335
Η υφυπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Μάρτιο | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Παπανάτσιου: «Το πλεόνασμα οφείλεται και στη μείωση κρατικών δαπανών»

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 11:08
Η υφυπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Μάρτιο | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Παπανάτσιου: «Το πλεόνασμα οφείλεται και στη μείωση κρατικών δαπανών»

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 11:08

Στη μείωση κρατικών δαπανών οφείλεται –εν μέρει- το πρωτογενές πλεόνασμα που κατέγραψε η χώρα το 2016, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, η ίδια σχολίασε την ανακοίνωση που εξέδωσε μία ημέρα πριν η ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας ότι το περασμένο έτος, 2016, το πρωτογενές ισοζύγιο της κυβέρνησης εμφάνισε πλεόνασμα που ανήλθε στο 3,9% του ΑΕΠ ή στα 6,937 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,3% (4,105 δισ.) το 2015.

«Kανένας δεν πίστευε ότι θα πετυχούμε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, το πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε η κυρία Παπανάτσιου. Μάλιστα, σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν και υψηλότερο, άλλα η κυβέρνηση έδωσε τη «13η σύνταξη» και την ενίσχυση των νησιών, αναφερόμενη στις κοινωνικές παροχές που προχώρησε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Ενα μέρος του πλεονάσματος προέρχεται από τη μείωση των δαπανών» επέμεινε απαντώντας στις κριτικές για υπερφορολόγηση χωρίς περικοπές των δαπανών του Δημοσίου. «Στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία» πρόσθεσε η ίδια και σε αυτό το πλαίσιο προέβλεψε ανάκαμψη της οικονομίας προς το τέλος του 2017. Πάντως φάνηκε επιφυλακτική για έξοδο στις αγορές το 2018.

Η υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το 80% των αγροτών θα δουν ότι φέτος δεν θα πληρώσουν φόρο.

Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα επενδύσεων στο Ελληνικό. «Δεν καθυστερούμε με το Ελληνικό, δεν υπάρχει κανένα θέμα με την επένδυση… Το γραφείο Ελληνικού στο υπουργείο μας κάνει όλη την προεργασία… Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες είμαστε πανέτοιμοι να τις υλοποιήσουμε» διαβεβαίωσε η ίδια.

Η υφυπουργός διέψευσε ότι βρήκε έτοιμο νομοσχέδιο για το ακατάσχετο στην πρώτη κατοικία από τον προκάτοχό της Τρύφωνα Αλεξιάδη. «Εγώ δεν βρήκα κανένα νόμο από τον κ. Αλεξιάδη, για το ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία… δεν ξέρω τι έχει κάνει… Μού παρέδωσε μια πρόταση, σαν έτοιμος νόμος δεν υπήρχε» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η εφορία δεν έχει πάρει καμία πρώτη κατοικία» επέμεινε.

Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει το 2018. Η κυρία Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος και το 2018. Δεσμεύτηκε ότι ο φόρος θα μειωθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των αντίμετρων που θα ληφθούν το 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...