317
Ο Λούκα Ζαΐα σε πολιτική συγκέντρωση, τον περασμένο Οκτώβριο | EPA

Ιταλία: «Τρέμει» τον δημοφιλέστατο Λούκα Ζαΐα ο Σαλβίνι για την ηγεσία της Λέγκας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 16:05
Ο Λούκα Ζαΐα σε πολιτική συγκέντρωση, τον περασμένο Οκτώβριο
|EPA

Ιταλία: «Τρέμει» τον δημοφιλέστατο Λούκα Ζαΐα ο Σαλβίνι για την ηγεσία της Λέγκας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 16:05

«Θύμα» του κορονοϊού έχει πέσει ο Ματέο Σαλβίνι που βλέπει τη δημοτικότητά του να έχει πέσει κατά πολύ από τότε που ξέσπασε η πανδημία στην Ιταλία.

Ο ηγέτης της Λέγκας έχει επισκιαστεί από δύο πολιτικούς του κόμματός του. Πρόκειται για τον Ατίλιο Φοντάνα, κυβερνήτη της Λομβαρδίας, όπου βρίσκεται το Μιλάνο, και τον Λούκα Ζαΐα, κυβερνήτη του Βένετο, όπου βρίσκεται η Βενετία.

Φαίνεται λοιπόν, όπως γράφουν και οι Financial Times, (με συνδρομή), ότι αυτούς πρέπει να φοβάται ο Σαλβίνι για την πρωτοκαθεδρία στο κόμμα του.

Ειδικά ο δεύτερος, έχει δει την δημοτικότητά του να εκτοξεύεται, καθώς το Βένετο με συγκεκριμένα μέτρα, έχει καταγράψει 1.500 θανάτους, τη στιγμή που η Λομβαρδία έχει 14.000 με διπλάσιο πληθυσμό, ενώ το Πιεμόντε, που συνορεύει με το Βένετο, έχει 3.000 θανάτους με μικρότερο πληθυσμό.

Το μοντέλο του Βένετο με συνεχή τεστ και ιχνηλατήσεις στον γενικό πληθυσμό μελετάται σε πολλές περιοχές για την αποτελεσματικότητά του.

Ο Ζαΐα αποκαλείται από τα μίντια, «ο κύριος 80%» και «ο Δόγης» και είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει αργότερα φέτος, τις εκλογές για τρίτη θητεία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα είναι ο κυριότερος αντίπαλος του Σαλβίνι για την ηγεσία της Λέγκας.

Τα ποσοστά του κόμματος πάντως, έχουν πέσει και αυτά γύρω στο 25% από 30% προ κορονοϊού.

Ο Ζαΐα είναι βετεράνος και έμπειρος πολιτικός, και έχει διατελέσει υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι. Είναι κυβερνήτης του Βένετο από το 2010, λιγότερο αντιευρωπαϊστής από τον Σαλβίνι και τον προτιμούν όχι μόνο οι πλούσιοι επιχειρηματίες της βόρειας Ιταλίας, αλλά και η Καθολική Εκκλησία.

Στις δημοσκοπήσεις για πρωθυπουργός έρχεται πρώτος μαζί με τον Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος τονίζει ότι προέχει η έξοδος από την κρίση και ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει το πλοίο (την περιφέρειά του) όσο πλέει εν μέσω τρικυμίας.

Επίσης, όπως λένε οι αναλυτές, δεν του αρέσουν τα μαχαιρώματα πολιτικών συντρόφων του, οπότε προτιμά να κρατά τις αποστάσεις του. Μέχρι πότε όμως, εφόσον συνεχιστούν αυτά τα ποσοστά δημοτικότητάς του, απομένει να το δούμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...