581
Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στις 17 Δεκεμβρίου. Δίπλα του -πάντα- η Ολγα Γεροβασίλη | Nick Paleologos / SOOC

Κάτι τρέχει με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 12:30
Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στις 17 Δεκεμβρίου. Δίπλα του -πάντα- η Ολγα Γεροβασίλη
|Nick Paleologos / SOOC

Κάτι τρέχει με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 12:30

Η αποστρατεία του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το πολιτικό προσκήνιο φαίνεται σύμφωνα με αναλυτές ότι δεν θα είναι μακρά. Μάλιστα, συγκλίνουσες πληροφορίες, δηλώσεις του ίδιου, διαρροές, καθώς και η κινητικότητα στο επίπεδο παλαιών συνεργατών του και πρωτοβουλιών στα media, δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μελετά και προετοιμάζει το έδαφος για τον ρόλο που θα έχει ο ίδιος στην πολιτική περίοδο που θα αρχίσει μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Και ασφαλώς θα έχει ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ηδη από τις αρχές Δεκεμβρίου με δηλώσεις του στον πρώην διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα» Αντώνη Καρακούση («Τσίπρας: Ιδρύει Ινστιτούτο και περιμένει…», 3/12/23) ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν «απογοητευμένος και βαθύτατα προβληματισμένος». Για τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε στο «Βήμα» ότι «θα μπορούσαν να περιμένουν επτά μήνες και αν η επίδοσή του (σ.σ.: του κ. Κασσελάκη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου) ήταν χαμηλότερη των προηγούμενων αναμετρήσεων, θα είχαν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν ευθέως την ηγεσία του». Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειωνόταν ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν «ενθουσιασμένος με τον κ. Κασσελάκη και με τον τρόπο που πολιτεύεται» και πως αναγνώριζε ότι αγνοεί την ελληνική πραγματικότητα και κινείται ανορθόδοξα.

Στις 12 Δεκεμβρίου, με αφορμή το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Γαλλία όπου συναντήθηκε με τον πρώην προέδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Βασίλης Νέδος έγραψε στην «Καθημερινή»: «Στη Γαλλία τον συνοδεύουν δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες όλη αυτή η δραστηριότητα του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό συνδέεται και με τα σχέδια για τη δημιουργία ιδρύματος».

Το νέο έτος έφερε νέο κύμα πληροφοριών και δημοσιευμάτων για το διακριτικό άνοιγμα του διασκελισμού του κ. Τσίπρα (πάντοτε στο επίπεδο της προετοιμασίας) μέσα από ραντεβού με δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες καθώς και για παράλληλες κινήσεις που εκτυλίσσονται στα media -επρόκειτο κυρίως για τη βολιδοσκόπηση από πλευράς επιχειρηματιών φίλα προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο Τσίπρα και της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ενημερωτικών ιστοσελίδων και άλλων σχημάτων.

Σε νέο ρεπορτάζ του ο κ. Καρακούσης ( «Αλέξης Τσίπρας: Στον δρόμο της επιστροφής με νέο κόμμα», 07/01/24) επισημαίνει στο «Βήμα» ότι «ο άλλοτε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει συστηματικά και οργανωμένα την επιστροφή του. Οι συνομιλητές και οι στενότεροι των συνεργατών του δεν κρύβονται πια».

Τις πληροφορίες σχολίασε ο Γιάννης Πρετεντέρης στα «Νέα» την Τρίτη (9/12), σημειώνοντας υπό τον τίτλο «Προσεχώς»: «Τελικά τι θα γίνει; Θα αντεπιτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γυρίσει με νέο κόμμα ο Τσίπρας; Αγνωστο. Εκτός αν προκύψει κάτι ακόμα καλύτερο. Να αντεπιτεθεί μεν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως νέο κόμμα του Τσίπρα. Κάτι δηλαδή σαν τον “νέο Πανιώνιο”».  

Είχε προηγηθεί άρθρο της Ολγας Γεροβασίλη στα «Νέα» (6/1) με τίτλο «Το 2024 έτος αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ». Η κυρία Γεροβασίλη, που παραμένει στον κύκλο των συνομιλητών του κ. Τσίπρα, είχε αναφέρει ότι τα στελέχη του κόμματος πρέπει να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους «για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» στις Ευρωεκλογές που θα επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αμφισβητήσει τη ΝΔ «και να εγγυηθεί την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου».

Την Τρίτη, η ιστοσελίδα powergame.gr επισημαίνει την κινητικότητα στα media με την ενεργοποίηση πρώην συνεργατών του κ. Τσίπρα και συγκεκριμένου επιχειρηματία, η οποία τροφοδοτεί σεναριολογία αναδιάταξης των δυνάμεων με άρωμα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός θα ζυγίσει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα. Στο νέο του γραφείο στη λεωφόρο Αμαλίας, με θέα το Ζάππειο, φαίνεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις για τις πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλώσει πριν και μετά τις ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...