734
O Κιμ μετά της συζύγου του, Ρι Σολ Γιου, σε μία από τις σπάνιες κοινές εμφανίσεις τους. Η παρουσία τους προκαλεί τον αναμφιβόλως ανυπόκριτο ενθουσιασμό των νεαρών Κορεατών | KCNA/via REUTERS

Γιατί βρυχάται ο Κιμ και πόσο «δαγκώνει»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 07:10
O Κιμ μετά της συζύγου του, Ρι Σολ Γιου, σε μία από τις σπάνιες κοινές εμφανίσεις τους. Η παρουσία τους προκαλεί τον αναμφιβόλως ανυπόκριτο ενθουσιασμό των νεαρών Κορεατών
| KCNA/via REUTERS

Γιατί βρυχάται ο Κιμ και πόσο «δαγκώνει»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 07:10

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει περίπου είκοσι πυρηνικές κεφαλές. Οι Bορειοκορεάτες ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει τεχνολογία σμίκρυνσης των πυρηνικών κεφαλών με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τις τοποθετούν σε βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν διαθέτουν είναι η δυνατότητα κατασκευής διηπειρωτικών πυραύλων οι οποίοι δυνητικά θα συνιστούσαν απειλή για τις ΗΠΑ. Πάντως τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ιαπωνία είναι εντός της ακτίνας δράσης των πυραύλων του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οπως εκτιμά ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο, Γκουίντο Σαντεβέκι, οι λεονταρισμοί του καθεστώτος της Βορείου Κορέας και οι πυρηνικές απειλές που αρέσκεται να εξαπολύει αποσκοπούν κυρίως στο να πείσει τους «κακούς ξένους» ότι διαθέτει μία «εγγύηση ασφαλείας»: αν δεχτεί επίθεση αυτή θα κοστίσει στους επιτιθέμενους εκατομμύρια νεκρούς. Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές μία πολεμική σύρραξη η οποία μάλιστα θα περιορίζόταν μόνον στην κορεατική χερσόνησο θα προκαλούσε πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς μόνο στη Σεούλ.

Οι επιστήμονες του Κιμ κάνουν ό,τι μπορούν για να κατασκευάσουν πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ. Σε μία και μόνον ημέρα -στις 6 Μαρτίου- έκαναν τέσσερις δοκιμές. Κάθε εκτόξευση τους επιτρέπει να δοκιμάζουν τα όριά τους και να βελτιώνουν τις γνώσεις τους. «Είμαστε στο τελευταίο στάδιο δημιουργίας διηπειρωτικών πυραύλων» ανακοίνωσε ο Κιμ πανηγυρικά την Πρωτοχρονιά και πλέον οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αρχίζουν να τον πιστεύουν.

NORTHKOREA-MISSILES-DEFENCE
H Βόρεια Κορέα συνεχίζει με εντατικότερο σε σχέση με το παρελθόν ρυθμό τις πυραυλικές δοκιμές παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και τις κυρώσεις του ΟΗΕ/Reuters

Η επιθετικότητα των κινήσεων της Βόρειας Κορέας τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί εντύπωση. Ισως η τακτική αυτή εντάσσεται στις συνήθεις απαντήσεις στις ετήσιες ασκήσεις Αμερικανών και Νοτιοκορεατών. Στις «προκλήσεις» αυτές η Πιονγκγιάνγκ αντιδρά συνήθως με απειλές, κανονιοβολισμούς και ενίοτε με επιδεικτικές εκτοξεύσεις πυραύλων που καταλήγουν στη θάλασσα. Μία άλλη υπόθεση είναι ότι πρόκειται για μία προσπάθεια απόσπασης της προσοχής των πολιτών μετά τη δολοφονία του αδελφού του Κιμ στη Μαλαισία. Τέλος θα μπορούσε να είναι μία ριψοκίνδυνη πρόκληση με σκοπό να «μετρήσουν» τις ανοχές και όρια του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η στάση του Τραμπ

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ είχε δηλώσει πρόθυμος ακόμη και να συναντηθεί με τον Κιμ. Αργότερα σε ένα από τα προεκλογικά tweet του άλλαξε ως συνήθως γραμμή και έγραψε: «Δοκιμές διηπειρωτικών από τους Βορειοκορεάτες; Δεν πρόκειται να συμβεί». Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι για τον αμερικανό πρόεδρο θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμος -για λόγους εσωτερικής πολιτικής- ένας «αληθινός εχθρός» στο εξωτερικό.
Το συμβούλιο ασφαλείας του Τραμπ εξετάζει αρκετές εναλλακτικές στρατηγικές απέναντι στο καθεστώς του Κιμ. Καθώς οι άνθρωποι του νέου προέδρου δεν θεωρούν επιτυχημένη την τακτική της «στρατηγικής υπομονής» που ακολούθησε ο Ομπάμα, η οποία στηριζόταν στις κυρώσεις που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει στην Βόρεια Κορέα, οι σύμβουλοι του Τραμπ μελετούν άλλες λύσεις. Μία θα μπορούσε να είναι η αναγνώριση της Βόρειας Κορέας ως «πυρηνικής δύναμης» και η εκκίνηση επίσημων συνομιλιών μαζί της. Στον αντίποδα, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία προληπτική επίθεση σε επιλεγμένες βάσεις του καθεστώτος. Η Σεούλ διαθέτει μία ειδική μονάδα η οποία υποτίθεται ότι σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο θα μπορούσε να «αποκεφαλίσει» το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Ο ρόλος της Κίνας

Το Πεκίνο είναι ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ. Δεν θα ήθελε ασφαλώς να δει τους Αμερικανούς να περνούν τον 38ο παράλληλο και να φτάνουν απέναντι από τα σύνορά του. Από την άλλη πλευρά όμως οι κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν για τη στάση του απρόβλεπτου Κιμ Γιονγκ Ουν και επιμένουν στην επανάληψη των συνομιλιών των έξι (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία Νότια Κορέα και Βόρεια Κορέα) οι οποίες σταμάτησαν το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθεστώτος πρόκειται για έναν «ευτυχισμένο λαό» 25 εκατομμυρίων κατοίκων. Περίπου 2,8 εκατομμύρια ζουν στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων ένα μετρό κατασκευασμένο 100 μέτρα κάτω από τη γη με σκοπό να αποτελέσει αν χρειαστεί και πυρηνικό καταφύγιο. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είναι επιλεγμένοι με βάση τη νομιμοφροσύνη τους προς το καθεστώς.

Καθώς επίσημα στοιχεία για την οικονομία δεν ανακοινώνονται οι εκτιμήσεις των Αμερικανών υπολογίζουν το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας από 28 ως 40 δισ. δολάρια. Ενδεικτικά το ΑΕΠ της «κακιάς καπιταλιστικής» Νότιας Κορέας ξεπερνά το κατά πολύ το 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι κυρώσεις του ΟΗΕ αναμφίβολα έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τα οποία βεβαίως το καθεστώς δεν παραδέχεται. Μάλιστα το τελευταίο χτύπημα ήρθε από τη «φίλη Κίνα» η οποία, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΟΗΕ, αποφάσισε να διακόψει την εισαγωγή άνθρακα στερώντας έτσι τη Βόρεια Κορέα από τη σημαντικότερη πηγή ξένου νομίσματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...