525
Οπαδοί της Μπεσίκτας ανεβάζουν πανό και τραγουδάνε πολιτικά συνθήματα κατά του Ερντογάν στον αγώνα με την Μπασακσεχίρ, το περασμένο Σαββατοκύριακο | Reuters

Η οργή κατά του Ερντογάν μεταφέρεται στα τουρκικά ποδοσφαιρικά γήπεδα

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 19:02
Οπαδοί της Μπεσίκτας ανεβάζουν πανό και τραγουδάνε πολιτικά συνθήματα κατά του Ερντογάν στον αγώνα με την Μπασακσεχίρ, το περασμένο Σαββατοκύριακο
|Reuters

Η οργή κατά του Ερντογάν μεταφέρεται στα τουρκικά ποδοσφαιρικά γήπεδα

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 19:02

«Μαζμπαταγί βερ, μαζμπαταγί βερ, Ιμαμογλου’ να», δηλαδή «Δώστε την εντολή, δώστε την εντολή τώρα στον Ιμάμογλου».

Αυτό ήταν το σύνθημα που δονούσε το περασμένο σαββατοκύριακο πολλά τουρκικά γήπεδα, κυρίως όμως εκείνα της Κωνσταντινούπολης όπου διεξήχθησαν δυο σημαντικότατα ντέρμπι του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Η Μπεσίκτας υποδέχθηκε την Μπασάκσεχιρ και η Φενέρμπαχτσε την Γαλατάσαραϊ, με τους οπαδούς της Μπεσίκτας και της Φενέρ να εκτονώνουν την οργή τους απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την διαρκή επίμονη του να μην αποδέχεται την πολιτική ήττα του και να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην συνοικία Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, διατάσσοντας μάλιστα μια δεύτερη επανακαταμέτρηση.

Τι ζητούσαν οι οπαδοί;

Να επικυρωθεί η εκλογή στο δημαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης του υποψηφίου που υποστήριξε το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος παρακολούθησε και τους δύο αγώνες, εμφανίζεται να έχει ελαφρύ προβάδισμα περίπου 0,2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του, πρώην πρωθυπουργού Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας οι υπάλληλοι των εκλογικών επιτροπών στο Μάλτεπε όπου η επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων από 1.089 κάλπες συνεχιζόταν επί περίπου μια εβδομάδα, αποφάσισαν να γίνει νέα καταμέτρηση μετά από προσφυγή του ΑΚΡ και των εθνικιστών συμμάχων του (MHP)!

Είναι φανερό πως ο Ερντογάν δεν μπορεί με τίποτα να… χωνέψει μια ενδεχόμενη ήττα του υποψήφιου που στηρίζει, του Γιλντιρίμ, καθώς αυτό θα σήμαινε πως έχει χάσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

Είχε προηγηθεί η απώλεια της Άγκυρας μετά από 25 χρόνια σταθερής επικράτησης του κόμματος του Ερντογάν, του ΑΚΡ, και η απώλεια και της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος τη δεκαετία του 1990, θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια για τον τούρκο πρόεδρο.

Οι περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπου εδρεύουν πέντε μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της γείτονος

Όπως σημειώνει το BBC, στην Τουρκία η πολιτική και το ποδόσφαιρο είναι αλληλένδετα.

Και αν στο παιχνίδι της Φενέρ και της Γαλατά, οι οπαδοί δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν σε πολιτικό επίπεδο (αμφότερες οι ομάδες διαθέτουν αριστερές ρίζες και καταβολές), στο έτερο ματς, οι οπαδοί της αρχετυπικά αριστερής Μπεσίκτας όχι απλά ξεσάλωσαν εναντίον του Ερντογάν, αλλά και εναντίον των οπαδών της Μπασάκσεχιρ, την οποία θεωρούν την αγαπημένη ομάδα του τούρκου πρόεδρου και τους οπαδούς της ως… ποδοσφαιρικά άσχετους, χωρίς γνώσεις και προσωπικότητα.

H Μπασάκσεχίρ, η οποία ιδρύθηκε το 1990 ως ερασιτεχνικός σύλλογος, σύντομα ανέβηκε επίπεδα και πλέον διεκδικεί πρωτάθλημα στην Τουρκία -και όπως λένε όλοι, ο Ερντογάν έχει βάλει το χεράκι του σε αυτό, καθώς την ομάδα ανέλαβε το 2014 ένας επιχειρηματικά φιλικός προς τον τούρκο πρόεδρο όμιλος, ενώ πρόεδρος της ομάδας είναι ο Γκοκσέλ Γκούμουσνταγκ ο οποίος είναι παντρεμένος με την ανιψιά της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι οπαδοί της Μπεσίκτας έχουν φρίξει με την… ανυπαρξία των οπαδών της Μπασακσεχίρ, μιας «τεχνητής» ομάδας με εξίσου «τεχνητούς» οπαδούς:

«Έχω ζήσει στην Κωνσταντινούπολη όλη μου τη ζωή και ποτέ δεν συνάντησα ούτε έναν οπαδό της Μπασάκσεχιρ», λέει ένας οπαδός της Μπεσίκτας, ο 55χρονος Τσαγκρί.

«Δεν είναι ντέρμπι, δεν πρόκειται ποτέ να είναι, είναι ένα ψεύτικο κλαμπ και δεν έχει ιστορία», τονίζει, εκπροσωπώντας, λίγο έως πολύ, το κοινό αίσθημα όλης της (ποδοσφαιρικής και μη) Τουρκίας αυτή τη στιγμή.

Πως ένας πρόεδρος αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του, όπως επιτάσσει το «υψηλό παιχνίδι», είτε το πολιτικό, είτε το αθλητικό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...