400
Πολύς κόσμος, όλοι με μάσκες, σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Μιλάνο τη Δευτέρα 4 Μαΐου | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Αργά και προσεκτικά και η Ιταλία επιστρέφει στη κανονικότητα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 14:15
Πολύς κόσμος, όλοι με μάσκες, σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Μιλάνο τη Δευτέρα 4 Μαΐου
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Αργά και προσεκτικά και η Ιταλία επιστρέφει στη κανονικότητα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 14:15

Η χώρα που επλήγη από τον κορονοϊό περισσότερο από όλες τις άλλες στην Ευρώπη, η Ιταλία, από σήμερα Δευτέρα χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού για τους πολίτες, ανοίγει ξανά κάποια από τα καταστήματα και αγωνιά για την -καθόλου αυτονόητη- επιτυχία.

Τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα συνοδεύονται από εκκλήσεις προς τους πολίτες εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών για υπευθυνότητα.

Η «φάση 2» σημαίνει την επιστροφή στην εργασία για 4,5 εκατομμύρια Ιταλούς.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μερική επανέναρξη της οικονομίας, δίνοντας το πράσινο φως στα εργοστάσια να ξεκινήσουν την παραγωγή τους. Επίσης θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα πάρκα, προσφέροντας χώρο στα παιδιά για παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες, ενώ θα μπορέσουν να συναντηθούν και πάλι συγγενείς.

Ωστόσο οι φίλοι έχουν εντολή να παραμείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο και τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ως τις 18 Μαΐου. Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσφέρουν μόνο φαγητό και ποτό για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ενώ τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

«Αν ο ιός επιστρέψει, θα κλείσουμε ξανά» υπενθύμισε (ή προειδοποίησε) στον τίτλο της η Repubblica, εξηγώντας ότι «πλέον θα υπάρχουν λιγότεροι έλεγχοι στις ατομικές μετακινήσεις, στις συναντήσεις με συγγενείς, αλλά αντίθετα θα δίνεται μεγάλη προσοχή στην αποφυγή τυχόν συγκεντρώσεων στον δρόμο, στις στάσεις των λεωφορείων και στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά και στα πάρκα που ξανανοίγουν».

Με σχεδόν 29.000 θανάτους από την Covid-19 από τις 21 Φεβρουαρίου, όταν η ασθένεια έφτασε στην Ιταλία, η χώρα έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μετά τις ΗΠΑ.

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων μειώνεται, ο ρυθμός είναι πιο αργός από όσο ήλπιζε η κυβέρνηση, κάτι που ώθησε τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να υιοθετήσει μια πολύ σταδιακή προσέγγιση στην άρση του lockdown, η οποία θα αλλάζει ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

«Βρισκόμαστε ακόμη στην έξαρση της πανδημίας», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξή του στη La Stampa χθες Κυριακή, υπογραμμίζοντας ότι η «φάση 2 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σημαίνει ότι είμαστε όλοι ελεύθεροι».

Το άνοιγμα της χώρας «είναι στα χέρια σας, από εσάς εξαρτάται αν θα είναι αποφασιστικό και οριστικό», εξήγησε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της φάσης αυτής, εξήγησε ο Κόντε, θα διενεργούνται περισσότερα τεστ για να εντοπίζονται οι φορείς του ιού, με 5 εκατομμύρια κιτ να πρόκειται να σταλούν στις επαρχίες τους επόμενους δύο μήνες. Επιπλέον από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν περίπου 150.000 αιματολογικά τεστ για να διερευνηθεί πόσοι Ιταλοί έχουν ήδη αναπτύξει αντισώματα στην Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...