431
Ο Τόμας Μόντλι με στρατιωτικούς γιατρούς σε πλωτό νοσοκομείο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Λος Αντζελες, την περασμένη εβδομάδα | EPA/Petty Officer 1st Class David Mora / NAVY HANDOUT

ΗΠΑ: Κρίση στο Πολεμικό Ναυτικό (δεύτερος γύρος) λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 12:53
Ο Τόμας Μόντλι με στρατιωτικούς γιατρούς σε πλωτό νοσοκομείο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Λος Αντζελες, την περασμένη εβδομάδα
|EPA/Petty Officer 1st Class David Mora / NAVY HANDOUT

ΗΠΑ: Κρίση στο Πολεμικό Ναυτικό (δεύτερος γύρος) λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 12:53

Παραιτήθηκε ο υπηρεσιακός υφυπουργός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία του στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου «Ρούζβελτ», από το οποίο είχε απομακρύνει τον κυβερνήτη του, την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Τόμας Μόντλι, απευθυνόμενος στο πλήρωμα, μίλησε υποτιμητικά για τον πλοίαρχο Μπρετ Κρόζιερ, χαρακτηρίζοντάς τον «είτε ως πολύ αφελή ή πολύ ηλίθιο» για να συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι του αεροπλανοφόρου.

Στη συνέχεια, επέπληξε το πλήρωμα, το οποίο είχε αποθεώσει τον πρώην κυβερνήτη του, όταν αυτός αποχαιρέτησε τους ναύτες κατά την αποχώρησή του.

Το σκάνδαλο με το αεροπλανοφόρο, που βρίσκεται σταθμευμένο στη Γκουάμ, νησί του Ειρηνικού που ανήκει στην αμερικανική επικράτεια, έχει προκαλέσει αναταραχή στην ηγεσία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως γράφει ο Guardian.

Ο Κρόζιερ απομακρύνθηκε από κυβερνήτης του όταν διέρρευσε επιστολή που είχε στείλει σε πολλούς αποδέκτες στο Ναυτικό  για τα κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στους 5.000 περίπου επιβαίνοντες. Ο Κρόζιερ έκανε έκκληση προς τους ανωτέρους του να βοηθήσουν το πλήρωμα για να μην πεθάνουν ναύτες, «σαν να βρίσκονταν σε πόλεμο». Ο ίδιος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό όταν έφυγε από το αεροπλανοφόρο.

Ο Μπρετ Κρόζιερ, σε παλαιότερη ομιλία του στο πλήρωμα του Ρούζβελτ – U.S. Navy//Handout via REUTERS

Η επιστολή του διέρρευσε στον Τύπο και η κυβέρνηση Τραμπ τον απομάκρυνε άμεσα. Ομως, ο ίδιος θεωρείται ήρωας από το πλήρωμά του αλλά και από πολλούς πολιτικούς και απλούς αμερικανούς πολίτες.

Ο Μαρκ Εσπερ, υπουργός Αμυνας, αντικατέστησε τον Μόντλι με τον Τζέιμς Μακφέρσον, νυν υφυπουργό του Στρατού Ξηράς, ο οποίος είναι ο τρίτος υφυπουργός του Ναυτικού σε τέσσερις μήνες!

Ο Μόντλι κατηγόρησε τον Κρόζιερ ότι την επιστολή του την κοινοποίησε σε 20-40 άτομα, αποκαλύπτοντας μια έκρυθμη  κατάσταση στο πλοίο του.

Την Κυριακή, πέταξε στη Γκουάμ, όπου μίλησε μέσω του ηχητικού συστήματος του πλοίου, στους 2.500 ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στο αεροπλανοφόρο. Η ομιλία του γρήγορα διέρρευσε και σε αυτήν ο πρώην υφυπουργός ακούγεται να καταφέρεται με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρώην κυβερνήτη τους, ενώ επιπλήττει το πλήρωμα που τον αποθέωσε όταν έφευγε.

Το πλήρωμα χειροκροτεί τον Μπρετ Κρόζιερ, στην τελευταία του ομιλία – VIDEO OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS

Ακόμα και όταν διέρρευσε η ομιλία του, ο Μόντλι είπε ότι δεν μετανιώνει για ό,τι είπε.

Την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα παρέμβει στο θέμα, αλλά ότι ο Κρόζιερ, ένας εξαιρετικός αξιωματικός, δεν πρέπει να τιμωρηθεί επειδή είχε «μια κακή ημέρα».

Ο Μόντλι ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι ο Κρόζιερ δεν ήταν ούτε αφελής ούτε ηλίθιος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα,  τον υποχρέωσε να το πράξει ο υπουργός Αμυνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...