408
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής | REUTERS/Francois Lenoir

Η Μέι καθυστερεί τη ψηφοφορία για το Brexit, ο Κόρμπιν πιέζει με πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2018, 06:50
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής
|REUTERS/Francois Lenoir

Η Μέι καθυστερεί τη ψηφοφορία για το Brexit, ο Κόρμπιν πιέζει με πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2018, 06:50

Ενώ η Τερέζα Μέι μετέθετε κατά ένα μήνα τη ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τις ψήφους, η απάντηση των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν η κατάθεση πρόταση μομφής εναντίον της πρωθυπουργού, με την επίκληση της κωλυσιεργίας για τη ψηφοφορία.

«Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε σχεδόν έναν μήνα πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία για ένα ζήτημα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Κόρμπιν, αναφερόμενος στην απόφαση της Μέι να διεξαχθεί η ψηφοφορία για το Brexit μετά τις 14 Ιανουαρίου, ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου.

«Επομένως, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να οργανωθεί αυτή η ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα, καταθέτω μια πρόταση που τιτλοφορείται “Αυτή η Βουλή δεν έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό”», πρόσθεσε.

Επαφίεται στην κυβέρνηση η απόφαση για το πότε θα γίνει η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης του αρχηγού των Εργατικών.

Εάν υπερψηφιστεί, δεν θα είναι δεσμευτική για την Τερέζα Μέι, όμως θα είναι ενδεικτική της αδύναμης θέσης στην οποία έχει βρεθεί. Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να συζητήσει την πρόταση, ο Κόρμπιν θα μπορούσε να καταθέσει και δεύτερη πρόταση μομφής σε βάρος ολόκληρης της κυβέρνησης, μια διαδικασία που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, η Τερέζα Μέι τάσσεται κατά της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, όπως ζητούν πλέον πολλοί μετά το φιάσκο της συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία πολύ δύσκολα θα περάσει από το Κοινοβούλιο. Η πρωθυπουργός εκτιμά ότι μία νέα ψηφοφορία «θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στην ακεραιότητα της πολιτικής ζωής, αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα συνιστούσε πρόοδο και θα δίχαζε ακόμη περισσότερο την χώρα μας στην στιγμή που εργαζόμαστε για να την επανενώσουμε».

Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Τερέζα Μέι επιτέθηκε κατά της επιλογής του δεύτερου δημοψηφίσματος, ερχόμενη σε σύγκρουση με τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να ματαιώσει το Brexit. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποχρέωσή μου να εφαρμόσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», είπε η Μέι.

Ο Τόνι Μπλερ, επικεφαλής από το 1997 έως το 2007 της κυβέρνησης των Εργατικών, θεωρεί ανεύθυνο να προσπαθεί κανείς να πείσει δια της βίας τους βουλευτές να αποδεχθούν μία συμφωνία την οποία θεωρούν κακή απειλώντας τους με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία.

Μπροστά στο φάσμα της απόρριψης της συμφωνίας , ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης Μέι υποστηρίζουν έναν τρίτο δρόμο: να δοθεί στο Κοινοβούλιο η δυνατότητα να ψηφίσει επί διαφορετικών εναλλακτικών του Brexit, από τη διατήρηση μία πολύ στενής σχέσης με την ΕΕ μέχρι την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...