475
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε λειτουργία στο Βατικανό στις 20 Οκτωβρίου 2020 | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιστορική στροφή: «Ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων λέει ο Πάπας Φραγκίσκος

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 17:45
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε λειτουργία στο Βατικανό στις 20 Οκτωβρίου 2020
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιστορική στροφή: «Ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων λέει ο Πάπας Φραγκίσκος

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 17:45

Για πρώτη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη μιας οικογένειας.

Η αναφορά έγινε σε συνέντευξη του Φραγκίσκου σε ντοκιμαντέρ με θέμα τον ίδιο, το οποίο έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη στη Ρώμη, όπως ανέφερε το Associated Press,

Το σχετικό απόσπασμα βρίσκεται περίπου στα μισά της ταινίας «Francesco», στην οποία ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μιλά για ζητήματα που τον απασχολούν στον δημόσιο λόγο του, όπως το περιβάλλον, η φτώχεια, η μετανάστευση και οι διακρίσεις.

«Οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να είναι σε μια οικογένεια. Είναι παιδιά του Θεού. Κανένας δεν πρέπει να πετιέται έξω ή να τον κάνουν να αισθάνεται άσχημα. Αυτό πρέπει να  έχουμε είναι ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης, με τον τρόπο αυτό καλύπτονται νομικά».

Ως σήμερα, σημειώνει η Washington Post, ο Φραγκίσκος εξέφραζε γενικά την υποστήριξή του στους ΛΟΑΤΚΙ και το ότι είναι ευπρόσδεκτοί, αλλά όχι στο πλαίσιο μιας πολιτικής. Και επιπλέον, πολλοί καθολικοί ιερωμένοι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και για τα σύμφωνα συμβίωσης, ακολουθώντας το Βατικανό που από το 2003 ζητούσε από τους ιερωμένους να εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σύμφωνα.

Ηδη από την εποχή που ήταν αρχιεπίσκοπος στο Μπουένος Αϊρες, ως το 2013, ο Φραγκίσκος είχε ταχθεί υπέρ των συμφώνων ως εναλλακτική στον γάμο των ομοφύλων. Είναι όμως η πρώτη φορά που αναφέρεται στο ζήτημα ως Πάπας.

O σκηνοθέτης Εβγκένι Αφινέφσκι με τον πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων (© Vatican Media / Photographic Service L’Osservatore Romano)

Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Εβγένι Αφινέφσκι, είναι μια εις βάθος ματιά στο Βατικανό. Ο δημιουργός του, όπως γράφει το AP, είχε πρωτοφανή πρόσβαση στον Πάπα, σε καρδινάλιους και στα αρχεία της τηλεόρασης του Βατικανού, αν και χρειάστηκε να «δωροδοκήσει» τον Πάπα με τσάι από την Αργεντινή και μπισκότα Alfajores.

Και σε άλλες περιστάσεις στο παρελθόν, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αναφερθεί στους ομοφυλόφιλους με πιο ευμενείς όρους, απομακρυνόμενος από τη θέση της «ηθικής διαταραχής».

«Οταν ένας άνθρωπος στέκεται ενώπιον του Ιησού, ο Ιησούς σίγουρα δεν θα του πει: “Φύγε, επειδή είσαι ομοφυλόφιλος”»

Λίγο μετά την εκλογή του, το 2013, είχε πει: «Αν ένας άνθρωπος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;».

Τρία χρόνια αργότερα, παρατηρούσε πως «όταν ένας άνθρωπος στέκεται ενώπιον του Ιησού, ο Ιησούς σίγουρα δεν θα του πει: “Φύγε, επειδή είσαι ομοφυλόφιλος”».

Το 2018, σε συνομιλία που είχε με Χιλιανό, είχε πει για την ομοφυλοφιλία του άνδρα: «Ο Θεός σε έκανε έτσι και σε αγαπάει έτσι και δεν έχει σημασία για μένα. Ο Πάπας σε αγαπάει όπως είσαι, πρέπει να είσαι χαρούμενος για αυτό που είσαι».

Πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο, είπε σε ομάδα γονιών ΛΟΑΤΚΙ παιδιών ότι «ο Θεός αγαπά τα παιδιά σας όπως είναι» και ότι «η Εκκλησία αγαπά τα παιδιά σας όπως είναι επειδή είναι παιδιά του Θεού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...