722
O Πάνος Καμμενος στο στούντιο της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ | Youtube/ ΣΚΑΪ

Καμμένος: Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραδώσαμε Τούρκους στην Αγκυρα – Οι Belharra δεν είναι απλά πλοία

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 11:09
O Πάνος Καμμενος στο στούντιο της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Καμμένος: Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραδώσαμε Τούρκους στην Αγκυρα – Οι Belharra δεν είναι απλά πλοία

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 11:09

Επειτα από 1,5 χρόνο αποχής από τα ΜΜΕ, ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, όπου μίλησε για όλα: τα ελληνοτουρκικά και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και τις φρεγάτες Βelharra, τη «συγκατοίκηση» με τον Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πέρασαν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Υπήρξαν στιγμές που ήμασταν πολύ κοντά σε σύγκρουση με την Τουρκία», υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επί διακυβέρνησης Τσίπρα. Η Τουρκία πλέον έχει φύγει από τη Δύση και «αν δεχθούμε επίθεση, θα είμαστε μόνοι μας τις πρώτες ώρες», προειδοποίησε, εκτιμώντας ότι το καθεστώς Ερντογάν θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο επειδή –όπως είπε– «πιέζεται για να οδηγήσει την Ελλάδα στη Χάγη».

«Εγώ –πρόσθεσε– μίλαγα με τον κ. Ακάρ (σ.σ. τον τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ) […] είχα το κινητό του τηλέφωνο και εκείνος είχε το δικό μου και θα σας θυμίσω πώς έγινε και η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Όταν υπήρχε κρίση ή έβαζα τον Αποστολάκη να μιλήσει με τον αρχηγό του επιτελείου ή σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό μιλούσα κι εγώ με τον Ακάρ». Στο σημείο αυτό, ο Πάνος Καμμένος μίλησε για παράδοση τούρκων υπηκόων στην Αγκυρα σε μία μορφή ανταλλαγής για τους στρατιωτικούς Δημήτρη Κούκλατζη και Αγγελο Μητρετώδη που συνελήφθησαν στις Καστανιές από τουρκική περίπολο και κρατούνταν στις τουρκικές φυλακές.

Υπήρξε, είπε, «ένα συμβάν μετά την απελευθέρωση των στρατιωτικών μας που συλλάβαμε Τούρκους στον Εβρο και μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Ακάρ τους παραδώσαμε στη γέφυρα».

Δεν μπορείς να κλείσεις τα κανάλια επικοινωνίας, αλλά και παράλληλα το να κάνεις διερευνητικές την ώρα που παραβιάζουν την κυριαρχία σου δεν είναι σωστό, παρατήρησε μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκε ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Aγκυρας την Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.

Oσον αφορά τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι, ο κ. Καμένος σημείωσε ότι πρόκεται για «αλλαγή της σημασίας της χώρας». «Είναι μια άριστη συμφωνία», έκρινε, «γιατί πρώτα απ’ όλα η Ελλάδα δέχεται την εισήγηση του ανώτατου ναυτικού συμβουλίου που είχε επιλέξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τη μετατροπή του στόλου μας με νέες φρεγάτες και τον συνδυασμό αεροναυτικών δυνάμεων, δηλαδή την επικοινωνία των πλοίων με τα αεροσκάφη και τα δορυφορικά συστήματα όπως το πρόγραμμα “Ηλιος”, που είναι πολύ διαφορετικό σύστημα και δεν μπλοκάρεται…».

Οι φρεγάτες Belharra που θα αποκτήσει σε λίγα χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, επεσήμανε, δεν είναι απλά πλοία, είναι ψηφιακά κέντρα διοίκησης. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιούν τα πλοία αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το σύστημα των Rafale των δορυφορικών συστημάτων του “Ηλιος” και έχουν δυνατότητα προάσπισης μεγαλύτερων περιοχών.

«Το ΠΝ είχε περιοχή ευθύνης συγκεκριμένη, με την ΑΟΖ να επεκτείνεται στα νότια περίπου στη μέση, αυτό σημαίνει ότι τα πλοία πρέπει να είναι αντίστοιχα για να εξυπηρετήσουν εθνικούς και συμμαχικούς σκοπούς» εξήγησε.

Γιατί δεν προχώρησε η ελληνογαλλική συμφωνία επί ΣΥΡΙΖΑ – οι αντιδράσεις για την MDCA

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η συμφωνία με τη Γαλλία είχε κλείσει από τον Ιούνιο του 2018, «γι’ αυτό άλλωστε –υπευθύμισε– ήρθε εδώ το [αεροπλανοφόρο] Σαρλ ντε Γκωλ αν θυμάστε». «Δεν προχώρησε όμως η προμήθεια των δύο φρεγατών. Είχαμε συμφωνήσει τα 2 δισ. που θα δίναμε ως μέρος των 6 δισ. που έπρεπε να επιστρέψει η ΕΕ προς την Ελλάδα από τα ομόλογα, το μερίδιο της Γαλλίας θα το κρατούσε η ίδια η Γαλλία. Η Γαλλία συμφώνησε να κρατήσει τα χρήματα, αλλά η Γερμανία έθεσε βέτο στο Eurogroup», υποστήριξε στη σχειτική αναφορά του ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Δεν είναι όμως μόνο η συμφωνία με τη Γαλλία που έχει γεωπολιτική σημασία, σημείωσε ο κ. Καμμένος, είναι και η 5ετης συμφωνία με τις ΗΠΑ (Mutual Defence Cooperation Agreement / MDCA), που έχει σημασία να ψηφιστεί. «Οταν τη χειριζόμουν,  δεν υπεγράφητότε γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε.

Το… «αναγκαίο κακό»

«Είχαμε άριστη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, εγώ ήμουν το “αναγκαίο κακό” όπως είπε. Εγώ θεωρώ ότι ήταν αναγκαίο καλό οι ΑΝΕΛ, γιατί σταματήσαμε το κακό… Φανταστείτε να υπήρχε στρατόπεδο “Αρης Βελουχιώτης” όπως είχε προτείνει ο κ. Ήσυχος», παρατήρησε ο Πάνος Καμμένος για τη «συγκατοίκηση» με τον Αλέξη Τσίπρα και επικαλέστηκε επίσης τις σχέσεις με την Εκκλησία, άλλα νομοσχέδια και τη Συνθήκη των Πρεσπών, «για την οποία έφυγα από την πολιτική και από την κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Πώς να ρίξω την κυβέρνηση με τους βουλευτές μου που είχαν όλοι αγοραστεί; Οι βουλευτές μου περάσανε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στις ημέρες που προηγήθηκαν της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...