473
Η Παρκ σε εκδήλωση το 2012 | REUTERS/Lee Jae-Won/File Photo

Καθαιρέθηκε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 07:58
Η Παρκ σε εκδήλωση το 2012
|REUTERS/Lee Jae-Won/File Photo

Καθαιρέθηκε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 07:58

Σε μια πρωτοφανή απόφαση στην ιστορία της Νοτίου Κορέας, το Ανώτατο Δικαστήριο στη Σεούλ αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκέουν-χιε, λόγω της εμπλοκής της σε υπόθεση διαφθοράς, για την οποία κατηγορείται η στενή της φίλη Τσόι Σουν-σιλ. Στο φόντο της υπόθεσης βρίσκεται και ο τεχνολογικός κολοσσός Samsung, της οποίας ο πρόεδρος ήδη έχει προφυλακιστεί, καθώς είναι ύποπτος για δωροδοκία της φίλης της προέδρου.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για αποπομπή της προέδρου Παρκ αποτελεί την εκκωφαντική κατάληξη ενός πολιτικού δράματος το οποίο δίχασε και διχάζει τη χώρα, μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, και μάλιστα σε μια περίοδο αυξημένης βορειοκορεατικής δραστηριότητας.

Η εμπλοκή της Παρκ στην υπόθεση γέννησε ογκώδεις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που ζητούσαν όλον αυτόν τον καιρό την αποπομπή της. Σήμερα Παρασκευή πλήθη υποστηρικτών και αντιπάλων συγκεντρώθηκαν και έξω από το Δικαστήριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκε όταν έπεσε από κλούβα της αστυνομίας, ενώ αναφέρεται και άλλος ένας θάνατος σε επεισόδια μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η Παρκ ήταν σε αναστολή καθηκόντων από τον περασμένο Δεκέμβριο, με προσωρινό προεδρεύουτα τον πρωθυπουργός. Μετά την απόφαση, η χώρα πρέπει να εκλέξει νέο πρόεδρο ως τις αρχές Μαΐου.

Το Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει πέρυσι την παραπομπή της σε δίκη για την υπόθεση της Τσόι, απόφαση που επικύρωσε τώρα το Δικαστήριο. Χωρίς να έχει πλέον την προεδρική ασυλία, η Παρκ μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη.

Εν τω μεταξύ, κατά της Τσόι έχουν ήδη ασκηθεί κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά. Και οι δύο γυναίκες έχουν αρνηθεί ότι έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Παρκ ευθύνεται για τη διαρροή εγγράφων, κατά παράβαση κανονισμών για τα δημόσια μυστικά, ενώ επέτρεψε την παρέμβαση της Τσόι σε κρατικές υποθέσεις, μια παρέμβαση την οποία κατηγορείται ότι αργότερα απέκρυψε. Οι πράξεις, σύμφωνα με τους δικαστές, «έβλαψαν σοβαρά το πνεύμα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Παράλληλα, το Δικαστήριο έκρινε αβάσιμες κάποιες άλλες κατηγορίες εναντίον της, όπως την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και την αδράνεια μετά την ναυτική τραγωδία του Σεγουόλ το 2014, κατά την οποία είχαν πνιγεί εκατοντάδες παιδιά.

2017-03-10T024606Z_1396574086_RC1AAD2A46E0_RTRMADP_3_SOUTHKOREA-POLITICS
Πολίτες αντιδρούν με ενθουσιασμό στην απόφαση της καθαίρεσης της προέδρου (REUTERS/Kim Hong-Ji)

Η Παρκ είχε εκλεγεί το 2012, ενώ είχε διεκδικήσει την προεδρία και το 2007. Είναι κόρη του στρατηγού Παρκ, ο οποίος ήταν για χρόνια επικεφαλής δικτατορικής κυβέρνησης. Η μητέρα της είχε δολοφονηθεί από Βορειοκορεάτη το 1974 και η ίδια ανέλαβε στα 22 της άτυπα καθήκοντα πρώτη κυρίας, κάτι που, όπως γράφει το BBC, θεωρείται ότι έπαιξε το ρόλο της στο να ξεπεράσει τις ανδρικές προκαταλήψεις εναντίον της.

Δημοφιλής στο ξεκίνημα της προεδρίας της, στην πορεία άρχισε να γίνεται στόχος κριτικής, ενώ το ξέσπασμα της υπόθεσης με την Τσόι, την οποία γνωρίζει από τη δεκαετία του 1970, την έφερε σε όλο και πιο δύσκολη θέση.

Η Παρκ ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας  ο οποίος απομακρύνεται από το αξίωμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...