241
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε | REUTERS/Remo Casilli

Στον εισαγγελέα ο Τζουζέπε Κόντε για το καθυστερημένο lockdown στο Μπέργκαμο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 16:21
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε
|REUTERS/Remo Casilli

Στον εισαγγελέα ο Τζουζέπε Κόντε για το καθυστερημένο lockdown στο Μπέργκαμο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 16:21

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συνάντησε την Παρασκευή δικαστικούς από το Μπέργκαμο και κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας για τη δημιουργία «κόκκινης ζώνης» στη Λομβαρδία εξαιτίας της Covid-19.

Η αρμόδια εισαγγελέας συνομίλησε με τον Κόντε επί σχεδόν τρεις ώρες στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, ενώ θα ακολουθούσαν συνομιλίες με την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Η υπόθεση αφορά τις περιοχές Αλτσάνο και Νέμπρο στη Λομβαρδία στις οποίες, πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν δημιουργήθηκε κόκκινη ζώνη. Περίπου 50 καταγγελίες πολιτών, συγγενών θυμάτων της Covid-19, κατατέθηκαν στις Αρχές, οι οποίες και οδήγησαν στην έρευνα.

Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι αν η σχετική απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης ή από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην περιφέρεια είχε πλειοψηφήσει η Λέγκα, το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός αποποιείται κάθε ευθύνη και επιμένει ότι η κυβέρνηση προτίμησε, τον περασμένο Μάρτιο, να περιορίσει αυστηρά τις μετακινήσεις σε όλο τον ιταλικό Βορρά και, αμέσως μετά, σε ολόκληρη τη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις των εισαγγελέων σχετικά με την αποστολή επίσημης κλήσης σε απολογία στα πρόσωπα που θεωρείται ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός παραπεμφθεί, αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικά προβλήματα για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του.

Στην Ιταλία καταγράφονται 34.167 θάνατοι από τον κορονοϊό, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Βραζιλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...