645
O Τραμπ σε ένα χαρακτηριστικό σόου σε ομιλία στο Κάρσον Σίτι στη Νεβάδα, όπου είχε χάσει το 2016 | REUTERS/Carlos Barria

ΗΠΑ: Ερχονται οι πιο επικίνδυνες ημέρες στην Ιστορία τους;

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 20:33
O Τραμπ σε ένα χαρακτηριστικό σόου σε ομιλία στο Κάρσον Σίτι στη Νεβάδα, όπου είχε χάσει το 2016
|REUTERS/Carlos Barria

ΗΠΑ: Ερχονται οι πιο επικίνδυνες ημέρες στην Ιστορία τους;

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 20:33

Θα «κολλήσει με σιδερόκολλα» στον προεδρικό θώκο ο Τραμπ και σε περίπτωση ήττας του; Είναι δυνατόν; Μπορεί η Αμερική να μπει ξαφνικά σε περιπέτειες τέτοιου είδους; Οι πρώτες εβδομάδες μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ίσως καταστούν ακόμη και οι πιο επικίνδυνες όλης της Ιστορίας των ΗΠΑ γράφει στους New York Times ο αρθρογράφος τους Τσαρλς Εμ. Μπλόου.

Ο Μπλόου μάλιστα αυτές τις μετεκλογικές εβδομάδες τις τοποθετεί σε επικινδυνότητα αμέσως μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο! Μα, είναι τόσο μαύρα τα πράγματα; Ο Μπλόου εξηγείται: «Αν ο Τραμπ χάσει, μπορεί να μην παραχωρήσει την εξουσία. Και θα εξακολουθεί να είναι πρόεδρος, με όλη τη δύναμη που του παρέχει η θέση». Οι υποστηρικτές του, συνεχίζει ο αρθρογράφος, πιθανότατα θα νομίζουν ότι η επανεκλογή του έχει κλαπεί, και αυτό θα συμβαίνει διότι ο ίδιος ο Τραμπ «αυτούς τους σπόρους έχει σπείρει επί μήνες» στην κοινωνία.

Εχοντας ο Τραμπ «τη διοίκηση του στρατού, το υπουργείο Δικαιοσύνης και μέρος του μηχανισμού πληροφοριών» θα αισθάνεται πιο ασφαλής, αφού αν χάσει τον περιμένουν έρευνες για τα «περίεργα οικονομικά του». Ο ίδιος γνωρίζει ότι «ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες μόλις αποχωρήσει από το Οβάλ Γραφείο». Αλλά ο Τραμπ έχει και άγχη άλλης κατηγορίας: «Η ήττα θα ήταν επώδυνη, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος εδώ και 28 χρόνια που δεν κέρδισε την επανεκλογή του».

Στη συνέχεια του άρθρου του ο αρθρογράφος των ΝΥΤ λέει ότι ο Τραμπ δεν θα συγκρατήσει τις αντιδράσεις, παρά την πανδημία που μαίνεται και με δικές του ευθύνες, επειδή «θα είναι τραυματισμένος, φοβισμένος και επικίνδυνος». Ετσι «οι άνθρωποι προετοιμάζονται ήδη για εχθρότητα και βία», ομοίως και «οι αστυνομικές υπηρεσίες» – «για να αντιμετωπίσουν τις ταραχές».

Ο Μπλόου αναφέρει παραδείγματα τέτοιου χαρακτήρα και από την οικονομία, από πολυκαταστήματα λιανεμπορίου που εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους τους πώς θα χειριστούν τριβές μεταξύ πελατών, από το Facebook το ίδιο που δηλώνει ετοιμοπόλεμο: ομάδες εργασίας της εταιρείας, λέει, θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για κατευνασμό και μεθόδους που «έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε χώρες σαν τη Σρι Λάνκα και τη Μιανμάρ».

Ο συντάκτης σημειώνει ότι «αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ είναι πρωτοφανή και εξωφρενικά, κατόπιν δε αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν να έχουμε κάνει τόσες προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές μας και μετά να καταλήξουμε στο χάος;» Για τις επισημάνσεις του ο Μπλόου επικαλείται και το Ιδρυμα Brookings το οποίο «βλέπει την προοπτική της βίας να είναι ιδιαίτερα υψηλή», όπως γράφει. Και παραθέτει την εκτίμηση του ιδρύματος: «Οι εκλογές του Νοεμβρίου θεωρούνται όλο και περισσότερο ένα είδος διαγωνισμού όπου ο νικητής τα παίρνει όλα, ενώ για εκείνους που δεν ταυτίζονται με αυτόν δεν υπάρχει χώρος». Το Brookings βλέπει έτσι τα πράγματα επειδή «οι Αμερικανοί καταναλώνουν στο Διαδίκτυο τεράστιες ποσότητες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης».

Ο Μπλόου πιστεύει όντως ότι επίκειται κύμα μετεκλογικών βιαιοτήτων, καθώς γράφει ότι «η αποδοχή της βίας και η όρεξη για βία αυξάνονται στο κοινό». Προς επίρρωση των απόψεών του για το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ επικαλείται και την ανάλογη γνώμη του σάιτ Politico η οποία προέκυψε ύστερα από σχετική έρευνα που διαπιστώνει τάση δικαιολόγησης των ακροτήτων στους οπαδούς και των δύο κομμάτων. «Κανένα σημάδι δεν υπάρχει ώστε να μιλάμε για ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας» γράφει ο Μπλόου, αποδίδοντας τις ευθύνες για την όλη κατάσταση αποκλειστικά στον Τραμπ.

«Ο Τραμπ δεν θέλησε να εγγυηθεί την ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας, μάλιστα έχει πει επανειλημμένα στους υποστηρικτές του ότι μόνο με νοθεία θα χάσει τις εκλογές. Εχει δηλώσει με κάθε δυνατό τρόπο ότι σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος». Εν κατακλείδι, η άποψη του Μπλόου, δημοσιευμένη λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, είναι ότι τον Τραμπ δεν τον νοιάζει αν θα καταστραφεί η Αμερική, διότι ποτέ του δεν νοιάστηκε για το αμερικανικό έθνος, αφού «ήθελε μόνο να προωθήσει τις φιλοδοξίες του, να γεμίσει τα ταμεία του, να ικανοποιήσει το εγώ του, να προστατεύσει τη δύναμή του. Ο Τραμπ θα βλέπει τη χώρα του να καίγεται και θα σπεύσει να ζεστάνει τα χέρια του στις φλόγες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...