503
O Μπόρις Τζόνσον στο… ψαλτήρι του Αββαείου Γουεστμίνστερ. Ο βρετανός πρωθυπουργός «πετάχτηκε» προ ημερών στην Ιταλία, σε βίλα ρώσου Κροίσου, όπου στο παρελθόν είχε ξεσαλώσει | Aaron Chown/PA Wire/Pool via REUTERS

Τι γύρευε ο Μπόρις στη βίλα του ζάπλουτου Ρώσου στην Ιταλία;

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 20:09
O Μπόρις Τζόνσον στο… ψαλτήρι του Αββαείου Γουεστμίνστερ. Ο βρετανός πρωθυπουργός «πετάχτηκε» προ ημερών στην Ιταλία, σε βίλα ρώσου Κροίσου, όπου στο παρελθόν είχε ξεσαλώσει
| Aaron Chown/PA Wire/Pool via REUTERS

Τι γύρευε ο Μπόρις στη βίλα του ζάπλουτου Ρώσου στην Ιταλία;

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 20:09

Αν η διοίκηση του αεροδρομίου «Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης» δεν καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι για την εκλεκτή πελατεία της εκδίδοντας δελτίου Τύπου, η Repubblica πρώτη και κατόπιν εμείς δεν θα μαθαίναμε ποτέ ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε την Περούτζα, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, για να περάσει το Σαββατοκύριακό του.

Και ούτε που θα γνωρίζαμε ότι αναχώρησε από το ίδιο αεροδρόμιο στις 13 του μηνός, ημέρα Κυριακή. Βέβαια, ούτε και που θα είχε αναγκαστεί η Ντάουνινγκ Στριτ 10 να διαψεύσει το αδιάψευστο, όπως φαίνεται, γεγονός.

Το θέμα, λοιπόν, παραμένει ανοικτό, και το μυστήριό του συνοψίζεται σε μία και μόνη απορία: Τι γύρευε ο Μπόρις στην Ιταλία; Από την οποία θεμελιώδη απορία εκπηγάζουν κάποια άλλα, μάλλον ενοχλητικά για το βρετανικό πρωθυπουργικό περιβάλλον ερωτήματα: Γιατί τόση μυστικότητα; Και προς τι η διάψευση;

Κατά πάσα πιθανότητα, λένε ο Ιταλοί, ο Τζόνσον φιλοξενήθηκε από τον ρώσο ζάπλουτο Εβγκένι Λεμπέντεφ, ιδιοκτήτη του βρετανικού ομίλου μίντια Evening Standard. Πού; Στη βίλα που ο ρώσος κατέχει και συντηρεί στην περιοχή.

Οι άνθρωποι του Μπόρις διέψευσαν, όπως είπαμε, την πληροφορία και το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, ωστόσο όντως ο Τζόνσον πέρασε στα κρυφά και μουλωχτά το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου στην Περούτζα.

Και ιδού η απόδειξη: Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο ουρουγουανός ποδοσφαιριστής Σουάρεζ (πασίγνωστος από το… δάγκωμά του στον ιταλό ποδοσφαιριστή Κιελίνι) προσγειώθηκε στην Περούτζα, και αυτή η… υψηλή άφιξη κατέστη η αφορμή να εκδώσει δελτίο Τύπου το αεροδρόμιο, στο οποίο πανηγύριζε για την crème de la crème πελατεία του. Ανάμεσα στα φανταχτερά ονοματεπώνυμα ήταν και αυτό του βρετανού πρωθυπουργού (όπως και του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ωστόσο αυτό είναι… άλλη ιστορία).

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ξαναπάει στην Περούτζα για να δει τον «ρώσο φίλο του» στις 28 Απριλίου 2018, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Είχε πετάξει στον «Αγιο Φραγκίσκο» χωρίς προστατευτική συνοδεία, αν και η υπόθεση «του δηλητηριασθέντος από τη ρωσική νευροτοξίνη Σεργκέι Σκριπάλ ήταν πολύ πρόσφατη». Τότε επρόκειτο για πάρτι, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις 29 Απριλίου από την εμφάνιση του Μπόρις στο ίδιο αεροδρόμιο για την επιστροφή στο Λονδίνο: ο πολιτικός των Τόρις ήταν σε μαύρα χάλια από την αϋπνία (τουλάχιστον).

Μετά τη δημοσίευση της είδησης από τη Repubblica, το αεροδρόμιο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που το ίδιο είχε δώσει αρχικώς. Το ενδιαφέρον του ιταλικού Μέσου εστιάζεται πλέον σε ένα συγκεκριμένο σημείο: «Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου ο Τζόνσον θα βάφτιζε το τελευταίο παιδί του, τον Γουίλφρεντ, που γεννήθηκε στις 29 Απριλίου. Το μυστήριο (της βαπτίσεως) μάλλον έγινε, σε ‘μυστική τελετή που πραγματοποιήθηκε μπροστά σε λίγα άτομα’, όπως αναφέρθηκε από τις βρετανικές Telegraph και Sun και δεν διαψεύστηκε. Μήπως βάφτισε το παιδί στο αρχοντικό του Λεμπέντεφ;»

Η Repubblica θυμίζει στους αναγνώστες της ότι Λεμπέντεφ και Τζόνσον διατηρούν δεκαετή στενή σχέση, αφού γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι το 2009, όταν ο Μπόρις ήταν δήμαρχος Λονδίνου και ο Ρώσος αγόρασε τη λονδρέζικη εφημερίδα Evening Standard. Οι Ιταλοί δεν παραλείπουν να θυμίσουν ότι πατέρας του Ρώσου, ονόματι Αλεξάντρ, διετέλεσε μυστικός πράκτορας επί Σοβιετικής Ενωσης. Κάποια στιγμή όμως τα έσπασε με τον «συνάδελφο» Πούτιν και μετακόμισε (με τα δισ. που είχε ήδη συγκεντρώσει) στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...