623
3 Μαΐου 2023: Μπαράκ Ομπάμα και Ολαφ Σολτς έξω από την καγκελαρία, στο Βερολίνο | Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Μπαράκ Ομπάμα: Η επιστροφή ενός αμερικανού σταρ στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 21:45
3 Μαΐου 2023: Μπαράκ Ομπάμα και Ολαφ Σολτς έξω από την καγκελαρία, στο Βερολίνο
|Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Μπαράκ Ομπάμα: Η επιστροφή ενός αμερικανού σταρ στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 21:45

«Η εξουσία σε κάνει να χάνεις την αίσθηση της πραγματικότητας» είπε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Βερολίνο, αναλογιζόμενος τα χρόνια της δικής του προεδρίας. Δεν το είπε όμως σαν αυτοκριτική. Περισσότερο ήθελε να παινέψει τη Δυτική δημοκρατία και να καταγγείλει τα άλλα πολιτεύματα. Ετσι διευκρίνισε: «Αν μείνεις πολύ στην εξουσία,  τότε χάνεις την αίσθηση της πραγματικότητας. Κανείς δεν σου λέει τα πράγματα με το όνομά τους, και αυτό είναι το μειονέκτημα των απολυταρχιών σε σύγκριση με τις δημοκρατίες».

Ο Ομπάμα είχε κάνει φοβερό διεθνές πολιτικό ντεμπούτο στο Βερολίνο προ 15ετίας, «όταν μάγεψε 200.000 ανθρώπους που ήρθαν από όλη την Ευρώπη με σκοπό να ακούσουν» όπως έγραψε η Corriere della Sera. «Τότε ο Ομπάμα ήταν νεαρός γερουσιαστής του Ιλινόις και το μεγάλο φαβορί για τον Λευκό Οίκο». Εφέτος, όμως, ήταν πιο μεστός στον λόγο του. «Είναι καλό που επέστρεψα» είπε στο κοινό του. Παρά τις αναπόφευκτες αλλαγές στην εμφάνισή του, αφού ο χρόνος κυλάει αμείλικτα, οι Ιταλοί έγραψαν ότι εξακολουθεί να είναι γοητευτικός ρήτορας.

«Τώρα έχει άσπρα μαλλιά. Το πρόσωπό του είναι πιο λιγνό, η φωνή έχει χάσει σε ένταση. Ο λόγος του είναι μακροπερίοδος και μελετημένος. Οι παύσεις του επιδέξιες. Ανέπαφη η μαγεία της ρητορικής του, όπως και η ικανότητά του να σαγηνεύει το κοινό». Η Corriere περιέγραψε τα βασικά σημεία της ομιλίας του: ο εαυτός του, η οικογένειά του, η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες του για το μέλλον του κόσμου («τιτάνια η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της φιλελεύθερης δημοκρατίας και εκείνων του βίαιου και κατασταλτικού αυταρχισμού»).

Δέκα χιλιάδες άνθρωποι πήγαν στη Mercedes Benz Arena με σκοπό να τον ακούσουν πληρώνοντας ακριβά εισιτήρια. Τα πιο φθηνά κόστιζαν 80 ευρώ, ενώ τα VIP (που έδιναν στον αγοραστή τους δικαίωμα να βγάλει selfie με τον Ομπάμα) 3.000 ευρώ. Πολλά λεφτά, αλλά «πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στο Ιδρυμα Ομπάμα, οποίο ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης παιδιών και νέων παντού στον κόσμο, ούτως ώστε να γίνουν οι αυριανοί ηγέτες».

24 Ιουλίου 2008: Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά το πλήθος των Βερολινέζων που ανεμίζουν αμερικανικές σημαίες και τον επευφημούν μετά το πέρας της ομιλίας του – ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ τότε ήταν υποψήφιος για την προεδρία των Δημοκρατικών (Rainer Jensen/picture alliance via Getty Images)

Σύμφωνα με την Corriere, ο Ομπάμα δεν θέλησε να μιλήσει για την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ – ούτε για τον αντιπρόεδρό του και σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ούτε για τον Τραμπ. Οσον αφορά τα τρέχοντα, μόνο στο Ουκρανικό αναφέρθηκε, λέγοντας ότι «ο Πούτιν εξαπέλυσε έναν εξωφρενικό και εγκληματικό πόλεμο». Το Ουκρανικό όμως το συζήτησε στις συναντήσεις του «με την παλιά φίλη» Ανγκελα Μέρκελ και με τον νυν καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Τι άλλο είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του; Δήλωσε υπερήφανος για το πρόγραμμα Υγείας Obama Care: «Εχω παράσχει υγειονομική περίθαλψη σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια Αμερικανούς» είπε. Και αποκάλυψε ότι η χειρότερη ανάμνηση από τα χρόνιαι της προεδρίας του είναι η σφαγή του Σάντι Χουκ, το 2012, όταν σε ένα αμερικανικό δημόσιο σχολείο σφαγιάστηκαν 20 παιδιά και 6 δάσκαλοι από κάποιον ψυχοπαθή που νωρίτερα εκείνη την ημέρα είχε σκοτώσει και τη μάνα του. Με αφορμή αυτό, ο Ομπάμα είπε στην ομιλία του πως παραδέχεται ότι απέτυχε να περάσει έναν περιοριστικό νόμο περί οπλοκατοχής.

Κατόπιν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα μίντια α λα Fox News, τα οποία «τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια και την οργή του κόσμου» και συνιστούν «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία». Οσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, είπε ότι δεν είναι αρνητικός, ωστόσο «χρειάζονται κανόνες, πρότυπα, τεχνολογικοί έλεγχοι». Μίλησε, επίσης, για «νέες μορφές δημοσιογραφίας» και για την ανάγκη εκπαίδευσης των νέων στη νέα πραγματικότητα. Προφήτευσε ότι «ολόκληροι κλάδοι εργασίας θα εξαφανιστούν» και ότι «θα υπάρξουν προβλήματα εθνικής ασφάλειας και παραπληροφόρησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...