660
Για την κόρη του Κιμ (δεξιά, με τα μαύρα) σημασία δεν έχουν οι χαιρετούρες των Κινέζων, αλλά ότι τυγχάνει η μοναδική επί Γης με μπαμπά που διαθέτει δικό του τρένο | KCNA via REUTERS

Η κόρη του Κιμ προαλείφεται για διάδοχος της δυναστείας;

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2025, 11:00
Για την κόρη του Κιμ (δεξιά, με τα μαύρα) σημασία δεν έχουν οι χαιρετούρες των Κινέζων, αλλά ότι τυγχάνει η μοναδική επί Γης με μπαμπά που διαθέτει δικό του τρένο
|KCNA via REUTERS

Η κόρη του Κιμ προαλείφεται για διάδοχος της δυναστείας;

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2025, 11:00

Μάλλον δεν έχει καμία σημασία ότι η φράση «πρώτη κυρία» δεν σημαίνει απολύτως τίποτε εκτός ΗΠΑ, άντε και εκτός ορισμένων μιμητικών πλην μικρομέγαλων προεδρικών δημοκρατιών της Δύσης, αφού τα media της έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά… παγκοσμιοποίησης. Και όταν μιλάμε για παγκοσμιοποίηση, το μυαλό μας πάει αναγκαστικώς στην Κίνα, όπως πήγε και του Γκουίντο Σαντεβέκι της Corriere della Sera. Ο ιταλός δημοσιογράφος έγραψε ότι οι Κινέζοι, υποδεχόμενοι το τεθωρακισμένο τρένο του Κιμ στο Πεκίνο, «αντιμετώπισαν ως Πρώτη Κυρία την κόρη του», αυτό το άγουρο κορίτσι των «12 ή 13» βορειοκορεατικών Μαΐων.

Λοιπόν, τι πάει να πει αυτό το «πρώτη κυρία» στην περίπτωση των Κιμ; Οτι «ο Κιμ Γιόνγκ-ουν είναι 41 ετών και η υγεία του δεν φαίνεται να είναι η ιδανική, έτσι η μικρή ίσως επιλεγεί ως κληρονόμος του βασιλείου». Ο Σαντεβέκι συνέχισε: «Μπορεί ο Κιμ στην τράπεζα των συνομιλιών να τοποθετήθηκε στα αριστερά του Σι Τζινπίνγκ, με τον Πούτιν στα δεξιά του κινέζου ηγέτη, και τοιουτοτρόπως να αναβαθμίστηκε διεθνώς με επισημότητα, όμως το ταξίδι του θα μείνει στην Ιστορία λόγω της κόρης του». Πώς κατέληξε ο Ιταλός σε αυτό το παρακινδυνευμένο συμπέρασμα; «Οι κορεατολόγοι της υφηλίου και τα πρωτοσέλιδα των media αυτό λένε».

Ακολούθησε η περιγραφή των βημάτων και των στάσεων της Τζου Αέ δίπλα στον πατέρα της: «Μόλις αφίχθη ο Κιμ στο Πεκίνο, την περασμένη Τρίτη, η κόρη στάθηκε ένα βήμα πίσω από τον Κιμ και έλαβε θερμό χαιρετισμό από τον Κάι Τσι, Νο 5 στο κινεζικό Πολιτικό Γραφείο, όπως και από τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι. Μια νέα σταρ μόλις γεννήθηκε στην παγκόσμια πολιτική σκηνή». Ο Σαντεβέκι έγραψε ότι, ακριβώς επειδή ο Κιμ δεν πήρε μαζί του τη γυναίκα του ή τη δραστήρια από πολιτικής απόψεως αδελφή του, «οι αναλυτές πιστεύουν ότι το κορίτσι έχει ήδη επιλεγεί ως κληρονόμος της τυραννικής εξουσίας».

Από το 2022, ανέφερε, το παιδί συνοδεύει τον πατέρα του σε διάφορες εκδηλώσεις. Μάλιστα «ο Κιμ την πήρε μαζί του σε ακατάλληλη για κοριτσάκι βόλτα, στο πεδίο βολής όπου οι Βορειοκορεάτες εκτόξευσαν τον πρώτο τους Hwasong-17, έναν διηπειρωτικό πύραυλο με πυρηνική ισχύ». Υπήρξαν και άλλες εκδηλώσεις προώθησης των προϊόντων της εξουσιαστικής εταιρείας Κιμ και θυγάτηρ, «σε γιορτές του στρατού, σε συναντήσεις με ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό, σε καθελκύσεις πλοίων, κ.λπ., οι οποίες απαθανατίστηκαν από τα media της Πιονγκγιάνγκ».

Γραμματόσημο μαζί με τον μπαμπά

Τον Φεβρουάριο του 2023, όπως έγραψε η Corriere, τυπώθηκαν και «πέντε αναμνηστικά γραμματόσημα με τον πατέρα και την κόρη», ενώ «τα media του καθεστώτος άρχισαν να την αποκαλούν ‘‘αγαπημένο παιδί’’ και ‘‘ευγενή κοπέλα’’ χωρίς να αναφέρουν το όνομά της». Αλλά και αυτό κάποτε μαθεύτηκε. «Ο Κιμ έχει καλύψει με μυστήριο την προσωπική ζωή του, αλλά το όνομα της κόρης του αποκαλύφθηκε από τον αμερικανό μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν, φίλο του Κιμ και τακτικό τουρίστα στη Βόρεια Κορέα. Το 2012 ο Ρόντμαν πήρε ένα μωρό στην αγκαλιά του και ο Κιμ του είπε ότι ήταν η κόρη του». Ο μπασκετμπολίστας απέφυγε το έμφραγμα.

Υπάρχει, κατά πάσα πιθανότητα, και αρσενικός διάδοχος Κιμ, «αλλά το κορίτσι είναι οπωσδήποτε το φαβορί». Οι ειδικοί που ασχολούνται με αυτές τις λεπτομέρειες (δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες, οι αναλυτές, οι δημοσιολόγοι, κλπ.) «παρατηρούν κάποια αλλαγή στην παρουσίαση του κοριτσιού από την προπαγάνδα, αφού πλέον προβάλλει τη μικρή ως ‘‘σεβαστή κόρη’’, ακόμη και ως ‘‘μεγάλη, ηγετική προσωπικότητα’’». Τι άλλο; «Μέσα στην τριετία άλλαξε και το ενδυματολογικό στυλ της. Πλέον εμφανίζεται με κομψά δερμάτινα μαύρα μπουφάν, και όχι λευκοντυμένη σαν κούκλα. Κοντεύει, δε, να φθάσει τον πατέρα της στο μπόι».

Εξ αποστάσεως διάγνωση της CIA

Το δημοσίευμα έκλεισε με τη σημείωση ότι «ο Κιμ πήγε στο Πεκίνο για να επιδείξει στους προστάτες του την κληρονόμο της βορειοκορεατικής εξουσίας», αλλά και με την ομολογία ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν το κοριτσάκι αυτό θα γίνει κάποτε αρχηγός της χώρας, αφού είναι πολύ μικρή για θέση εξουσίας». Ωστόσο υπάρχει το θέμα υγείας του Κιμ: «Είναι νέος μεν, αλλά οι εξ αποστάσεως εξετάσεις που του έκαναν οι γιατροί των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι είναι σημαντικά υπέρβαρος, θεριακλής καπνιστής, ότι αγκομαχάει όταν περπατάει και έχει ενδείξεις υπέρτασης και διαβήτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...