256
«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην Τζόρτζια Μελόνι οι δικοί της διορισμοί κυβερνητικών στελεχών με φασιστικό παρελθόν | REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Σάλος για τον διορισμό ακροδεξιού υφυπουργού που φορούσε τη σβάστικα

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 15:56
«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην Τζόρτζια Μελόνι οι δικοί της διορισμοί κυβερνητικών στελεχών με φασιστικό παρελθόν
|REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Σάλος για τον διορισμό ακροδεξιού υφυπουργού που φορούσε τη σβάστικα

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 15:56

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιταλία ο διορισμός ακροδεξιού βουλευτή στη θέση υφυπουργού από την Τζόρτζια Μελόνι, ο οποίος το 2005 φωτογραφήθηκε φορώντας περιβραχιόνιο με τη σβάστικα.

Πρόκειται για τον 47χρονο Γκαλεάτσο Μπινιάμι, βουλευτή του νεοφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, τον οποίο διόρισε υφυπουργό Υποδομών, η νέα πρωθυπουργός.

Ο Μπινιάμι είχε φωτογραφηθεί στη διάρκεια μιας γιορτής το 2005 φορώντας μαύρο πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, όπως οι Μελανοχίτωνες του Μουσολίνι και στο αριστερό χέρι ένα κόκκινο περιβραχιόνιο με τον αγκυλωτό σταυρό.

Ο διορισμός του είναι «μια προσβολή, μια αναξιοπρέπεια έναντι του Συντάγματος, της μνήμης, της Ιστορίας και των θυμάτων της σβάστικας», του εμβλήματος των ναζί, αντέδρασε στο Twitter ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάρκο Φουρφάρο. «Ντροπή σου, Τζόρτζια Μελόνι», πρόσθεσε.

Ο Μπινιάμι καταδίκασε σε ανακοίνωσή του «κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, ελευθεροκτόνας και αντιδημοκρατικής έκφρασης», χαρακτηρίζοντας τον ναζισμό «απόλυτο κακό».

Η φωτογραφία του 2005 είχε τραβηχτεί «σε ιδιωτικό πλαίσιο» και «έχω ζητήσει συγγνώμη περισσότερες από μία φορά», υπογράμμισε.

Ο πρώην δήμαρχος της Νάπολης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, χαρακτήρισε τη φωτογραφία «αηδιαστική», ενώ πολλοί ήταν αυτοί που επέκριναν στο Twitter τον διορισμό του Μπινιάμι.

Ο διορισμός του Μπινιάμι πάντως, δεν ήταν ο μόνος που προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Ο Κλάουντιο Ντουριγκόν, που διορίστηκε στο υπουργείο Εργασίας, είχε προτείνει το 2021 να μετονομαστεί ένα πάρκο της Λατίνα, νότια της Ρώμης, το οποίο φέρει τα ονόματα των δολοφονημένων δικαστικών κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, και να του δοθεί το όνομα του Αρνάλντο Μουσολίνι, του αδελφού του δικτάτορα. Η πολεμική που ακολούθησε τον είχε οδηγήσει σε παραίτηση.

«Οταν το παρελθόν δεν παρέρχεται. Μαύρες σκιές στην επιλογή των υπουργών» έγραψε η La Repubblica.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...