269
Ο Ζυλ και η εμβληματική (σκηνοθετική) ματιά του | wikimedia commons

Η ζωή και το έργο του Ζυλ Ντασέν στη γαλλική Κρατική Ραδιοφωνία

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 19:33
Ο Ζυλ και η εμβληματική (σκηνοθετική) ματιά του
|wikimedia commons

Η ζωή και το έργο του Ζυλ Ντασέν στη γαλλική Κρατική Ραδιοφωνία

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 19:33

Ο Ζυλ Ντασέν ήταν σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος του Θεάτρου και του Κινηματογράφου, που έζησε για πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα, όπου και πέθανε.

Μετά τον γάμο του με τη Μελίνα Μερκούρη συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα και θεωρούσε τον εαυτό του Ελληνα. Προς το τέλος της ζωής του έγινε επίτιμος έλληνας πολίτης, ως ύψιστη αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς του στην Ελλάδα. Ελεγε χαρακτηριστικά: «Ημουν Ελληνας πριν γνωρίσω τη Μελίνα».

Τον θεωρούμε ακόμα Ελληνα, δικό μας άνθρωπο και η απουσία του είναι εμφανής.

Ετσι, αφιερωμένη σε εκείνον, τον σπουδαίο Ζυλ, θα είναι αυτή την εβδομάδα η εμβληματική σειρά βιογραφιών «Une vie, une œuvre» της γαλλικής Κρατικής Ραδιοφωνίας (France Culture).

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 15:00 ώρα Γαλλίας (16:00 ώρα Ελλάδος), με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από τον θάνατο του διεθνούς σκηνοθέτη, θα μεταδοθεί το ωριαίο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αρχιμανδρίτη «Μια ζωή, ένα έργο: Ζυλ Ντασέν».

Εκεί, πρόκειται να φωτιστούν άγνωστες πτυχές από την καλλιτεχνική και προσωπική πορεία του σκηνοθέτη, από τη γέννησή του στο Μίντλταουν του Κονένκτικατ (ΗΠΑ, 18 Δεκεμβρίου 1911), την παιδική του ηλικία στο Χάρλεμ, τα πρώτα του βήματα στο εβραϊκό θέατρο της Νέας Υόρκης και στο Χόλιγουντ, τη Μαύρη Λίστα και την εξορία του στην Ευρώπη, έως την ελληνική περίοδό του στο πλάι της Μελίνας Μερκούρη και τον θάνατό του στην Αθήνα στις 31 Μαρτίου 2008.

Συμμετέχουν: η κόρη τού Ζυλ Ντασέν, Ρισέλ, o σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, o πρώην πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών Ζυλ Ζακόμπ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Ρομπέρ Μπανταντέρ και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας  Τζακ  Λανγκ.

Στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να ακούσουμε το ντοκιμαντέρ μέσω της ιστοσελίδας: https://www.franceculture.fr/emissions/une-vie-une-oeuvre

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...