627
Ο Ζεράλντ Νταρμανέν απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ιταλογαλλική κρίση: «Σφοδρά» πυρά Νταρμανέν εναντίον Μελόνι – Μία «συγγνώμη» απαιτεί ο Ταγιάνι

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 10:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2023 13:30
Ο Ζεράλντ Νταρμανέν απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ιταλογαλλική κρίση: «Σφοδρά» πυρά Νταρμανέν εναντίον Μελόνι – Μία «συγγνώμη» απαιτεί ο Ταγιάνι

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 10:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2023 13:30

Η γαλλική κυβέρνηση «πρέπει να ζητήσει συγγνώμη» προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στις σχέσεις της με την Ιταλία μετά τα σχόλια του γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, δήλωσε την Παρασκευή ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Νταρμανέν είπε την Πέμπτη, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC, ότι η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, είναι «ανίκανη να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα» της χώρας της, όπου καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από τη βόρεια Αφρική και ότι είπε ψέματα στους ψηφοφόρους πριν εκλεγεί.

Ο γάλλος υπουργός την συνέκρινε επίσης με την επικεφαλής της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν. «Η Ακροδεξιά έχει ένα ελάττωμα: ότι λέει ψέματα στον λαό», τόνισε ο Νταρμανέν.

Την Πέμπτη, ο Ταγιάνι ματαίωσε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Παρίσι, όπου θα συναντούσε την Κατρίν Κολονά, γράφοντας στο Twitter ότι τα όσα είπε ο Νταρμανέν, είναι «απαράδεκτα» και προσβάλλουν την Ιταλία και την Μελόνι.

«Ενας υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να τολμήσει να κάνει αυτό που έκανε αυτός ο κύριος», σχολίασε την Παρασκευή ο Ταγιάνι στην Corriere della Sera.

«Αν κάποιος εκτοξεύσει μια απρόκλητη προσβολή, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει συγγνώμη. Σε αυτή την περίπτωση (ο Νταρμανέν) προσέβαλε τους Ιταλούς, καθώς και την κυβέρνηση και την πρωθυπουργό», συνέχισε.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι κατά την υποδοχή Ιταλών από το Σουδάν στη Ρώμη – REUTERS/Guglielmo Mangiapane

«Είπε ότι είμαστε μια ακροδεξιά κυβέρνηση, συνέκρινε την Μελόνι με την Λεπέν, χωρίς να υπάρχει ένταση. Επρεπε να πάω στο Παρίσι για μια διάσκεψη που χρειάσθηκε προετοιμασία πολλών εβδομάδων και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου με την γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά», είπε ο Ταγιάνι που πρόσθεσε ότι η γυαλλίδα ομόλογός του, του τηλεφώνησε δύο φορές και του εξέφρασε την λύπη της για το συμβάν.

«Πρόκειται για πισώπλατη μαχαιριά από μέλος της γαλλικής κυβέρνησης. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί. Σίγουρα όμως το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο δεν έχει την ίδια άποψη του Νταρμανέν. Το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών του Παρισιού δεν αρκεί, διότι δεν ζητείται «συγγνώμη», αλλά από γαλλικής πλευράς είναι εμφανής η στενοχώρια και η αμηχανία γι΄αυτό που συνέβη», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός.

«Είμαστε μια μεγάλη χώρα, δημοκρατική, από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ιστορία χιλιετιών. Απαιτούμε σεβασμό, τον ίδιο σεβασμό που δείχνουμε προς τους συμμάχους μας. Απαιτούμε να τύχουν σεβασμού το κύρος μας, η αξιοπρέπειά μας και η ιστορία μας», τόνισε ο Ταγιάνι.

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στη διαμάχη Γάλλων και Ιταλών για το Μεταναστευτικό, που κρατά εδώ και μήνες. Τον Νοέμβριο, η Μελόνι είχε κατηγορήσει το Παρίσι ότι δεν κάνει τίποτα για να τηρήσει τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία όριζε ότι η Γαλλία θα δεχόταν 8.000 μετανάστες που είχαν καταφθάσει στην Ιταλία.

Τότε η Ρώμη είχε αρνηθεί να προσφέρει ασφαλές λιμάνι σε πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée, το οποίο τελικά κατευθύνθηκε στην Τουλόν της Γαλλίας.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει την οργή του Παρισιού.

Η απάντηση της Γαλλίας

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση, διαβεβαιώνοντας ότι ο  Νταρμανέν «δεν είχε πρόθεση να εξοστρακίσει την Ιταλία».

«Ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε καμία πρόθεση να εξοστρακίσει την Ιταλία με κανέναν τρόπο», διαβεβαίωσε ο Ολιβιέ Βεράν στο τηλεοπτικό δίκτυο Cnews, εκφράζοντας την ελπίδα «να μην γίνει πολιτικό ζήτημα».

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με τους Ιταλούς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Οι Ιταλοί λατρεύουν την πολιτική, αλλά αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις επιλογές τους και θέλουν να τους αφήνουμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των επιλογών τους», εξήγησε τονίζοντας «δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Σήμερα, ο Βεράν παραδέχθηκε ότι η Ρώμη υποδέχεται «τα περισσότερα» σκάφη μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο. «Στη συνέχεια εργαζόμαστε συστηματικά με τους Ιταλούς για την υιοθέτηση κανόνων μετεγκατάστασης» των προσφύγων και των μεταναστών, πρόσθεσε.

«Συνδεόμαστε στενά μέσω της ιστορίας μας, μέσω οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών θεμάτων, αλλά επίσης και (…) μεταναστευτικών», κατέληξε ο Βεράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...