457
| INTIME

Μητσοτάκης για τα νέα Canadair από τον Καναδά: «Μεγάλη αγορά για την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2024, 09:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/03/2024 12:35

Μητσοτάκης για τα νέα Canadair από τον Καναδά: «Μεγάλη αγορά για την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2024, 09:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/03/2024 12:35

Την πρώτη πρωθυπουργική επίσκεψη στον Καναδά ύστερα από 41 χρόνια αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προσεχείς ημέρες. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτή την επίσκεψη ιστορικής σημασίας, που θα τονώσει τους ήδη ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών.

Συνάντηση με Τριντό και ομογένεια

Στις 24 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Μόντρεαλ τον καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό με τον οποίο θα συζητήσουν για την περαιτέρω διμερή συνεργασία και  για τις διεθνείς προκλήσεις. Θα παρακολουθήσουν, μάλιστα, μαζί την παρέλαση της ομογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στις 25 του μηνός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Τορόντο.

Έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε εκδηλώσεις της ομογένειας ενώ θα έχει συναντήσεις και με καναδούς επενδυτές. Ο Καναδάς είναι μεταξύ των 10 μεγαλύτερων επενδυτών στη χώρα μας και σύμφωνα με την κυβέρνηση υπάρχουν πολλά περιθώρια νέων συνεργασιών και επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, της ανανεώσιμης ενέργειας, των logistics, των υποδομών και της αγοράς ακινήτων.

Έρχονται τα νέα Canadair

Σε συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail», ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Η σχετική συμφωνία αγοράς με την καναδική εταιρεία De Havilland –ύψους 360 εκατ.– αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, και προβλέπει την προμήθεια 5 αεροσκαφών τύπου DHC-515, μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των νέων αεροσκαφών, δύο θα παραληφθούν μέσα στο 2027, από ένα το 2028 και το 2029 και 3 το 2030.

«Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της καναδικής εφημερίδας, ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, «δεδομένων των ισχυρών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών. «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά για να συζητήσω με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσω για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την Globe and Mail, κατά την επίσκεψή του στον Καναδά, ο έλληνας Πρωθυποργός θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η εφημερίδα τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ακολούθησε μια στρατηγική φοροελαφρύνσεων, δικαιότερου πτωχευτικού δικαίου, εξορθολογισμού και ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών της, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και απαλλαγής των τραπεζών της από μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορούν να δανείζουν ξανά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...