352
Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ενώ ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα στο Μιλάνο | REUTERS/Flavio Lo Scalzo/Pool

Ιταλία: Διατήρησε τις δυνάμεις της η Κεντροαριστερά στις περιφέρειες

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 21:08
Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ενώ ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα στο Μιλάνο
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo/Pool

Ιταλία: Διατήρησε τις δυνάμεις της η Κεντροαριστερά στις περιφέρειες

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 21:08

Καλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η επίδοση του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία, το οποίο δεν έχασε έδαφος στις επτά περιφέρειες όπου ψήφισαν οι πολίτες την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά, η Δεξιά κέρδισε μία περιφέρεια και διατήρησε τον έλεγχο σε άλλες δύο, παρά το ότι ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ανέμενε καθαρές νίκες σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες.

Μεγαλύτερη όμως σημασία για την ιταλική πολιτική σκηνή έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο τα δύο τρίτα των πολιτών λένε «ναι» στη δραστική μείωση των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Οι προβολές επί πραγματικών ψήφων που έγιναν από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι στην Τοσκάνη (προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος) προηγούνταν ο προοδευτικός υποψήφιος Αλφόνσο Τζάνι και στην Απουλία ο κεντροαριστερός νυν περιφερειάρχης Μικέλε Εμιλιάνο.

Το αποτέλεσμα, αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να θεωρηθεί μια πολιτική νίκη για τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, καθώς μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η μάχη θα μπορούσε να κριθεί από μικρή διαφορά ψήφων.

Στην Καμπανία, με κύρια πόλη την Νάπολη, ο περιφερειάρχης Βιντσέντσο ντε Λούκα, του Δημοκρατικού Κόμματος, ξεπερνά το 50% των ψήφων.

Αντιθέτως, μη ικανοποιητικά φαίνονται για τη Λέγκα τα αποτελέσματα, καθώς το κόμμα ήλπιζε ότι θα επικρατήσει σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες.

Η Κεντροδεξιά θα υπερισχύσει θεαματικά, σύμφωνα πάντα με τα exit poll, στο Βένετο (με τον περιφερειάρχη της Λέγκα, Λούκα Τζάια, ο οποίος ξεπερνά το 70% των ψήφων), στην Λιγουρία με πρωτεύουσα την Γένοβα και στην κεντρική περιοχή Μάρκε.

Η έως τώρα καταμέτρηση των ψήφων έδειξε ότι το 69,5% των Ιταλών είπε «ναι» στο δημοψήφισμα για την μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών από 945 σε 600.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρια, Λουίτζι Ντι Μάιο, χαρακτηρίζοντάς το, «ιστορικό». «Θα έχουμε ένα κανονικό κοινοβούλιο, με λιγότερες θέσεις και προνόμια», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο, το κόμμα του οποίου είχε ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας μείωσης.

Το Reuters εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα ενισχύσουν την κυβέρνηση της χώρας, έναν εύθραυστο συνασπισμό μεταξύ των Δημοκρατικών και του Κινήματος, την ώρα που η χώρα χρειάζεται να διαπραγματευτεί με την ΕΕ την ενίσχυσή της από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...