556
Τζέιν Μπίρκιν και Σερζ Γκενσμπούργκ τον Αύγουστο του 1969 | GettyImages

Η ονομασία σταθμού του μετρό σε Σερζ Γκενσμπούργκ προκαλεί οργή στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 15:06
Τζέιν Μπίρκιν και Σερζ Γκενσμπούργκ τον Αύγουστο του 1969
|GettyImages

Η ονομασία σταθμού του μετρό σε Σερζ Γκενσμπούργκ προκαλεί οργή στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 15:06

Ηταν ένας ποιητής-προβοκάτορας, τα τραγούδια του οποίου άλλαξαν τη γαλλική μουσική, ενώ η συχνά εξωφρενική συμπεριφορά του αποσιωπήθηκε στην εποχή του. Ωστόσο, τα σχέδια να δοθεί το όνομα του τραγουδιστή Σερζ Γκενσμπούργκ σε έναν νέο σταθμό του μετρό, στα ανατολικά του Παρισιού, έχουν πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις, με τους ακτιβιστές να λένε ότι ήταν ένας μισογύνης και ότι τα τραγούδια του εξυμνούσαν την κακοποίηση παιδιών.

Περισσότερα από 4.000 άτομα έχουν υπογράψει ένα κείμενο όπου εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους ο νέος σταθμός στη γραμμή 11 του μετρό, στο Les Lilas, που πρόκειται να ανοίξει το 2024, δεν θα πρέπει να φέρει το όνομα του Γκενσμπούργκ. Ο καλλιτέχνης πέθανε το 1991, έχοντας διαγράψει μια πορεία περισσότερων από 30 χρόνων, με 25 άλμπουμ, πολλά σάουντρακ, ταινίες και εκατοντάδες τραγούδια για άλλους τραγουδιστές.

Στο κείμενο της αίτησης αναφέρεται ότι, στη μετά το #Metoo εποχή, ένας σταθμός δεν πρέπει να φέρει το όνομα ενός «διαβόητου μισογύνη», καθώς και ότι η απόφαση να αποτίσει η πόλη του Παρισιού φόρο τιμής στον Γκενσμπούργκ «φτύνει στο πρόσωπο» όλα τα θύματα του σεξισμού, όπως αναφέρει ο Guardian.

Διατυπώνεται επίσης το ερώτημα «τι μήνυμα στέλνει αυτή η απόφαση να γραφτεί το όνομά του στο δημόσιο χώρο;», σημειώνοντας ότι ένας σταθμός που ονομάζεται Σερζ Γκενσμπούργκ θα έστελνε ένα μήνυμα ότι «είναι αποδεκτό να είναι κάποιος βίαιος εναντίον γυναικών και παιδιών, ιδιαίτερα εάν αυτό γίνεται από έναν άνδρα στο όνομα της τέχνης».

Ο Ντανιέλ Ζιρό, αριστερός πρώην δήμαρχος, ήταν εκείνος που πρότεινε να ονομαστεί ο σταθμός Γκενσμπούργκ, λόγω της επιτυχίας του 1958, «Le Poinçonneur des Lilas», που αναφερόταν σε έναν εργαζόμενο στο μετρό.

Η αίτηση, παρ’ όλα αυτά, αναφέρει ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν απλώς να προσποιηθούν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα γύρω από την προσωπικότητα του Γκενσμπούργκ. Μια από τις συνυπογράφουσες είπε στην εφημερίδα Le Parisien: «Πολλοί από εμάς το βρίσκουμε συγκλονιστικό. Κάποιοι θα πουν ότι δεν είναι σημαντικό, ότι αυτό που πραγματικά μετράει είναι να έχουμε έναν νέο σταθμό του μετρό. Ομως τα ονόματα είναι σύμβολο αυτού που επιλέγουμε να αναδείξουμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το Les Lilas είναι μια πόλη που θεωρεί τον εαυτό της πολύ φεμινιστική. Η κοινωνία έχει αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια και ελπίζω να ακουστούμε για αυτό το θέμα».

Η αίτηση υπογραμμίζει πτυχές της ζωής του Γκενσμπούργκ, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού και του βίντεο του 1984 «Lemon Incest», που γύρισε με την κόρη του Σαρλότ, όταν εκείνη ήταν μόλις 12 ετών. Στο βίντεο, ο Γκενσμπούργκ είναι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι χωρίς πουκάμισο, με την κόρη του, η οποία φοράει μόνο πουκάμισο και το εσώρουχό της, τραγουδώντας για τον «έρωτα που δεν θα κάνουμε ποτέ μαζί». Το τραγούδι έγινε επιτυχία στη Γαλλία, αλλά ο Γκενσμπούργκ κατηγορήθηκε σφοδρά για τα μηνύματα που μετέφερε με αυτό.

Η κόρη του, η οποία είναι σήμερα 52 ετών, ηθοποιός και τραγουδίστρια, είπε ότι το τραγούδι δεν προωθούσε την κακοποίηση, λέγοντας στον Guardian το 2019: «Απλώς μιλάει για την απέραντη αγάπη ενός πατέρα για την κόρη του και μιας κόρης για τον πατέρα της – και δεν μπορείς να το καταδικάσεις αυτό».

Η αίτηση αναφέρεται επίσης στην υποτιθέμενη συμπεριφορά του Γκενσμπούργκ σε σχέσεις του με νεότερες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της Σαρλότ, της αείμνηστης αγγλίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας Τζέιν Μπίρκιν, καθώς και στην τηλεοπτική εμφάνισή του το 1986 με την τραγουδίστρια Γουίτνι Χιούστον όταν, καθισμένος δίπλα της, είχε πει δυνατά: «Θέλω να τη γαμήσω».

Το δημαρχείο του Les Lilas δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...