297
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβάζοντας έγγραφα πριν από τη συζήτηση στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατρούγκαλος: «Πατριωτική δύναμη» ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ψηφίζει τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 19:24
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβάζοντας έγγραφα πριν από τη συζήτηση στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατρούγκαλος: «Πατριωτική δύναμη» ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ψηφίζει τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 19:24

«Στρατηγικά ορθή» χαρακτήρισε, καταρχήν, «την ελληνογαλλική προσέγγιση σε αμυντικά θέματα» ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας. Εξέφρασε όμως παράλληλα τις γνωστές ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος μάλιστα «την ουσία του περιεχομένου της». Ως εκ τούτου, καταψήφισε στην Επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο για το ιστορικό αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας – Γαλλίας και προανήγγειλε ανάλογη στάση και στην Ολομέλεια, εκτός αν υπάρξουν επίσημες «διευκρινίσεις» σε δύο βασικά σημεία.

«Θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταβάλετε προσπάθεια διόρθωσης των δύο μελανών σημείων της Συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει: «Να υπάρξει δήλωση μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με άλλο αποδεκτό διπλωματικά τρόπο ότι η Γαλλία θα παράσχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας. Επίσης να υπάρξει δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει δική μας επέμβαση στο Σαχέλ (στην Υποσαχάρια Αφρική). Αν δεν υπάρξουν αυτά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να καταψηφίσουμε», ξεκαθάρισε.

Κατά τα άλλα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πατριωτική δύναμη, προσεγγίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και όχι μικροκομματικά, όπως έκανε η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών» και ισχυρίστηκε ότι «οι παλινωδίες Μητσοτάκη φουσκώνουν απαράδεκτα τον λογαριασμό των εξοπλισμών, φτάνοντάς τους σε δυσβάσταχτα ύψη».

«Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra αποτελούν επί της αρχής στρατηγικά ορθή επιλογή που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη συμφωνία διαπραγματευόμασταν και εμείς. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης είχε απορρίψει τον Ιούλιο του 2015 τις φρεγάτες ως πολύ ακριβές, για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Υποστήριξε ακόμα ότι «έχει παραμεληθεί η εθνική αμυντική βιομηχανία και στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία μέριμνα επ’ αυτού».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...