394
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της FARC, Ιβάν Μάρκες (αριστερά) και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κυβέρνησης της Κολομβίας, Ουμπέρτο ντε λα Κάλε (δεξιά) σφίγγουν τα χέρια κατά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Αβάνα. Στο κέντρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ | REUTERS/Alexandre Meneghini

Κολομβία: Ιστορική συμφωνία ειρήνευσης με τους αντάρτες της FARC

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2016, 12:47
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της FARC, Ιβάν Μάρκες (αριστερά) και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κυβέρνησης της Κολομβίας, Ουμπέρτο ντε λα Κάλε (δεξιά) σφίγγουν τα χέρια κατά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Αβάνα. Στο κέντρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ
|REUTERS/Alexandre Meneghini

Κολομβία: Ιστορική συμφωνία ειρήνευσης με τους αντάρτες της FARC

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2016, 12:47

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση FARC (Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) είχαν υπογράψει στις 23 Ιουνίου 2016, στην Αβάνα της Κούβας, την ιστορική συμφωνία που προβλέπει οριστική κατάπαυση του πυρός, καθώς και τον αφοπλισμό των ανταρτών της FARC (αλλιώς γνωστή και ως «Στρατός του Λαού»), δίνοντας τέλος σε μια σύγκρουση πέντε δεκαετιών. Η συμφωνία ανέφερε πως οι αντάρτες θα καταθέσουν τα όπλα εντός 180 ημερών από την υπογραφή της.

Η συμφωνία, η οποία θεωρείται το επιστέγασμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν στην Αβάνα τα τελευταία τρία χρόνια, άνοιξε τον δρόμο για τον τερματισμό των συγκρούσεων που ξέσπασαν τη δεκαετία του 1960, λόγω της απόγνωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού για τις βαθιές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Η ένοπλη σύρραξη αυτή όμως διήρκεσε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη στη Λατινική Αμερική, στοίχισε πάνω από 220.000 ζωές και εκτοπίζοντας 6 εκατομμύρια ανθρώπους.

2016-08-25T033940Z_220010139_S1BETXKBJOAA_RTRMADP_3_COLOMBIA-REBELS
Κολομβιανή αστυνομικός προσπαθεί να σβήσει φωτιά που έβαλαν οι αντάρτες της FARC στη Ντάγκουα, 10 Απριλίου 2003 (REUTERS/Eduardo Munoz)

Πριν εκπνεύσει το διάστημα των 180 ημερών, όλα δείχνουν πως έφτασε η στιγμή για την ιστορική συμφωνία. Οπως δημοσίευσε το BBC, η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες FARC την σύναψαν το βράδυ της Τετάρτης 24 Αυγούστου. Επειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα υπογραφεί από εκπροσώπους των δύο πλευρών στην Αβάνα, όπου διεξάγονταν και οι διαπραγματεύσεις. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει μια σύντομη εκστρατεία, ώστε να εγκριθεί με δημοψήφισμα περί τα τέλη του Σεπτέμβρη.

2016-08-25T034148Z_191262683_S1BETXKBOMAA_RTRMADP_3_COLOMBIA-REBELS
Οι αντάρτες της FARC σε περιπολία, Ιανουάριος 1999 (REUTERS)

Οι 7.000 μαχητές της οργάνωσης FARC σχεδιάζουν το δικό τους συνέδριο για την έγκρισή της, όπου, αν όλα πάνε καλά, θα πάψουν να υφίστανται ως στρατός ανταρτών και θα μετατραπούν σε άοπλο πολιτικό κίνημα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης, οι μαρξιστές αντάρτες συμφώνησαν να συγκεντρώσουν τα στρατεύματά τους σε 23 διάσπαρτες περιοχές της χώρας, όπου θα παραδίδουν σταδιακά τα όπλα τους σε παρατηρητές του ΟΗΕ, μέσα σε έξι μήνες.

Εκτός από την αποστράτευση των ανταρτών, άλλοι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν την ένταξή τους στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά και την καταπολέμηση των παράνομων φυτειών και διακίνησης ναρκωτικών, δηλαδή των βασικών πηγών χρηματοδότησης των μελών του FARC.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορίζεται ένα μεταβατικό δικαστικό σύστημα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων, το οποίο θα δίνει στους αντάρτες την επιλογή της ομολογίας, ώστε να αποφύγουν τη φυλακή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...