρίσκονται σε «συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών CL-415 της χώρας».

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

Αναφορικά με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «το 2025 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσουν οι παραδόσεις των έργων του εξοπλιστικού προγράμματος», ενώ συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, «θα έχουν δημοπρατήσει το σύνολό του προγράμματος στα μέσα Απριλίου με ορισμένα μάλιστα έργα ήδη να έχουν συμβασιοποιηθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...