274
Αποψη του κτιρίου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών | Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

H Aγκυρα για τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν: Ονειρα θερινής νυκτός σε βάρος του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 09:51
Αποψη του κτιρίου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
|Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

H Aγκυρα για τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν: Ονειρα θερινής νυκτός σε βάρος του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 09:51

Στην πρώτη του επίσημη αντίδραση για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του, κατηγορώντας ξανά την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για όνειρα θερινής νυκτός και διμερείς πρωτοβουλίες που βλάπτουν τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ!

Και όλα αυτά από την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζεται να αποκτήσει δεύτερη συστοιχία ρωσικών πυραύλων S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και των κυρώσεων που της έχουν ήδη επιβληθεί εν δυνάμει του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», αναφέρει αρχικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακαλύπτοντας «αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας» μεταξύ άλλων και για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου, μία καθ’ όλα νόμιμη διεθνή συμφωνία στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες», διαμηνύει το τουρκικό ΥΠΕΞ στη μάλλον σπασμωδική αντίδρασή του, «θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Και σαν άλλος προφήτης, προειδοποιεί ότι «αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική, που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...