367
Το πολυτελές γιοτ Dilbar είναι αγκυροβολημένο στο ναυπηγείο Lürssen, στη Γερμανία, από τον Απρίλιο, μετά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά ρώσων ολιγαρχών | GettyImages

Και το FBI στη «μάχη» για τον εντοπισμό Ρώσων που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2022, 09:30
Το πολυτελές γιοτ Dilbar είναι αγκυροβολημένο στο ναυπηγείο Lürssen, στη Γερμανία, από τον Απρίλιο, μετά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά ρώσων ολιγαρχών
|GettyImages

Και το FBI στη «μάχη» για τον εντοπισμό Ρώσων που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2022, 09:30

Το αμερικανικό FBI φαίνεται ότι βοηθάει στην έρευνα των ευρωπαϊκών Αρχών στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους ρώσους ιδιοκτήτες πολυτελών γιοτ οι οποίοι έχουν υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πολλά από τα λεγόμενα «σούπερ γιοτ» που βρίσκονται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκώ ν Αρχών έχουν κατασκευαστεί στο ναυπηγείο Lürssen, στη Βρέμη, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ λέγεται ότι συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία της Γερμανίας για να αποκαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τους (συχνά) περίπλοκους τίτλους ιδιοκτησίας των πλοίων. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι ρώσοι ολιγάρχες μεταβιβάζουν εικονικά τα πλοία τους σε εταιρείες ή συγγενείς τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιβολή κυρώσεων, γράφουν οι βρετανικοί Times.

Μεταξύ των σκαφών που ερευνώνται είναι το περίφημο «Dilbar», το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου, μήκους 156 μέτρων, που κατασχέθηκε εφέτος από τις γερμανικές Αρχές λόγω της σύνδεσής του με τον 69χρονο Αλισέρ Ουσμάνοφ, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία από το Ουζμπεκιστάν, ο οποίος βρίσκεται στη μαύρη λίστα των Ρώσων που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Επισήμως, ανήκει στην αδελφή του.

Ενα άλλο γιοτ, κατασκευασμένο από την ίδια εταιρεία, το «Scheherazade», κατασχέθηκε στην Ιταλία όταν αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι ανήκε στον Ιγκόρ Σέτσιν, τον πρόεδρο του πετρελαϊκού ομίλου Rosneft, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πούτιν και στενό φίλο του ρώσου προέδρου. Ο Σέτσιν είχε ήδη υποστεί παρόμοιο πλήγμα στη Γαλλία, όταν ένα άλλο από τα πολυτελή γιοτ του, το ολλανδικής κατασκευής Amore Vero, επίσης κατασχέθηκε.

Η Kazimo Trade and Invest, πάντως, μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, αμφισβήτησε την εντολή κατάσχεσης το καλοκαίρι, ισχυριζόμενη ότι εκείνη –και όχι ο Σετσίν– ήταν ιδιοκτήτρια του πολυτελούς σκάφους. Η έφεση απορρίφθηκε από γαλλικό δικαστήριο πριν από έναν μήνα. Το «Amore Vero» βρίσκεται από την άνοιξη στο ναυπηγείο La Ciotat, στη Μεσόγειο, και οι Γάλλοι φαίνονται απρόθυμοι να πουν ποιος πληρώνει για τη συντήρησή του.

Αλλα πέντε γιοτ ιδιοκτησίας ρώσων ολιγαρχών παραμένουν «εγκλωβισμένα» στη Γαλλία, καθώς δεν τους επιτρέπεται να κινηθούν. Οι λογαριασμοί για τη συντήρησή τους αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες. Ο Αλεξέι Κουμιρτζέφ, για παράδειγμα, μέτοχος της ρωσικής Alfa Bank, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, πλήρωσε για δύο πλοία του, που βρίσκονται ακινητοποιημένα στις Κάννες και στην Αντίμπ, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του στο Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...