844
Δεκάδες ομάδες έχουν μπει στην κούρσα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού | REUTERS

Η Οξφόρδη και το Μάιντς της Γερμανίας προηγούνται στην κούρσα για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 16:28
Δεκάδες ομάδες έχουν μπει στην κούρσα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
|REUTERS

Η Οξφόρδη και το Μάιντς της Γερμανίας προηγούνται στην κούρσα για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 16:28

Η κούρσα για την παραγωγή του πρώτου πλήρως εγκεκριμένου εμβολίου κατά του κορονοϊού μπορεί να καταλήξει σε ένα ματς ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γερμανία. Το ζητούμενο είναι να βγουν και οι δύο νικητές, για το καλό της ανθρωπότητας.

Οπως δήλωσε τη Δευτέρα η Κέιτ Μπίνχαμ, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής της Βρετανίας για το εμβόλιο, οι δύο ομάδες της Οξφόρδης και του Μάιντς στη Γερμανία είναι αυτές που έχουν ξεχωρίσει από τις δεκάδες προσπάθειες που ξεκίνησαν σε διάφορες χώρες για το εμβόλιο κατά της Covid-19 και είναι αυτές που μάλλον θα δουν πρώτες την πολυπόθητη έγκριση για μαζική παραγωγή και κυκλοφορία του προϊόντος τους.

«Πιστεύω ότι μπορεί να δούμε εμβόλιο φέτος», είπε η Μπίνχαμ. «Υπάρχουν δύο πιθανά υποψήφια, ένα από την Οξφόρδη και ένα από τη γερμανική BioNTech».

Για το περιβόητο «εμβόλιο του Πούτιν», ούτε λόγος να γίνεται, καθώς έχουν γίνει δοκιμές μόνο σε… 38 άτομα και οι δοκιμές της φάσης ΙΙΙ, δηλαδή σε χιλιάδες άτομα, δεν έχουν καν ξεκινήσει. Το πώς πήρε αυτό το εμβόλιο επίσημη κρατική έγκριση στη Ρωσία και πώς θα ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί τον Οκτώβριο κιόλας, είναι κάτι που δεν κατανοούν οι επιστήμονες – τουλάχιστον εκτός Ρωσίας.

«Κανείς στη Δύση δεν θα ενέκρινε ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί μόνο σε 38 ανθρώπους. Αυτό δεν αποδεικνύει αν είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό. Μπορεί να είναι και τα δύο, αλλά κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό μόνο με 38 ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά η Μπίνχαμ.

Τα εμβόλια της Οξφόρδης και του Μάιντς είναι δύο από τα έξι που έχει παραγγείλει η βρετανική κυβέρνηση (συνολικά 340 εκατ. δόσεις), όπως αναφέρει η Telegraph.

Η Μπίνχαμ δήλωσε «πολύ αισιόδοξη» και για τα έξι εμβόλια, τα οποία χρησιμοποιούν τέσσερις διαφορετικές τεχνολογίες εναντίον του SARS-CoV-2. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις τρεις προσπάθειες είναι πολύ ενθαρρυντικά, συνέχισε, και ειδικά της Οξφόρδης και της Γερμανίας, βρίσκονται στο πιο προχωρημένο στάδιο.

Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ του γερμανικού εμβολίου, που γίνονται σε 30.000 άτομα, αναμένονται τον Οκτώβριο, όπως και της Οξφόρδης.

«Αυτά τα δύο, αν όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν να εγκριθούν και να κυκλοφορήσουν φέτος. Ομως, το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει το 2021», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί μία συμβατική διαδικασία παραγωγής. Το γερμανικό, όμως, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παραχθεί συνθετικά στο εργαστήριο πολύ πιο γρήγορα, σημαντικό στοιχείο όταν μιλάμε για 8 δισ. ανθρώπους που πρέπει να εμβολιαστούν.

Χάρη σε αυτό το στοιχείο, το γερμανικό μπορεί να αναδειχθεί σε «Αmazon των εμβολίων», λέει χαρακτηριστικά ο Τόμας Στρούνγκμαν, ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΒioNTech.

Και τα δύο εμβόλια ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις φάσεις Ι και ΙΙ των δοκιμών και τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι προκαλούν ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού στον οργανισμό –αντισώματα και T-λεμφοκύτταρα– στους εθελοντές ύστερα από δύο δόσεις.

Οι δύο ομάδες βρίσκονται στη φάση ΙΙΙ της διαδικασίας, έχοντας ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε χιλιάδες άτομα σε διάφορες περιοχές του κόσμου (Βρετανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Γερμανία, Αργεντινή). Ζητούμενο να αναπτύξουν προστασία κατά του ιού και να εξαλείψουν την πιθανότητα μετάδοσής του.

Η συμμαχία των ομάδων με μεγάλες φαρμακευτικές –Astrozeneca οι Βρετανοί και Pfizer οι Γερμανοί– διευκολύνει τις προσπάθειες.

Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η ελληνική, έχουν ήδη παραγγείλει δισεκατομμύρια δόσεις.

Ομως, παρόλο που τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βρεθεί σίγουρα ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό. Πολλοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και από τον ΠΟΥ, επιχειρούν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών, υπενθυμίζοντας ότι το 35% των δοκιμών στη φάση ΙΙΙ δεν έχει επιτυχία.

Κάποια εμβόλια μπορεί να μην έχουν καμία αξία και κάποια άλλα μπορεί να προστατεύουν από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της Covid-19, αλλά όχι από τη μετάδοση του ιού, είπε ο Νικ Τζάκσον, στέλεχος του οργανισμού Cepi, που στηρίζει προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων.

Επίσης, δεν είναι γνωστό πόση διάρκεια θα έχει η προστασία από τον ιό ούτε αν είναι αποτελεσματικό στους άνω των 55 ετών, καθώς οι δοκιμές εστιάζουν στις ηλικίες 18-55 ετών.

Η Μπέτι Κάμπμαν, διευθύντρια του Κέντρου Εμβολίων στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δεν είναι και τόσο σίγουρη για το ότι τα εμβόλια θα είναι έτοιμα στο τέλος του χρόνου.

«Ακόμα και αν έχουν στη διάθεσή τους τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ, το να χρησιμοποιήσεις τη λέξη “έτοιμα”, είναι παραπλανητικό», είπε στην Telegraph, τονίζοντας τη χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθεί την έγκριση, της παραγωγής και της διανομής.

Η ίδια είπε ότι δεν γίνεται να συγκριθούν το βρετανικό της Οξφόρδης και το γερμανικό εμβόλιο, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν δεν είναι συγκρίσιμες.

Στη Βρετανία, υπάρχουν άλλα τέσσερα υποψήφια εμβόλια και πολλά ακόμα στην Κίνα, ανάμεσά τους και ένα που έχει ήδη δοκιμαστεί στον στρατό και σε στελέχη που ταξιδεύουν συχνά, ως μέρος της φάσης ΙΙΙ.

Και όπως λέει ο Νικ Τζάκσον, όσο περισσότεροι νικητές υπάρχουν στην κούρσα, τόσο το καλύτερο για την ανθρωπότητα. «Είναι κούρσα με την έννοια ότι πρέπει να επιταχύνουμε, αλλά χρειάζονται πολλοί νικητές. Μόνο με πολλά επιτυχημένα εμβόλια σε όλο τον κόσμο, θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλες ποσότητες και εμβόλια με διαφορετικά προφίλ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...