500
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει την επιστολή μίας γυναίκας λίγο πριν φύγει από τη Θεσσαλονίκη για το Αουσβιτς | Δημήτρια

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει στα Δημήτρια

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 22:00
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει την επιστολή μίας γυναίκας λίγο πριν φύγει από τη Θεσσαλονίκη για το Αουσβιτς
|Δημήτρια

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει στα Δημήτρια

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 22:00

Τα Δημήτρια, το παλαιότερο και σημαντικότερο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, φέτος διοργανώνονται online, καλώντας, όχι μόνο το κοινό της πόλης, να παρακολουθήσουν σημαντικές εκδηλώσεις μέσα από ένα πλέγμα δράσεων.

Με παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και μία εμβληματική εκδήλωση στην οποία συμμετέχει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας -είναι ίσως η πρώτη φορά που αρχηγός κράτους εμφανίζεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενός φεστιβάλ. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» που επιμελήθηκε ο συγγραφέας Λεόν Σαλτιέλ. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943 η Νεάμα Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου και ως τις 26 Οκτωβρίου, τη μέρα που η πόλη γιορτάζει, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα πρόγραμμα που μετέχουν πάνω από 150 καλλιτέχνες. Συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος είναι ο γνωστός ηθοποιός Ακης Σακελλαρίου.

Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν σε πρωτότυπες παραγωγές της Διεύθυνσης Πολιτισμού, ειδικά σχεδιασμένες για τα 55α Δημήτρια, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Αποστολόπουλου, σε παραγωγές του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και σε μια συμπαραγωγή του TV5MONDE με την ΤV100.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης χωρίζεται σε θεματικές ενότητες όπως μουσική, δραματοποιημένες αναγνώσεις, χορός κ.α. με δικό τους πρωτότυπο μουσικό θέμα η κάθε μια, που δημιούργησε για τα φετινά Δημήτρια ο βιολονίστας και συνθέτης Αντώνης Σουσάμογλου.

Το TiSFF, το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει, για 14η χρονιά στη Θεσσαλονίκη και έρχεται να συμπληρώσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το TiSSF www.tisff.eu δημιουργήθηκε και διοργανώνεται από τον Γιάννη Ζαχόπουλο και είναι ένα διεθνές φεστιβάλ που στόχο έχει την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου, οι οποίοι σε μικρής διάρκειας ταινίες, συμπυκνώνουν και καταγράφουν την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και κάθε είδους καλλιτεχνικών οπτικών.

Φέτος, παραμένοντας σταθερά η «στέγη» νέων κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάζει ένα πλήρες πρόγραμμα με 115 ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών, που θα είναι διαθέσιμες μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Δημητρίων, και προσβάσιμες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ένα πρόγραμμα που θα καλύψει 18 συνεχόμενες ημέρες προβολών.

Όλες οι παραγωγές των 55ων Δημητρίων θα είναι διαθέσιμες σύμφωνα με το πρόγραμμα από την ημέρα προβολής τους και έως τη λήξη του φεστιβάλ στο www.e-dimitria.gr

Ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει δωρεάν την εγγραφή του, να φτιάξει το δικό του προφίλ, να στήσει το δικό του πρόγραμμα και να το παρακολουθήσει όποτε αυτός επιθυμεί μέσα από την οθόνη του κινητού, του υπολογιστή ή του tablet.

Το πρόγραμμα θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται καθημερινά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...