764
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αφήνει τα ακουστικά της διερμηνείας, ώστε να προχωρήσει στο βήμα για την ομιλία του, την Πέμπτη το βράδυ, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομική Σχολής του ΑΠΘ | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η «πλούσια ζωή που δεν ήξερε ότι είχε»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Ιουλίου 2017, 08:40
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αφήνει τα ακουστικά της διερμηνείας, ώστε να προχωρήσει στο βήμα για την ομιλία του, την Πέμπτη το βράδυ, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομική Σχολής του ΑΠΘ
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η «πλούσια ζωή που δεν ήξερε ότι είχε»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Ιουλίου 2017, 08:40

Σε μια καθόλα τυπική τελετή με αυστηρό τελετουργικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξακολούθησε να είναι ο αυτοσαρκαστικός και χαλαρός εαυτός του. Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, αναγορεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εκτιμώντας αυτήν την ημέρα ως «τη μεγαλύτερη στην κάθε άλλο παρά σπουδαία νομική του πορεία».

Ήταν φανερό ότι ο κ. Γιούνκερ το απολάμβανε. Αργότερα, χαρακτήρισε την τελετή «δωρική», «ευρωπαϊκή», σύμφωνη με την ιδέα που είχε για την Ελλάδα, τη χώρα που όπως είπε αγαπούσε από τα νεανικά του χρόνια και θα αγαπά για πάντα. «I love your country!» τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του και θύμισε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι δεν έτρεφαν, ανέκαθεν την αγάπη για την Ελλάδα που επιδεικνύουν σήμερα.

Είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Πέμπτης με lear jet από το Κίεβο, εν μέσω πολύ σφοδρής καταιγίδας. Πρόλαβε να αλλάξει πουκάμισο στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς και ήρθε αμέσως στο Μέγαρο Μουσικής. Είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς, ο οποίος έχει την αγωνία της εισόδου της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόκο Μπορίσοφ. Οι κύριοι Βούτσιτς και Μπορίσοφ είχαν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης και τη δεξίωση που παρατέθηκε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έφτασε κατάκοπος στο ξενοδοχείο, με την εντολή να μην τον ξυπνήσουν νωρίς το πρωί, ώστε να έχει το χρόνο να ξεκουραστεί μέχρι το μεσημέρι που θα έφευγε από τη Θεσσαλονίκη.

Η στιγμή της αναγόρευσης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε διδάκτορα του ΑΠΘ από τον πρύτανη Περικλή Μήτκα (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Η στιγμή της αναγόρευσης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε διδάκτορα του ΑΠΘ από τον πρύτανη Περικλή Μήτκα (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Ένας από τους πιο στενούς συνδέσμους του προέδρου της Κομισιόν με τη Θεσσαλονίκη είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς κατάγεται από τη Χαλκιδική, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, εκεί ζουν οι στενοί συγγενείς του, την επισκέπτεται συνεχώς και είναι, για πολλούς Θεσσαλονικείς, ο φίλος, ο γείτονας, ο συμφοιτητής. Σπούδασε στη Νομική Σχολή, είχε σχέσεις από δεκαετίες με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Περικλή Μήτκα και βρισκόταν, φυσικά, στην πρώτη σειρά του Μεγάρου Μουσικής. Δίπλα του καθόταν ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίσης απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ. Στην πρώτη σειρά, επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μπουτάρης, υπουργοί, παραπίσω βουλευτές, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, η Βούλα Πατουλίδου, ο Βασίλης Σκουρής, επίτιμος καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τον οποίο ο κ. Γιούνκερ είχε εγκάρδιο χαιρετισμό.

Εγκαρδίως χαιρέτισε και το Σταύρο Θεοδωράκη. «You know Stavros», είπε στον κ. Γιούνκερ ο διευθυντής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης. «I know him. The River», είπε ο κ. Γιούνκερ και σχολίασε: «Σταύρο, είσαι στο σωστό ευρωπαϊκό δρόμο. Συνέχισε να είσαι έτσι!» Γενικώς, δεν έλειπαν ούτε τα σχόλια, ούτε οι αβρότητες από πλευράς Γιούνκερ, ενώ δεν παρέλειπε να ασπαστεί τις κυρίες.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (στο μέσον), και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (αριστερά) συζητούν με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (στο μέσον), και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (αριστερά) συζητούν με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Γενικά το κλίμα στην αίθουσα ήταν ευχάριστο, αν και –πλην Γιούνκερ- όλοι ήταν τυπικοί. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα όταν εκείνος μπήκε στην αίθουσα. Του θύμισε ότι, ως καθηγητής της Νομικής, θα μπορούσε να είναι κι εκείνος στη θέση των καθηγητών με τις τηβέννους στη σκηνή για την αναγόρευση, αλλά προτίμησε να παρακολουθήσει την τελετή από την πρώτη σειρά. Ο Πρωθυπουργός χαμογέλασε, αλλά έπεσε επάνω στο Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος ήθελε «ρουσφέτι». «Σε θέλω για το Μουσείο Ολοκαυτώματος», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στον κ. Τσίπρα. «Θέλω να μεσολαβήσεις στον ΟΣΕ για ένα κομμάτι του χώρου». Ο Πρωθυπουργός ένευσε στον κ. Μπουτάρη κι έσπευσε να πάρει τη θέση. Ελπίζουμε να θυμάται ότι πριν από ένα μήνα «εγκαινίασε» ο ίδιος μαζί με τον κ.πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου μια πλάκα που θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος όταν, όποτε κι όπου αυτό γίνει…

Από τις ατάκες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεχώρισε εκείνη που έδειξε την έκπληξή του όταν άκουσε τον έπαινο τιμωμένου που του επεφύλαξε η καθηγήτρια Νομικής και αναπληρώτρια πρύτανης Δέσποινα Κλαβανίδου. «Δεν ήξερα ότι είχα τόσο πλούσια ζωή!» είπε, αποδεικνύοντας ότι σε αυτήν τη ζωή κανείς δεν είναι τυχαίος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...