385
Η Τζόρτζια Μελόνι σε πρόσφατες δηλώσεις της. Αυτή τη φορά ζήτησε από την ΕΕ συμφωνία αντίστοιχη με αυτή που οι Βρυξέλλες έχουν κάνει με την Αγκυρα | REUTERS/Yara Nardi/ File Photo

Μεταναστευτικό: Η Μελόνι επιτίθεται στη Γαλλία και ζητά λύση όπως με τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 14:43
Η Τζόρτζια Μελόνι σε πρόσφατες δηλώσεις της. Αυτή τη φορά ζήτησε από την ΕΕ συμφωνία αντίστοιχη με αυτή που οι Βρυξέλλες έχουν κάνει με την Αγκυρα
|REUTERS/Yara Nardi/ File Photo

Μεταναστευτικό: Η Μελόνι επιτίθεται στη Γαλλία και ζητά λύση όπως με τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 14:43

Χαρακτηριστικά σύγκρουσης Παρισιού – Ρώμης έχει λάβει η υπόθεση των πλοίων των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο και αναζητούν λιμάνι για να τους αποβιβάσουν. Λίγη ώρα αφότου το πλοίο «Ocean Viking» ελλιμενίστηκε στην Τουλόν της Γαλλίας, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό και στην στάση της γαλλικής κυβέρνησης.

«Το πλοίο “Ocean Viking” είναι το πρώτο που έπιασε λιμάνι στην Γαλλία και μετέφερε 234 μετανάστες. Η αντίδραση της Γαλλίας, όμως, προς την χώρα μας, ήταν ιδιαίτερα σκληρή, έστω και αν εμείς, από την αρχή του χρόνου, δεχθήκαμε σχεδόν 90.000 μετανάστες», τόνισε η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, στη σκιά των καταγγελιών ότι η Ρώμη αρνείται τον ελλιμενισμό πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Λένε ότι θα μπλοκάρουν τη συμφωνία για τις μετεγκταστάσεις. Η σχετική συμφωνία προέβλεπε ότι από τη χώρα μας θα έπρεπε να μετεγκατασταθούν 8.000 άνθρωποι. Μέχρι τώρα, όμως, ο αριθμός δεν ξεπερνά τους 117. Προφανώς κάτι δεν πάει καλά», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Μελόνι, «η κατάσταση δεν μπορεί να τύχει της ίδιας διαχείρισης με το παρελθόν» και «η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, δεν μπορούν να τσακώνονται, κάθε φορά με τους υπόλοιπους για το θέμα αυτό».

«Η μόνη λύση, είναι μια ευρωπαϊκή αποστολή για την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Η Ευρώπη διέθεσε δισεκατομμύρια ευρώ για να διαπραγματευθεί με την Τουρκία και να διαχειριστεί τις ροές από Ανατολάς. Ζητώ και εγώ μια ευρωπαϊκή λύση», υπογράμμισε η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δήλωσε έτοιμη να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους το όλο θέμα για μια συμφωνία όπως αυτή του 2016 ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Ταγίπ Ερντογάν.

H Μελόνι είχε συναντηθεί στις 23 Οκτωβρίου στη Ρώμη με τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν κάποια τμήματα του γαλλο-ιταλικού άξονα που είχε σφυρηλατήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας με τον Μάριο Ντράγκι. Ομως έκτοτε, το Μεταναστευτικό έχει προκαλέσει τριβές με το Παρίσι.

Αυτή η διαμάχη της Μελόνι με τη Γαλλία έχει προκαλέσει ανησυχία και στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του επιτροπόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος τόνισε τη σημασία των καλών σχέσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, ο ιταλός επίτροπος σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών και ελπίζω τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της Κομισιόν ότι αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...