1117
Ο πρώην πρεσβευτής της Βενεζουέλας, Φράνκλιν Γκονζάλες | .

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για τα θύματα του πρώην πρεσβευτή

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 22:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/04/2021, 23:11
Ο πρώην πρεσβευτής της Βενεζουέλας, Φράνκλιν Γκονζάλες
|.

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για τα θύματα του πρώην πρεσβευτή

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 22:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/04/2021, 23:11

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας έπειτα από δικαστική απόφαση που δικαιώνει εργαζόμενη, η οποία είχε καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας, Φράνκλιν Γκονζάλες.

H προβλεπόμενη άδεια δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου η Ξένια Μπουζαρανίδου, υπάλληλος στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, η οποία δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φράνκλιν Γκονζάλες, να μπορέσει να εκτελέσει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία της επιδικάστηκε αποζημίωση 32.000 ευρώ περίπου.

Η άδεια ζητήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, ώστε να προχωρήσει η κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα σε κινητά και ακίνητα, με τον όρο όμως να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία της κατά τα διεθνώς ισχύοντα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την περίοδο 2012-2013, όταν είχε αποκαλυφθεί ότι γυναίκες εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας,  είχαν πέσει θύματα του τότε επιτετραμένου, Φράνκλιν Γκονζάλες. Η υπόθεση είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις δεδομένων των ιδιαίτερων σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας και του γεγονότος ότι μία από τις εργαζόμενες φερόταν να είναι κόρη πολιτικού στελέχους της Κουμουνδούρου ο οποίος αργότερα διετέλεσε και υπουργός!

Μάλιστα, υπήρξε επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νικολάς Μαδούρο, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, με την ευκαιρία της ανάληψης των προεδρικών του καθηκόντων μετά τον θάνατο του Τσάβες, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με την άδεια κατάσχεσης, αναφέρει: «Την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η αιτηθείσα άδεια χορηγείται υπό τον όρο ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Σημειώνεται ότι πέντε γυναίκες είχαν κάνει καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Τρεις εξ αυτών απολύθηκαν. Η μία, που είχε κινηθεί νομικά, η Ξένια Μπουζαρανίδου, δικαιώθηκε από ελληνικό δικαστήριο τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν είχε εκτελεστεί, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπέγραφε για να αποζημιωθεί.

Σήμερα δόθηκε το «πράσινο φως» και το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε την άδεια να προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης ελληνικού δικαστηρίου για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα.

Μία δεύτερη γυναίκα, η Σ.Μ., έχει κινηθεί και αυτή νομικά, αλλά η υπόθεσή της δεν έχει εκδικαστεί, καθώς έχει πάρει αναβολές και μέσα στην πανδημία.

ΝΔ: Συγκάλυψη από ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «δυσώδη υπόθεση» και για προσπάθεια συγκάλυψής της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Παράλληλα, η ΝΔ επικαλείται τη μαρτυρία του θύματος βιασμού ότι πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ -που δεν κατονόμασε -της ζήτησε «να δείξει πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά».

«Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται ως σθεναροί υποστηρικτές των δικαιωμάτων και κάνουν πομπώδεις αναρτήσεις για το #MeToo, στην πιο κραυγαλέα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν αλλά έκαναν οτιδήποτε για τη συγκάλυψή της, βαφτίζοντας το πέπλο σιωπής “πολιτική ωριμότητα”», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: «Η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει την απαιτούμενη άδεια για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί υπέρ της εργαζόμενης στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο, οι πρόσφατες καταγγελίες της έρχονται να προσθέσουν ερωτήματα για τις προσπάθειες συγκάλυψης της δυσώδους υπόθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα αλλά και να αποκαλύψουν την υποκρισία τους, όταν τάσσονται δήθεν στο πλευρό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτός της γνωστής επιστολής του κ. Τσίπρα προς τον Ν. Μαδούρο στην οποία ανέφερε ότι “μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας, έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει δράση μέσα στην Ελλάδα ότι θα δημοσιεύσει το πρόβλημα” για να μην πληγεί η αριστερά, το θύμα βιασμού κατήγγειλε κι ότι “υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά”. Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται ως σθεναροί υποστηρικτές των δικαιωμάτων και κάνουν πομπώδεις αναρτήσεις για το #MeToo, στην πιο κραυγαλέα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν αλλά έκαναν οτιδήποτε για τη συγκάλυψή της, βαφτίζοντας το πέπλο σιωπής “πολιτική ωριμότητα”.

ΥΓ. Έχουν περάσει μέρες δίχως να μάθουμε ποιο ήταν το στέλεχος που ζητούσε σιωπή. Είμαστε σίγουροι ότι θα πρωτοστατεί σε αναρτήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας ήταν πάντα με την πλευρά των θυμάτων

Στη ΝΔ απάντησε πάντως και η Κουμουνδούρου:

«Κατανοούμε την απελπισία της ΝΔ που ψάχνει από κάτι να πιαστεί, ιδίως μετά τα σκάνδαλα Λιγνάδη και Φουρθιώτη, ωστόσο να ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σχοινί.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ήταν πάντοτε με τη πλευρά των θυμάτων.

»Για να μην υπάρχει λοιπόν καμία σκιά:

»Θύματα του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας είχαν στείλει επιστολή ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 στην κυβέρνηση της εν λόγω χώρας, ζητώντας την ανάκληση του διπλωμάτη, όπως έχει αποκαλυφθεί και σε ΜΜΕ με τη δημοσίευση της σχετικής επιστολής.

»Παράλληλα, είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στη διακυβέρνηση.

»Αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας μέχρι το Μάρτιο του ίδιου έτους, τα ίδια θύματα απευθύνθηκαν με δική τους πρωτοβουλία στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, ζητώντας του να στείλει και αυτός επιστολή προκειμένου να πιέσει για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας.

»Κατόπιν του αιτήματος θυμάτων, ο κ. Τσίπρας όντως έστειλε την επιστολή που του ζητήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν ένα μήνα μετά την επιστολή Τσίπρα να ανακληθεί ο θύτης στη Βενεζουέλα.

»Ακόμη και ο ίδιος ο νυν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, κ. Πιπίνης, ήδη από το 2016 έγραφε σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα πως παρότι προτάθηκε στα θύματα «να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις ελληνικές Αρχές», δεν θέλησαν να το κάνουν, επιχειρώντας «να λύσουν το ζήτημα υπηρεσιακά». Στο ίδιο ρεπορτάζ ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη καταλήγει πως «ο Φρανκλίν Γκονσάλες, αφού τελικά μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσιπρα απομακρύνθηκε άρον-άρον από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, επέστρεψε στο Καράκας».

»Μακάρι λοιπόν, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ήταν με τη πλευρά των θυμάτων, όπως ο κ. Τσίπρας, και όχι των θυτών, ωστόσο οι προσπάθειες συγκάλυψης στις περιπτώσεις Γεωργιάδη και Λιγνάδη δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...