500
Η Μουνίρα Αμπντάλα που ξύπνησε τις προάλλες από το κώμα στο οποίο είχε πέσει το... 1991 | The National

Η γυναίκα που ξύπνησε από κώμα μετά από 28 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 09:35
Η Μουνίρα Αμπντάλα που ξύπνησε τις προάλλες από το κώμα στο οποίο είχε πέσει το... 1991
|The National

Η γυναίκα που ξύπνησε από κώμα μετά από 28 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2019, 09:35

Η επιμονή μιας οικογένειας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μην εγκαταλείψει την Μουνίρα Αμπντάλα αποδείχθηκε σωτήρια για την ζωή της 60χρονης γυναίκας.

Η Αμπντάλα είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα το 1991, αλλά τις προάλλες συνήλθε από το κώμα στο οποίο βρισκόταν τα τελευταία 28 χρόνια και μάλιστα κάτω από περίεργες συνθήκες: μετά από έναν καυγά που εκτυλίχθηκε στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Η γυναίκα, που το 1991 ήταν 32 ετών, έπαθε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε, συγκρούστηκε με λεωφορείο.

Ο γιος της, Ομάρ, που τότε ήταν 4 ετών, καθόταν στο πίσω μέρος του οχήματος μαζί της, αλλά γλίτωσε με έναν μικροτραυματισμό καθώς η μητέρα του τον αγκάλιασε σφιχτά λίγο πριν τη σύγκρουση για να τον προστατεύσει.

Όπως εξήγησε στο BBC, η μητέρα του καθόταν μαζί του στο πίσω κάθισμα.

«Όταν αντιλήφθηκε πως θα γίνει ατύχημα, με αγκάλιασε για να με προστατέψει από την σύγκρουση», ανέφερε ο 32χρονος Oμάρ.

Η Μουνίρα εισήχθη άμεσα στο νοσοκομείο και αργότερα μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως βρίσκεται πια σε κατάσταση «φυτού» καθώς δεν ανταποκρινόταν και δεν μπορούσε να αισθανθεί πόνο.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην πόλη Αλ Αΐν, όπου διέμενε πριν το ατύχημα, και νοσηλεύτηκε σε διάφορα νοσοκομεία και κλινικές.

Εκεί παρέμεινε για αρκετά χρόνια, διάστημα στο οποίο τρεφόταν μέσα από σωληνάκι, ενώ ταυτόχρονα έκανε φυσιοθεραπείες για να μην ατροφήσουν οι μύες της.

Όπως τονίζουν οι δικοί της, ποτέ δεν εγκατέλειψαν την ελπίδα πως μια μέρα θα μπορούσε, υπό κατάλληλη φροντίδα, να ξυπνήσει.

«Ποτέ δεν την εγκατέλειψα επειδή πάντα είχα ένα προαίσθημα πως κάποτε θα ξυπνήσει. Ο λόγος που μοιράζομαι την ιστορία μας είναι για να πω στον κόσμο να μην χάνουν τις ελπίδες τους για τους αγαπημένους τους. Να μην τους θεωρείτε νεκρούς όταν είναι σε τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ομάρ.

Το 2017, η οικογένεια δέχτηκε δωρεά από μια κρατική οργάνωση των ΗΑΕ, η οποία τους επέτρεψε να μεταφέρουν την γυναίκα στην Γερμανία.

Εκεί υποβλήθηκε σε μια σειρά από διορθωτικές επεμβάσεις στα χέρια και τα πόδια της, και πήρε φαρμακευτική αγωγή, που θα βοηθούσε να βελτιωθεί η κατάστασή της.

Ωστόσο, το πραγματικά περίεργο στην υπόθεση της ήταν ο τρόπος που ξύπνησε από το κώμα: ο γιος της ενεπλάκη στα τέλη του 2018 σε έναν τρομερό καβγά στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, κάτι που φαίνεται ότι έκανε την μητέρα του να κουνηθεί.

«Έγινε μια παρεξήγηση στο δωμάτιο και ένιωσε πως βρισκόμουν σε κίνδυνο, κάτι που της προκάλεσε σοκ», υποστηρίζει ο Oμάρ.

«Έβγαζε περίεργους ήχους και εγώ καλούσα συνεχώς τους γιατρούς να την εξετάσουν, αλλά μου έλεγαν πως όλα είναι φυσιολογικά. Μετά, τρεις ημέρες αργότερα, ξύπνησα ακούγοντας κάποιον να φωνάζει το όνομά μου. Ήταν εκείνη! Φώναζε το όνομά μου, πετούσα από χαρά. Για χρόνια ονειρευόμουν αυτή τη στιγμή και το όνομά μου ήταν η πρώτη λέξη που είπε», συνεχίζει ο ίδιος.

Με τον καιρό, η Αμπντάλα άρχισε να ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο και πλέον μπορεί να βιώσει τον πόνο αλλά και να κάνει ορισμένες πολύ βασικές συζητήσεις.

Όπως λένε τώρα οι γιατροί, περιπτώσεις όπως της Μουνίρα, που συνήλθε από κώμα μετά από τόσα πολλά χρόνια, είναι εξαιρετικά σπάνιες